Hufvudstadsbladet

Lördagens godbitar: Erikssons återkomst och gränsjakt i längdgrope­n

SPT reder ut när det gäller att bänka sig i tv-soffan för FM i friidrott. Bland annat tävlar Sandra Eriksson i hinder för första gången på två år.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Det börjar bli bråttom för idrottarna som inte klarat EM-gränsen. Finlands lag till Berlin utnämns på måndag – men det finns rum för påfyllning om någon ännu klarar gränsen innan nästa veckas söndag.

Flera idrottare har ypperliga chanser att hoppa hela vägen till Tyskland på lördagen. Herrarnas längdfinal klockan 17.15 är dagens första höjdpunkt. Hittills har ingen klarat EM-gränsen på 795 – men det finns många kandidater. Kristian Pulli har det inhemska årsbästat 791 och ett personbäst­a på 807 från i fjol. Alla chanser till en EM-plats finns. Arttu Pajulahti har hoppat 788 i år, men klarade hela 810 för ett år sedan. Vasa IS Kristian Bäck slutade femma i EM i Amsterdam 2016 men har varit småkrassli­g och har bara hoppat 776 i år. Också han har kapacitet att knipa en EM-plats.

Klockan 19 har en annan finlandssv­ensk chansen att blixtra till. Vasa IS Sanna Nygård hoppade 13.81 i tresteg förra veckan och är bara nio centimeter från EM-gränsen.

Dagens stora mysterium är ändå Sandra Erikssons form. Eriksson – som har 14 FM-guld på meritlista­n – har inte löpt paradsträc­kan 3 000 meter hinder på två år. De senaste säsongerna har förstörts på grund av skador och operatione­r.

IK Falken-löparen tog tio raka FM-guld på 3 000 meter hinder åren

2007 till 2016 och har ett personbäst­a på 9.24,70. Med en normal prestation borde Eriksson inte ha några problem att spräcka EM-gränsen på 9.55,00, särskilt om hon får draghjälp av Camilla Richardsso­n.

Finalen på 3 000 meter hinder börjar klockan 19.50 – missa inte den. Tävlingarn­a sänds av Yle på TV2 och Arenan.

 ?? Foto: leHtikuva / maRtti kainulaine­n ?? Sandra Eriksson gör sitt första hinderlopp på två år då hon jagar EM-gränsen i FM.
Foto: leHtikuva / maRtti kainulaine­n Sandra Eriksson gör sitt första hinderlopp på två år då hon jagar EM-gränsen i FM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland