Hufvudstadsbladet

Branden under kontroll

Den stora skogsbrand­en i Pyhäranta på Finlands västkust är under kontroll, meddelade räddningsv­erket i går eftermidda­g. Invånarna och sommargäst­erna har fått återvända till sina hus medan upp till hundra personer jobbar med släcknings- och röjningsar­betet

- SPT/MIKAEL PIIPPO

På räddningsv­erket är man berett på utmaningar. Förändring­ar i vädret kan vara ödesdigra för branden i Pyhäranta. Hittills har det blåst nordostlig vind, det vill säga mot havet, men om vinden ändrar riktning är det möjligt att elden sprider sig inåt landet.

På räddningsv­erket är man berett på utmaningar såsom förändring­ar i vädret. I går beställde räddningsp­ersonalen grävmaskin­er för att gräva upp brandhärda­r, vilket verkar ha gett resultat.

Vid 13-tiden meddelade räddningsv­erket att de äntligen har branden under kontroll, vilket inte betyder att faran är över. Det finns risk för att den blossar upp igen, i synnerhet om blixtar slår ner i området. Det kan ännu ta flera dygn innan den omfattande skogsbrand­en är släckt.

Vinden är en riskfaktor

Det var vinden som orsakade stora problem för släcknings­arbetet. Kampen mot lågorna pågick hela natten till i går.

Hittills har det blåst nordostlig vind, det vill säga mot havet, men om vinden ändrar riktning är det möjligt att elden sprider sig inåt landet.

Jourhavand­e meteorolog Tuomo Bergman från Meteorolog­iska institutet konstatera­r att vinden faktiskt ser ut att ändra riktning i dag. Den svaga nordostlig­a vinden fortsatte i går men i dag börjar det blåsa från nordväst, in mot fastlandet.

Regnskurar

Gårdagens regnskurar i Pyhärantao­mrådet kan underlätta släcknings­arbetet. Också åska är möj-

ligt, men om skogen blir våt minskar risken för att blixtar orsakar fler skogsbränd­er.

I dag finns det ändå risk för att den nordvästli­ga vinden blåser regnområde­t inåt landet och att vädret i Pyhäranta igen blir soligt.

Stor operation

Skogsbrand­en i Pyhäranta upptäcktes på onsdagen och spred sig snabbt över ett område på tiotals hektar. Polisen och räddningsv­erket evakuerade över 50 personer på brandområd­et eller nära det.

– För tillfället är vår uppskattni­ng, och det handlar uttrycklig­en om en uppskattni­ng, att brandom rådet är 60-90 hektar stort, säger räddningsc­hef Juha Virto från Egentliga Finlands räddningsv­erk.

Räddningsv­erket hade i går 120130 brandmän på plats i Pyhäranta. Operatione­n leds av Egentliga Finlands räddningsv­erk men också enheter från Birkaland, Tavastland, Satakunta och Nyland deltar i släcknings­arbetet.

Även Gränsbevak­ningen och försvarsma­kten har deltagit i släcknings­arbetet, bland annat med helikoptra­r som har vattenbomb­at de utspridda eldhärdarn­a.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? En omfattande skogs- och markbrand har härjat i Santtio i Pyhäranta i Egentliga Finland.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI En omfattande skogs- och markbrand har härjat i Santtio i Pyhäranta i Egentliga Finland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland