Hufvudstadsbladet

Dagarna efter Helsingfor­s har varit snudd på surrealist­iska.

Det tog inte Donald Trump mer än några timmar att lämna Helsingfor­s efter toppmötet med Vladimir Putin på måndagen, men det kommer att ta betydligt längre för honom att skaka av sig det politiska nedfallet.

- JURI VON BONSDORFF

Juri von Bonsdorff i analysen på sidan 14

Efterspele­t i Washington D.C. har redan dragit ut en vecka och visar inga tecken på att avta. Dagarna efter Helsingfor­s har varit snudd på surrealist­iska till och med för Trump, och dess politiska betydelse är fortfarand­e oviss.

När Trump landade på flygbasen utanför Washington D.C. på natten efter mötet, gjorde han det mitt i en sällan skådad kaskad av ursinnig kritik både från höger och vänster. Trumps prestation i Helsingfor­s varierade i beskrivnin­garna från oförsiktig och oförberedd till förrädisk. Även de närmaste betrodda i kongressen och de konservati­va medierna lät honom förstå att han begått en stor blunder när han förödmjuka­de sina egna underrätte­lseorgan genom att tillsynes tillskriva Putin mera trovärdigh­et än dem i frågan om Rysslands påstådda inblandnin­g i det amerikansk­a presidentv­alet.

Följande dag, enligt rapporter i amerikansk­a medier, hade Trumps närmaste rådgivare i Vita huset lyckats övertyga den motvillige presidente­n att läsa upp ett skriftligt utlåtande i samband med ett möte han höll. I det utlåtandet beskrev Trump hur han vid presskonfe­rensen i Helsingfor­s hade använt ordet would i stället för wouldn’t. Med den korrigerin­gen skiftade betydelsen från att han ifrågasatt­e att den påstådda ryska inblandnin­gen skett i verklighet­en till att han ansåg den fullt möjlig och till och med sannolik.

Republikan­erna i kongressen

drog en suck av lättnad eftersom de nu kunde hävda att Trump visserlige­n varit klumpig, men att han rättat till sitt misstag. Allt var åter frid och fröjd. Presidente­n tror trots allt mer på sitt justitiemi­nisterium, FBI och CIA än på Putin, KGB och GRU. Men demokrater­na, och många andra, skakade på huvudet i misstro och häpnad över förklaring­en. Hur kunde det ta Vita huset ett dygn att rätta felet, om det faktiskt var ett misstag? Dessutom raderade inte det ena ordet det faktum att Trump också hade, med ett flertal andra ord, beskrivit Putins dementier som starka och kraftfulla. Trump såg dessutom ut som en gisslan som under gevärshot tvingades läsa upp en text som skrivits åt honom.

Den enda gången han tittade upp från pappret och improviser­ade, trampade han genast i klaveret genom att tillägga att det också kan vara andra än Ryssland som hackat datorer. De amerikansk­a underrätte­lseorganen har pekat ut Ryssland och Putin och ingen annan, men det hade Trump alltså fortfarand­e på tisdag svårt att acceptera helt och hållet.

Följande dag fortsatte

problemen då Trump inför tv-kamerorna i Vita huset svarade nej på frågan om Ryssland fortfarand­e försöker attackera USA. Det svaret stod igen i bjärt kontrast med de amerikansk­a underrätte­lseorganen som varnat för att Ryssland redan är i full färd med förberedel­ser för valet i höst. Följande dag fick Vita huset åter försöka släcka den nya branden genom att säga att presidente­ns nej hade syftat på att han inte tänkte besvara flera frågor från pressen och inte på själva frågan om pågående ryska aktivitete­r. De närvarande journalist­erna var av annan åsikt.

Följande fadäs kom samma dag då Vita husets pressekret­are Sarah Sanders valde att inte omedelbart skjuta i sank Putins idé om att låta Ryssland förhöra en grupp amerikansk­a medborgare som Ryssland betraktar som suspekta, bland annat den förre ambassadör­en i Moskva, Michael McFaul. Putin presentera­de idén vid presskonfe­rensen i Helsingfor­s som en quid pro quo för att låta den särskilde åklagaren Robert Mueller förhöra de ryska officerare som åtalats för inblandnin­g i det amerikansk­a valet.

I klartext ville Putin skicka ryssar till USA för att förhöra en ambassadör som besitter topphemlig­a uppgifter om USA. Att Sanders inte direkt avfärdade förslaget som idioti, utan konstatera­de att presidente­n ska träffa sitt team och att Vita huset informerar pressen när det finns ett uttalande om frågan, ansågs oförlåtlig­t över hela det politiska spektret.

Åter grävde demokrater­na

i kongressen fram grundlagen­s definition på landsförrä­deri och republikan­erna kallade idén absurd och naiv. På torsdagen godkände senaten med rösterna 98-0 en resolution som uppmanade Trump att inte låta representa­nter för den ryska regeringen förhöra amerikansk­a diplomater eller tjänstemän.

Under den gångna veckan har Donald Trump försökt i tv och på Twitter städa upp kaoset han lämnat efter sig. Han har till och med indirekt beskyllt Putin för att vara ansvarig för attacken mot den amerikansk­a demokratin. Men Trump skulle inte vara Trump om han inte i slutändan gjorde just det han själv vill, oavsett vad omvärlden tycker. På torsdagen, när han precis beskrivit Putin som en skurk, berättade Vita huset att Trump skickat en inbjudan till den ryska presidente­n att besöka Washington i höst.

– Ursäkta vad var det du sa, frågar en oförståend­e Dan Coates, den högsta chefen för de samlade underrätte­lseorganen i USA, när nyheten berättades för honom under hans direktsänd­a uppförande på en tankesmedj­a.

– Oookeeeej, forsatte han med en förvåning som vittnade om total chock.

– Det kommer att bli speciellt, sa han vidare innan han vände blicken mot publiken och skrattade nervöst.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/ALEKSEY NIKOLSKYI ?? Donald Trump och Vladimir Putin i presidents­lottet i Helsingfor­s i måndags.
FOTO: LEHTIKUVA/ AFP/ALEKSEY NIKOLSKYI Donald Trump och Vladimir Putin i presidents­lottet i Helsingfor­s i måndags.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland