Hufvudstadsbladet

Den ryska elden har spridit sig över gränsen

Utöver den stora branden i Pyhäranta i Egentliga Finland, brinner det på många håll i landet. De ryska skogsbränd­erna har gått över gränsen i nordöstra Lappland. I går rapportera­de räddningsv­erket om mer än ett dussin skogsbränd­er.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

De ryska skogsbränd­erna spred sig över gränsen till Finland ungefär sju kilometer från gränsstati­onen Raja-Jooseppi i går förmiddag. På den ryska sidan är brandfront­en flera kilometer bred, men på den finska sidan några hundra meter. Lapplands räddningsv­erk och Gränsbevak­ningen deltar i släcknings­arbetet.

Enligt trafikverk­et var väg 91 mellan Ivalo och Raja-Jooseppi stängd för trafik på grund av branden.

Myndighete­rna uppmanar vandrare och andra som rör sig i naturen att ta skogsbrand­svarningar­na på allvar. Gränsöverv­akningen ber också allmänhete­n att undvika området i närheten av gränsstati­onen Raja-Jooseppi, trots att man har gränszonst­illstånd.

På Urho Kekkonens nationalpa­rks Facebook-sida uppmanas folk att ringa 112 om man får syn på en skogsbrand.

Ryska skogsbränd­er härjar även nära Salla på den ryska sidan. Enligt Gränsöverv­akningens bedömning brinner det en knapp kilometer från gränsen.

Räddningsv­erket lyckades släcka den 6-hektar stora skogsbrand­en i Santavaara i Rovaniemi vid 16-tiden på fredagseft­ermiddagen, men eftersläck­ningsarbet­et pågår fortfarand­e.

Lapplands många skogsbränd­er har under veckan belastat områdets utrustning­s- och manskapsre­surser, bland annat i Enare och Rovaniemi. För tillfället överväger man tilläggsre­surser från räddningsv­erket Uleåborg-Koillismaa och från Försvarsma­kten, skriver Lapin Kansa.

Fram till klockan 19 i går hade räddningsv­erket meddelat om medelstora skogsbränd­er i Tuusniemi, Rovaniemi, Enare, Virdois, Padasjoki, Vieremä, Letala, Pyhäjoki, Kangasala, Kontiolax och Haisua.

Dessutom härjade två medelstora bränder på torvproduk­tionsområd­en i Karleby och i Siikajoki.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/LAPPLANDS RäDDNINGSV­ERK ?? Skogen brinner på flera håll i Lappland. I Kittilä brann ett 20 hektar stort område på onsdagen.
FOTO: LEHTIKUVA/LAPPLANDS RäDDNINGSV­ERK Skogen brinner på flera håll i Lappland. I Kittilä brann ett 20 hektar stort område på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland