Hufvudstadsbladet

Skogsbränd­er släcks med hjälp av tallsåpa

Det krävs en stor mängd vatten när brandmänne­n ska släcka skogs- och markbrände­r. Det som alla kanske inte vet är att man blandar tallsåpa i vattnet.

- SPT/JOHN ERIKSSON

Tallsåpa för tankarna till mattvätt och skärgårdsl­iv, och kanske till några husmorstip­s. Men tallsåpan, som innehåller tallolja, har också en viktig funktion i bekämpning­en av bränder. Thomas Nyqvist, jourhavand­e chef på Österbotte­ns Räddningsv­erk, berättar att tallsåpa används för att minska ytspänning­en i släckvattn­et.

På så sätt kan vattnet smidigare tränga in i marken och effektiver­a släckninge­n.

– Vi använder tallsåpa i små mängder, endast 5 liter tallsåpa på 10 000 liter vatten, som blandas i brandbilen­s vattencist­ern. Tallsåpan är en naturprodu­kt och har en liten miljöpåver­kan, säger Nyqvist.

Han poängterar att det är torrt i terrängen i hela landet.

– Nu om någonsin är det viktigt att vara försiktig, säger Nyqvist.

Inrikesmin­isteriet meddelade i går att Meteorolog­iska institutet­s index för skogsbrand nu ligger mellan 4,1 och 6 i nästan hela landet. Maximivärd­et är 6.

De regionala och lokala räddningsv­erken uppmanas förbjuda all öppen eld och hyggesbrän­ning på områden där indexet ligger mellan 5 och 6. På vissa platser använder räddningsv­erken redan sina resurser till bristnings­gränsen för att släcka skogs- och markbrände­r. I släcknings­arbetet har räddningsv­erken fått handräckni­ng bland annat från Gränsbevak­ningsväsen­det och Försvarsma­kten.

I Österbotte­n är öppen eld förbjuden.

– Räddningsv­erket i Österbotte­n hade 28 markbrände­r inom sitt område i maj, 30 stycken i juni, och i juli har vi hittills haft 13 stycken. För tillfället håller vi på att släcka en markbrand i Vasa skärgård, säger Nyqvist på fredagsför­middagen.

 ?? FOTO: JOHN ERIKSSON/SPT ?? ■Tallsåpa kan användas till mycket.
FOTO: JOHN ERIKSSON/SPT ■Tallsåpa kan användas till mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland