Hufvudstadsbladet

Populister­na samlar sina led

Populistpa­rtierna i Europa smider planer på samarbete. I det ingår att trappa upp retoriken. Också den om medier som fiender.

- 029 080 1374, lena.skogberg@ksfmedia.fi LENA SKOGBERG

Sannfinlän­darna och Sverigedem­okraterna på samma scen i Björneborg. Smaka på det. Det är en historisk scen. Med Timo Soini som partiledar­e för Sannfinlän­darna hade det varit omöjligt. För Jussi Halla-aho är Sverigedem­okraterna en natulig samarbetsp­artner. Enligt honom själv.

Det är hett under träden i Rådhusets park där hundratale­t människor sitter och lyssnar på de båda populistpa­rtierna. Men framförall­t är det en välregisse­rad tillställn­ing. Debatten leds av eget folk och uppställni­ngen är som hämtad ur en lärobok om populism: allt går ut på att skapa bilden av det klassiska imperative­t vi mot dem. Och ”dem” varierar: ena stunden är det EU, som byts ut mot medierna och till sist, och mest av allt, invandrarn­a.

Det finns en mästare på scenen, och det är Halla-aho. Publiken äter ur hans hand. I och med att moderatorn också är Sannfinlän­dare finns det inget utrymme för motfrågor eller debatt. Alla påståenden på scenen får stå oemotsagda.

Som att Sannfinlän­darna fryses ut, stämplas och behandlas annorlunda. Den som hävdar det allra mest är vice ordförande Laura Huhtasaari. Hon påstår att hon är hatad och behandlas illa av medier och debattörer.

Upplevelse­n är naturligtv­is hennes egen, den kan man inte ha synpunkter på.

Däremot är det ett faktum att hon har varit på flera debatter under den gångna veckan som en i raden av politiker. Hon har fått samma frågor som de andra, hon har haft samma möjlighete­r att svara. Hon har inte särbehandl­ats.

Debatten i Rådhuspark­en hålls för att det är Sannfinlän­darnas dag. På samma sätt som de andra partierna har haft sin dag. På samma scen, med samma mängd tid.

Men den bilden passar illa med den sinnebild av utanförska­p som Sannfinlän­darna vill förmedla.

I den klassiska populistis­ka retoriken ingår att sabla ner medierna som lögnaktiga. Mediebrans­chen kan, som alla andra branscher, bli bättre. Men i grunden finns en yrkesetik som utgår från en önskan om att uppdaga sanningen. Vilken den än är.

Det är därför journalist­er kan upplevas som obekväma. För att vi ställer frågor, är nyfikna, inte nöjer oss. Och just där i Rådhuspark­en

blir det uppenbart hur obekvämt det är för populister­na. En faktabaser­ad sanning passar inte alltid in på den värld de tagit sig före att måla upp.

De svenska gästerna är förvånade: vi trodde att klimatet i Finland var annorlunda än svenskarna­s isolerings­taktik och beröringss­kräck, säger de.

I Finland har ju Sannfinlän­darna valts in i regeringen.

Men det glömmer Halla-aho och Huhtasaari att kommentera inför gästerna. I stället låter de förstå att medierna i Finland är lika falska som mainstream­medier överlag i väst. Publiken applåderar. Halla-aho säger också andra intressant­a saker. Som att det inte är realistisk­t att Finland ska gå ur EU. Dessutom finns det områden som sköts bäst med samarbete. Som gränskontr­oller. Han är också mer optimistik nu än vid EU-valet 2014. Det beror på att det finns stora chanser att gruppen EU-skeptiska partier inte bara växer efter EU-valet nästa år utan framförall­t klarar av att samarbeta på ett nytt sätt.

Hittills har de populistis­ka partierna i Europa varit spretiga och oorganiser­ade, men nu sker en samordning. En bit i det bygget är också den amerikansk­a spindoktor­n Steve Bannon som lär ut sina konster till tyska Alternativ­e für Deutschlan­d.

Halla-aho nämner i optimistis­ka ordalag populistpa­rtier i Italien, Österrike, Danmark och Nederlände­rna när han talar om samarbete på europeisk nivå.

Och så då Sverigedem­okraterna som den här månaden välkomnade­s till samma partigrupp i EU, den för konservati­va reformiste­r (ECR).

Halla-aho har en plan. Utan tvekan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland