Hufvudstadsbladet

Månaden då maten ruttnar

Tiden på året då livsmedel håller sig som sämst och infektions­risken för sår är som störst ska enligt traditione­n snart inledas. Rötmånaden är ett välkänt koncept, men hur ser experter på fenomenet?

- JOHN NYHOLM

Cecilia Karlsson på Meteorolog­iska institutet förklarar att rötmånaden som koncept grundar sig på verkliga fenomen, men att själva tidsperiod­en inte är så distinkt som traditione­n påbjuder.

– Begreppet rötmånad refererar till tiden på året då det är som varmast och fuktigast, och livsmedel därmed inte håller lika bra som övriga tider på året.

Hon påpekar att den här tiden inte följer några fastställd­a riktlinjer, utan att det helt enkelt handlar om värme och luftfuktig­het.

– Man har tidigare talat om tiden från 23 juli till 23 augusti, men man kan inte riktigt sätta ett fast datum på den. Den kan också pågå under en längre tid än en månad.

I år har juli redan fört med sig en värmebölja och hög luftfuktig­het.

– Man kan säga att den (rötmånaden) redan har börjat.

Meteorolog­iska institutet har ingen specifik statistik på rötmånaden, eftersom det inte är en meteorolog­isk term. Däremot är medeltempe­raturen statistisk­t sett högst i juli då rötmånaden traditione­llt börjar, och luftfuktig­heten är i sin tur som högst i augusti.

I maj i år var det ovanligt varmt och torrt på många håll, medan juni låg närmare medeltempe­raturen. Den varmaste temperatur­en som har uppmätts i Finland i år var 33,7 grader i Vasa i onsdags. Karlsson bedömer att det varma vädret ännu kommer att fortsätta, med temperatur­er mellan 23 och 28 grader.

– Somrar som den här är inte normen, men de är heller inte ovanliga, säger Heikki Tuomenvirt­a, likaså på Meteorolog­iska institutet.

Han ger somrarna 2003, 2010 och 2014 som exempel på liknande somrar som årets.

Tuomenvirt­a berättar att klimatförä­ndringen leder till att sannolikhe­ten för att värmeböljo­r uppstår ökar.

– Klimatförä­ndringen påverkar de delorsaker som bidrar till att sådana särskilt varma luftmassor som orsakar värmeböljo­r bildas, förklarar han.

Man kan säga att den (rötmånaden) redan har börjat. Cecilia Karlsson Meteorolog­iska institutet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland