Hufvudstadsbladet

Bottas stannar hos Mercedes – ”Vi har de två bästa förarna”

Valtteri Bottas stannar i Mercedes efter den här säsongen. Stallet uttrycker sitt fulla förtroende för finländare­n trots att han inte lyckats vinna ett lopp den här säsongen.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@hbl.fi

I förrgår blev det klart att Lewis Hamilton stannar i Mercedes de kommande två säsongerna. I går publicerad­e F1-stallet också Valtteri Bottas nya kontrakt som är av modellen 1+1 år.

– Med Hamilton och Bottas har vi de två bästa förarna, slår stallchefe­n Toto Wolff fast.

– Det är en fantastisk nyhet, var Bottas spontana kommentar.

En så stor nyhet kan det dock inte ha varit för finländare­n som känt till att Toto Wolff och Mercedes motorsport­chef Niki Lauda hade bestämt sig för förarbesät­tningen inför kommande säsong.

– Det är kul att det blev offentligt här för på Hockenheim vann jag min första seger med en formel bil år 2007, minns Bottas.

– Det känns bra att teamet litar på mig. Jag njuter verkligen av att arbeta med Mercedes och Hamilton. Vi har ett mycket bra, ärligt och öppet förhålland­e. Nu kan jag koncentrer­a mig helt och hållet på resten av säsongen.

Den här säsongen har hittills inte varit någon fullträff för finländare­n som ligger på femteplats i VM-tabellen. Hamilton ligger tvåa efter att ha samlat 59 poäng mer än Bottas på de inledande 10 tävlingarn­a.

– Mitt mål är att köra på samma höga nivå nästa år så att teamet inte behöver fundera länge när det gäller deras planer för 2020.

Trots att det hittills inte blivit någon seger för Bottas den här säsongen har Wolff fullt förtroende för sin förare.

– Han har kört väldigt starkt den här säsongen och hade han inte haft otur och vi gjort misstag kunde han faktiskt ha varit i VM-ledning.

– När vi bestämde oss för att fortsätta vårt samarbete med Bottas var det inte bara tack vare hans talang som racerförar­e utan också för hans arbetsmora­l och karaktär.

Får kritik för säsongen

Bottas förlängda kontrakt med Mercedes kommer lägligt för finländare­n. Efter en motig första halva av säsongen har han mötts av en del rätt hård kritik i internatio­nell media.

Efter loppen i Frankrike, Österrike och Storbritan­nien ansågs Bottas vara den stora förloraren. Sebastian Vettel samlade in flest poäng – 50. Kimi Räikkönen tog 48 och Lewis Hamilton 43 medan Bottas bara lyckades skrapa ihop 18 poäng på de tre tävlingarn­a.

– Även om det inte har blivit fler poäng har jag hela tiden kört på den höga nivå som teamet kräver av mig. Och jag är mer eller mindre på den nivå som jag själv lagt upp. Jag känner att jag har lyckats förbättra mina svagheter och styrkor, säger Bottas själv.

Varför har det inte då blivit fler poäng?

Den enkla förklaring­en är att det absolut inte är Bottas fel. På Paul Ricard blev han påkörd av Sebastian Vettel. Visserlige­n kunde finländare­n

Även om det inte har blivit fler poäng har jag hela tiden kört på den höga nivå som teamet kräver av mig. Valtteri Bottas

fortsätta men det blev bara en sjunde plats. I Spielber startade han från första rutan men tekniken (hydraulike­n) svek honom. Och på Silverston­e kallade teamet av någon märklig anledning inte in honom för nya däck när säkerhetsb­ilen kom ut. Det gjorde däremot Ferrari och Bottas hade inte en chans mot Vettel. På bara några varv föll han från första till fjärde plats.

– Det var som att köra på is. Loppet var fem varv för långt, kommentera­de Bottas om tävlingen.

Bottas har inte lyckats vinna ett lopp sedan Abu Dhabi i fjol. Det betyder att han har elva tävlingar bakom sig utan seger. Han kunde ha kört hem två segrar den här säsongen men i Kina förstörde säkerhetsb­i- len hans chanser och i Baku var det en punktering som ställde till det för finländare­n. Som en (klen) tröst hade det dock blivit flera andra platser.

– Även om bilen har varit lätt eller svår att köra tycker jag att jag har lyckats plocka ut maximalt och hade självklart inte haft något emot att vinna något lopp, säger han.

Trots att det inte blivit någon seger på länge har den fina formen gjort att han ändå inte tappat motivation­en.

– Det bästa beviset är hur nära jag varit Hamilton hela säsongen. Skillnaden mellan oss har blivit mindre hela tiden. Teamet vet exakt vad jag presterar och i vilken riktning det går tack vare att jag förbättrat mig och de ser alla detaljer i varje lopp. Och vad de ser är det viktigaste, säger Bottas.

I kvalet är regerande mästaren Hamilton i snitt bara 0,059 sekunder snabbare än finländare­n.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC ?? Lewis Hamilton och Valtteri Bottas får fortsatt förtroende i Mercedes.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC Lewis Hamilton och Valtteri Bottas får fortsatt förtroende i Mercedes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland