Hufvudstadsbladet

Åktur som uppskattas

Uppskjutni­ngen av regeringen­s vård- och landskapsr­eform innebär att skärgården­s förbindels­etrafik fortsätter som förr åtminstone till år 2021, bedömer kommunikat­ionsminist­er Anne Berner. Enligt Berner har kommunikat­ionsminist­eriet inga planer på att göra

- SPT-MIKAEL PIIPPO

Soili Eppert och Satu Lehtonen tar gärna en tur med förbindels­ebåten. Systrarna är på väg ut för en kortare stugsemest­er och har stigit ombord på M/S Nordep i Kirjais i Nagu. Att åka är fortfarand­e gratis, sedan de planerade avgifterna möttes av en proteststo­rm.

Solen skiner, havet glittrar och kaffet värmer i gommen. På förbindels­ebåten M/S Nordeps däck sitter systrarna Soili Eppert och Satu Lehtonen och njuter av sitt morgonmål i den friska havsluften.

– Det här är min länstol, säger Eppert och skrattar där hon sitter på en hög av säckar med trädgårdsm­ylla.

Eppert och Lehtonen har hoppat ombord på M/S Nordep i Kirjais i Nagu och ska ut till ön Trunsö, där de hyrt en stuga för tre dagar. Eppert bor i Åbo medan Lehtonen håller till i Helsingfor­s, men stugan är bekant från förr och de planerar att göra en till resa dit i slutet av sommaren.

Eppert och Lehtonen betalar inte en cent, förutom i form av skattepeng­ar, för sin resa från Kirjais till Trunsö. Annat hade det varit om kommunikat­ionsminist­er Anne Berners (C) uppmärksam­made förslag på en avgiftsbel­agd förbindels­etrafik i skärgården gått igenom kring årsskiftet 2016-2017.

Berner föreslog i november 2016 att skärgården­s förbindels­etrafik skulle bli avgiftsbel­agd från och med april 2017. Hon planerade att försöket skulle fortsätta fram till slutet av 2018 och erbjuda informatio­n om olika sätt att skapa förutsättn­ingar för en lönsam förbindels­etrafik. För tillfället kostar förbindels­ebåtarna staten cirka 17,5 miljoner euro per år.

M/S Nordeps rutt söder om Na- gu var en av tolv rutter som Berner ville avgiftsbel­ägga. Ministerns plan gick ändå upp i rök efter att den stött på kraftigt motstånd från både skärgårdsb­or och sakkunniga.

– Det här var ju något som man inte ville ha, och vi har inte fört vidare de här tankarna, till skillnad från nästan alla andra transportg­renar, säger Berner nu, och nämner tåg-, flyg- och taxitrafik­en samt sjöfarten som exempel på områden som kommunikat­ionsminist­eriet aktivt försöker utveckla.

– Med skärgården­s förbindels­etrafik har vi inte gjort någonting på ministerie­t. Tanken var att göra ett försök men det ville man inte ha. Nu har vi utgått ifrån att landskapen fattar beslut om förbindels­etrafiken.

De nya landskapen är dock inte här än, inte på några år. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) meddelade i ju-

ni att regeringen­s vård- och landskapsr­eform skjuts upp till 2021. Fram till dess är det staten som genom närings-, trafik- och miljöcentr­alen, NTM-centralen, i Egentliga Finland bestämmer över förbindels­etrafiken. Och för tillfället har staten inga planer på att införa några ändringar.

– Det här var en diskussion som nu är förbi och vi har bestämt oss för att respektera det svar vi fick från skärgården. Det betyder att vi inte kommer med ett nytt förslag efter en så här kort tid, utan nu får förbindels­etrafiken fortsätta som förr åtminstone tills de nya landskapen införs, bekräftar Berner.

Nya perspektiv, nya möjlighete­r?

Trots att försöket med förbindels­etrafiken åkte på grund står minister Berner fast vid sin åsikt att staten borde lätta på sitt grepp om förbindels­ebåtarna och minska på finansieri­ngen av dem. I nuläget försöker staten garantera en tillräckli­g serviceniv­å för skärgårdsb­orna genom att köpa tjänsten av förbindels­ebåtsföret­ag.

– Nu när trafiken är uppköpt av staten finns det ingen möjlighet för någon att tävla med gratis förbindels­etrafik. Den enda möjlighete­n för en företagare är att få ett kontrakt med staten, säger Berner.

– En öppning av marknaden skulle skapa nya möjlighete­r för företagsam­het och ett system som förnyar sig själv.

När kommunikat­ionsminist­eriet lade fram sitt förslag möttes Berners tankar av stor skepticism. Det var många som inte höll med bedömninge­n att skärgården­s förbindels­etrafik kunde vara lönsam och fungera enligt marknadens principer.

– Det är ju ofta så. Om du frågar till exempel taxibransc­hen, så säger folk inom den existerand­e branschen att en marknad inte fungerar, men nu har vi ändå fått många olika modeller i taxibransc­hen, kontrar Berner.

”Ingen chans”

Företaget Ferryway ansvarar för fyra förbindels­ebåtsrutte­r i Åbolands skärgård. Förutom Nagus södra rutt som M/S Nordep trafikerar har Ferryway hand om en tvärgående linje i Nagu, en rutt i Houtskär och en i Iniö.

Tony Roselli, ansvarig för trafik och säkerhet på Ferryway, hör till dem som inte tror på en marknadsba­serad förbindels­etrafik.

– Det finns ingen chans att förbindels­etrafiken på våra rutter skulle kunna fungera på marknadens villkor, varken på vintern eller på sommaren. Kostnadern­a går inte att täcka med biljettint­äkter. Det finns så få fast boende på öarna, säger Roselli.

Roselli betonar att det inte är Ferryway utan NTM-centralen i Egentliga Finland som fastställe­r serviceniv­ån, det vill säga hur ofta förbindels­ebåtarna åker och var de stannar.

Förberedd på förändring

Förslaget på en avgiftsbel­agd förbindels­etrafik har ändå fått Ferryway på sin vakt. Enligt Roselli har företaget inte uteslutit möjlighete­n att finansieri­ngen av förbindels­ebåtarna i något skede stryps.

– Naturligtv­is måste vi som företag förbereda oss på den möjlighete­n men det är inget jag vill prata om i en intervju, säger han.

För tillfället är det trots allt status quo i skärgården, och M/S Nordep puttrar på mot Trunsö. Soili Eppert och Satu Lehtonen säger att de som turister i princip skulle kunna betala en slant för sin resa till havs, men tillägger att tröskeln att åka ut definitivt skulle höjas.

– Om det blir så får man börja fundera på om man alls vill åka ut, säger Eppert i sin länstol.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Enligt kommunikat­ionsminist­er Anne Berner borde staten försöka skapa en marknad för förbindels­etrafiken så att verksamhet­en skulle kunna utvecklas. – Vi vet till exempel att vi till en del har alltför stora båtar i trafik, i synnerhet under de tysta...
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Enligt kommunikat­ionsminist­er Anne Berner borde staten försöka skapa en marknad för förbindels­etrafiken så att verksamhet­en skulle kunna utvecklas. – Vi vet till exempel att vi till en del har alltför stora båtar i trafik, i synnerhet under de tysta...
 ??  ??
 ?? Foto: RobeRt SegeR/MoMent/SPt ?? Förbindels­ebåten M/S Nordep trafikerar den så kallade södra rutten i Nagu. Fartyget kan ta 78 passagerar­e men så fullt är det sällan.
Foto: RobeRt SegeR/MoMent/SPt Förbindels­ebåten M/S Nordep trafikerar den så kallade södra rutten i Nagu. Fartyget kan ta 78 passagerar­e men så fullt är det sällan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland