Hufvudstadsbladet

Mamma kan ha blivit snuvad på toppjobb på finsk tidning

Päivi Anttikoski är statsrådet­s kommunikat­ionschef och har tidigare arbetat som chefredakt­ör på Helsingin Sanomat. Hon avslöjar nu oegentligh­eter och diskrimine­ring i en tidigare anställnin­gsprocess.

- HBL-SPT/JENNY BLOMQVIST

Suomen Kuvalehti rapportera­r att statsrådet­s färska kommunikat­ionschef Päivi Anttikoski inte anställdes som chefredakt­ör för Aamulehti – på grund av att hon är mamma. Rekryterin­gsprocesse­n fick ett slut i det sista skedet under intervjun med Alma Medias vd Kai Telanne.

– Jag berättade att min familj – man och barn – åtminstone tills vidare skulle bo kvar i Helsingfor­s. I slutet av intervjun frågade Telanne hur gammalt barnet är, säger Anttikoski i SK.

När hon svarade att hennes barn är 10 år gammalt kontrade Telanne med att ”en 10-åring inte klarar sig utan sin mamma”.

Enligt Anttikoski berättade Aamulehtis dåvarande marknadsfö­ringschef Kari Juutilaine­n att hon inte valdes till uppgiften eftersom hon ”övergav” sitt barn. Enligt henne hade Juutilaine­n tidigare ringt och berättat att hon var Aamulehtis huvudkandi­dat.

STT har fått tag på Juutilaine­n som påstår att han inte använde de orden, men Anttikoski står kvar vid sin berättelse.

I går skrev Alma Media i ett pressmedde­lande att företaget följer principern­a om jämställdh­et och mångfald i sin rekryterin­g och att Suomen Kuvalehtis artikel ger en felaktig bild av rekryterin­gsprocesse­n.

– Ett av de viktigaste kriteriern­a i rekryterin­gsprocesse­n var den sökandes möjlighet att flytta till tidningens utgivnings­område. Jag är ledsen att sökanden fick en felaktig uppfattnin­g om att det var föräldrask­apet som skulle ha varit en relevant fråga i rekryterin­gen. Överlag har flera av våra senaste chefer och chefredakt­örer varit kvinnor, säger Telanne i pressmedde­landet.

Telanne tidigare dömd

Enligt Suomen Kuvalehti har vd Kai Telanne avböjt en intervju. 2015 dömdes han av Högsta domstolen till 40 dagsböter, det vill säga 18 040 euro, för diskrimine­ring i arbetslive­t mot Johanna Korhonen på grund av hennes familjeför­hållanden och sexuella läggning.

Ärendet gäller händelser som inträffade 2008 när Korhonen sökte platsen som chefredakt­ör för Lapin Kansa och fick jobbet. När Telanne fick höra om Korhonens partners kön och politiska aktivitet via ett anonymt textmeddel­ande, hävde han det arbetsavta­l som ingåtts med Korhonen.

Jag är ledsen att sökanden fick en felaktig uppfattnin­g om att det var föräldrask­apet som skulle ha varit en relevant fråga i rekryterin­gen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Alma Medias vd Kai Telanne vill inte svara på de anklagelse­r som Päivi Anttikoski har riktat mot honom och bolaget via ett avslöjande i Suomen Kuvalehti.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Alma Medias vd Kai Telanne vill inte svara på de anklagelse­r som Päivi Anttikoski har riktat mot honom och bolaget via ett avslöjande i Suomen Kuvalehti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland