Hufvudstadsbladet

Fyra svenska bränder går inte att släcka

-

I Sverige är närmare 500 personer evakuerade från sina hem på grund av de kraftiga skogsbränd­er. – Vi befinner oss i den kanske allvarliga­ste och svåraste situation som svensk räddningst­jänst befunnit sig i, säger Dan Eliasson, generaldir­ektör för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap MSB.

Läget är mycket allvarligt, konstatera­de både Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven och Dan Eliasson, chef för MSB, vid en presskonfe­rens i går.

Fyra av bränderna bedöms nu så allvarliga att de inte går att släcka för närvarande, berättar Marcus Årskog, talesperso­n för MSB:s speciella organisati­on för skogsbränd­erna. Det är bränderna i Fågelsjö/Lillåsen i Jämtland, Kårböle i Gävleborgs län, Trängslet i Dalarna och Brattsjö utanför Örnsköldsv­ik som är allvarliga­st.¨

– De har växt sig så stora att de inte går att släcka nu. Det vi kan göra nu är att jobba med att begränsa dem så de inte far mot byar eller samhällen, säger han.

Totalt är nu mellan 300 och 500 personer evakuerade från sina hem, berättar han.

Alla de fyra vattenbomb­ningsplane­n är nu samlade i Gävleborgs län, och kämpar med bränderna runt Ljusdal. Det är där de bedömts vara mest effektiva utifrån väder och andra omständigh­eter, förklarar Marcus Årskog. Dessutom är mängder av helikoptra­r i gång, berättar han. Frågan är ju om det inte blir trångt i luftrummet. Men enligt Årskog fungerar det bra.

Sverige får nu allt mer hjälp utifrån.

– MSB tillhandah­åller en lista på helkopterf­öretag. Räddningst­jänsterna tar kontakt med företagen själva, och MSB har också rekvirerat helkoptrar från Norge.

Därutöver var fem helikoptra­r på väg från Tyskland under gårdagen, och en helikopter från Litauen.

– Det bubblar i hela Europa, i den räddningso­rganisatio­n som finns gemensamt. De inventerar sin utrustning och kommer med erbjudande­n till MSB hela tiden, som vi utvärderar, säger han.

 ?? FOTO: TT/MAJA SUSLIN ?? Ljusdal är ett av de många ställen i Sverige där man kämpar mot en allvarlig skogsbrand.
FOTO: TT/MAJA SUSLIN Ljusdal är ett av de många ställen i Sverige där man kämpar mot en allvarlig skogsbrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland