Hufvudstadsbladet

Ryssarna demonstrer­ar för sin pensionsål­der

Ryssland har bland de lägsta pensionsål­drarna i Europa, 55 för kvinnor och 60 för män. Nu vill regeringen höja dem. För låginkomst­tagare, som ofta är beroende av både pension och lön, är det ett dråpslag.

-

Hittills har Ryssland haft en av de lägsta pensionsål­drarna i världen med 55 år för kvinnor och 60 för män. Nu vill regeringen ändra på det här och stegvis höja åldersgrän­sen till 63 för kvinnor och 65 för män. Rysslands premiärmin­ister Dmitrij Medvedev presentera­de den planerade pensionsre­formen samma dag som fotbolls-VM inleddes den 14 juni. Sedan dess har ryssar från Moskva till Vladivosto­k demonstrer­at mot en förändring som skulle innebära att framför allt många ryska män knappast kommer att leva tills de är berättigad­e till pension.

Ur ryska regeringen­s synvinkel är Raisa Afanaseva en idealisk pensionär. Sjuttioen år gammal jobbar hon fortfarand­e och passerar med råge den nya pensionsgr­änsen på 63 år för kvinnor.

– Jag älskar mitt jobb. Men det är klart att jag också gör det här för att jag behöver inkomsten, säger hon medan hon häller upp te till HBL:s utsända i sitt skinande välstädade kök.

Raisa och hennes man bor i en trerummare i förorten Odintsovo väster om Moskva. De tillhör den ryska urbana medelklass vars levnadssta­ndard inte skiljer sig speciellt mycket från den västliga – de har en egen bostad, datja (sommarstug­a) och en för ryska förhålland­en hygglig pension.

Raisa Afanaseva är utbildad ingenjör. Under större delen av sitt förvärvsli­v har hon jobbat som försäkring­sagent. Hennes pension på 25 000 rubel, ungefär 350 euro i månaden, ligger högt över den ryska medelpensi­onen år 2017 på 13 700 rubel (motsvarand­e 190 euro). Ändå skulle hon inte ha mycket pengar att röra sig med om hon inte förvärvsar­betade.

– En stor del av min pension går åt att betala för el, gas och vatten. Jag har en lön på 100 000 rubel (ca 1 400 euro) och därför har jag möjlighet att hjälpa andra. Mina släktingar som bor utanför Orenburg är så fattiga att de inte klarar sig utan hjälp. Min kusin får en pension på 8 000 rubel (ca 112 euro) och det går inte att leva på en sådan inkomst, säger Raisa.

Ryssland har en av de lägsta pensionsål­drarna i Europa, 55 för kvinnor och 60 för män. Det är en kvarleva från sovjettide­n, då kvinnor på det här sättet kompensera­des för att de både förvärvsar­betade och skötte hushållet. Den sovjetiska jämställdh­etspolitik­en påverkade inte arbetsförd­elningen i hemmet.

Samtidigt lever ryska kvinnor betydligt längre än män. Kvinnor- na dör i medeltal vid 77, männen redan vid 66 års ålder. Det innebär att när reformen blir ett faktum kommer många ryska män inte att leva till pensionsål­dern. Enligt regeringen­s förslag ska pensionsål­dern höjas från 60 till 65 för män och från 55 till 63 för kvinnor. Det sker stegvis så att reformen är fullbordad år 2028 för män och 2034 för kvinnor.

Strategisk sjösättnin­g

Premiärmin­ister Dmitrij Medvedev försöker sockra det beska pillret med löften om att ryssarna kommer att leva längre i framtiden.

– Att vi sjösätter den här reformen nu beror på att vi samtidigt har utarbetat ett program för att förlänga den genomsnitt­liga livslängde­n, sade Medvedev då han lanserade reformen, samma dag som fotbolls-VM inleddes den 14 juni.

Att man valde just denna tidpunkt var knappast någon slump. Det handlade om att minska den mediala bevakninge­n av en reform som man visste skulle bli oerhört impopulär.

Jag förstår verkligen varför folk demonstrer­ar. Det går inte att genomföra den här sortens pensionsre­form i ett land som är så ojämlikt. Själv är jag i bra form och jobbar gärna, men det finns en mängd 55-åriga kvinnor i Ryssland som har kroppsarbe­tat i hela sitt liv och de är fullständi­gt slutkörda. Raisa Afanaseva

 ?? FOTO: OKSANA YUSHKO ?? Raisa Afanaseva har en lägenhet i Odintsovo en bit utanför Moskva. Hon jobbar för att dryga ut sin pension på 350 euro i månaden, som i och för sig är hög med ryska mått mätt.
FOTO: OKSANA YUSHKO Raisa Afanaseva har en lägenhet i Odintsovo en bit utanför Moskva. Hon jobbar för att dryga ut sin pension på 350 euro i månaden, som i och för sig är hög med ryska mått mätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland