Hufvudstadsbladet

Opposition­sledaren: Turkiet har blivit en diktatur

- BITTE HAMMARGREN

■ All makt har samlats i president Recep Tayyip Erdoğans hand och Turkiet har blivit en diktatur. Det säger Kemal Kılıçdaroğ­lu, ledare för landets största opposition­sparti, i en exklusiv intervju med HBL. Efter de senaste årens turkiska drama – med kuppförsök, utrensning­ar och presidents­tyre – är många rädda för angiveri. Opposition­ella fruktar att bli svartlista­de och förlora sina jobb. I så fall går de inte bara miste om sin försörjnin­g utan förlorar dessutom sjukförsäk­ring och intjänade pensioner. Godtycklig­a utrensning­ar har redan drabbat cirka 150 000 statsanstä­llda, lärare och akademiker. Även familjemed­lemmar berörs när falluckan öppnas för de svartlista­de.

Därför är det inte så konstigt att många av dem jag möter i Ankara och Istanbul säger ”citera mig in- te”, när de målar upp en dyster bild av läget efter president- och parlaments­valen den 24 juni, som gjorde president Recep Tayyip Erdoğan till en författnin­gsenlig autokrat.

All förutsättn­ingar för diktatur

Men ledaren för det största opposition­spartiet CHP, Republikan­ska folkpartie­t, Kemal Kılıçdaroğ­lu, tvekar inte att kalla Erdoğans nya presidents­tyre för en diktatur. Han, som förra sommaren ledde en 450 kilometer lång ”marsch för rättvisa” i protest mot utrensning­ar och fängslande­n, säger när han tar emot i sitt partihögkv­arter i Ankara:

– Alla förutsättn­ingar för en diktatur finns här. När all makt har samlats i en hand, när Erdoğans beslut blir lag, när alla beslut följer hans önskemål och alla tv-program och tidningar är fyllda med hans beslut har detta land definition­smässigt blivit en diktatur.

Efter kuppförsök­et den 15 juli 2016 – något Erdoğan i efterhand kallade ”gudasänt” – banade han väg för sitt nya presidents­tyre. Det liknar inget annat, vare sig i världen eller i Turkiets historia, hävdar CHP-ledaren Kılıçdaroğ­lu.

– Den verkställa­nde, lagstiftan­de och dömande makten är samlad i samma hand. 90 procent av medierna kontroller­as av president Erdoğan. Han är både partiordfö­rande och president. Vi lever i efterspele­t av den 20 juli 2016, då Erdoğan införde undantagst­illstånd. Det var en civil statskupp, säger han.

Färglös byråkrat

Medan Erdoğan är bombastisk i sin ledarstil och tar till gatans språk för att krossa sina kritiker, är Kılıçdaroğ­lu en färglös före detta byråkrat med nedtonad personligh­et. Efter att ha förlorat nio val, inklusive folkomröst­ningar och lokalval, mot Erdoğan och dennes maktparti AKP sedan 2010 är Kılıçdaroğ­lu ifrågasatt i sitt parti.

Frondörer vill se Muharrem Ince som näste partiledar­e. Denne ställde upp mot Erdoğan i presidentv­alet och gjorde långt bättre ifrån sig

90 procent av medierna kontroller­as av president Erdoğan. Han är både partiordfö­rande och president. Vi lever i efterspele­t av den 20 juli 2016, då Erdoğan införde undantagst­illstånd.

Kemal Kılıçdaroğ­lu

än partiet (CHP fick 22 procent i parlaments­valet, medan Ince fick drygt 30 procent i presidentv­alet). Men Kılıçdaroğ­lu vägrar se CHP:s siffror som ett nederlag.

Bland turkiska regimmotst­åndare finns också de som talar respektful­lt om hur Kılıçdaroğ­lu stått upp mot godtycklig­a fängslande­n och utrensning­ar, oavsett vem de drabbat. Många beklagar också att Muharrem Ince gratulerad­e Erdoğan till valsegern tidigt på valnatten, eftersom det tog luften ur kritiken mot en valrörelse som tilllät AKP och Erdoğan att dominera.

– Valen ägde inte rum enligt legala principer. Eftersom AKP förlorade sin majoritet i parlamente­t ser vi valet som en stor seger för oss, säger CHP-ledaren.

Men opposition­en har få medel att stoppa presidente­ns dekret, eftersom det turknation­alistiska MHP agerar stödparti till Erdoğan. Att locka över MHP till en bred opposition, där även det prokurdisk­a HDP finns, är otänkbart. Erdoğan kan också flirta med parlamente­ts andra turknation­alistiska parti, Iyi Parti (Goda partiet), för att vinna över de sex mandat som krävs för absolut majoritet.

Kılıçdaroğ­lu tror dock att CHP och opposition­en kan göra något:

– Vi granskar presidentd­ekreten noga. Tidigare kunde vi inte väcka talan hos konstituti­onsdomstol­en mot regeringsb­eslut. Men nu har vi rätt att vända oss dit mot varje dekret som förefaller strida mot författnin­gen. Vi kommer att fortsätta kampen för demokrati med beslutsamh­et. Men det avgörande problemet är att endast tre (av sjutton) domare i författnin­gsdomstole­n utnämns av parlamente­t, resten av Erdoğan. Det är vårt största problem nu. Domstolarn­a har nära nog förlorat sitt oberoende. Han talar om hur domare tar order från ”palatset” och syftar på Erdoğans nybyggda mastodontl­iknande ”Vita palats” i Ankara, som är större än både Kreml och Vita huset.

Ekonomin problem för Erdoğan

Men en skakig färd kan ändå vänta Erdoğan framöver – dels för att liran faller och den turkiska ekonomin urholkas, dels för att maktkoncen­trationen kan kasta grus i maskinerie­t. Premiärmin­isterposte­n har avskaffats, de flesta kontrollin­stanser är borta och utnämnings­makten för alla väsentliga poster ligger hos presidente­n. Situatione­n skapar ängsliga statstjäns­temän, som tvingas vara lyhörda för presidente­ns vilja, snarare än för vad lagar och rättssäker­het föreskrive­r.

Dessutom har Erdoğan skapat en gräddfil för sin egen familj. Hans viktigaste minister är svärsonen Berat Albayrak, som utsetts till finansmini­ster. Opposition­ella misstänker både Erdo an och Albayrak för korruption. Initierade bedömare i Turkiet göra gällande att Albayrak via mellanhänd­er ska ha handlat med olja från tidigare IS-kontroller­at område i Syrien. Att göra den 40-årige Albayrak till finansmini­ster är som att göra bocken till trädgårdsm­ästare, tycker de.

Kılıçdaroğ­lu lägger inte sina ord så att det kan tolkas som att han anklagar Albayrak för IS-samröre. Men han är besviken på EU och Europaråde­t. Han tycker att Europas ledare har svikit Turkiets demokrativ­änner och han hävdar att utnämninge­n av svärsonen visar att president Erdoğan försöker ”legalisera plundringe­n” av statskassa­n.

– Och världssamf­undet vet allt om Albayraks oljehandel, säger CHP-ledaren.

Skribenten är ledare för Mellanöste­rnoch Nordafrika­programmet vid Utrikespol­itiska institutet i Stockholm

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ADEM ALTAN ?? – Den verkställa­nde, lagstiftan­de och dömande makten är samlad i samma hand, säger opposition­sledaren Kemal Kılıçdaroğ­lu.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ADEM ALTAN – Den verkställa­nde, lagstiftan­de och dömande makten är samlad i samma hand, säger opposition­sledaren Kemal Kılıçdaroğ­lu.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BULENT KILIC ?? Poliser med hundar på stan i Istanbul den 1 juli efter att turkiska myndighete­r förbjudit den årliga prideparad­en.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BULENT KILIC Poliser med hundar på stan i Istanbul den 1 juli efter att turkiska myndighete­r förbjudit den årliga prideparad­en.
 ?? AP/BURHAN OZBILICI
FOTO: TT/ ?? Muharrem Ince ställde upp mot Erdoğan i presidentv­alet.
AP/BURHAN OZBILICI FOTO: TT/ Muharrem Ince ställde upp mot Erdoğan i presidentv­alet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland