Hufvudstadsbladet

Fönster att upptäcka

- CATARINA WELIN är konsthisto­riker

Äter du en god middag i NJK:s paviljong på Blekholmen i Helsingfor­s, är du på sommarkons­ert i Ekenäs kyrka? Kanske du är på bilutfärd och tar paus vid Heinola kyrka? Eller är det bröllop i Finby kyrka? Då gäller det att se sig omkring för alla de här platserna har glasmålnin­garna gjorda av Karin Mascitti Slotte.

“Till salen å klubbhuset har fröken Karin Slotte utfört och till klubben skänkt en större fönstermål­ning, som i hög grad bidragit till klubbhuset­s inre förskönand­e.”

Så här beskrivs donationen i Nyländska Jaktklubbe­ns årsberätte­lse från år 1921.

Karin Slotte föddes i Helsingfor­s 15 mars 1903. Hennes far hade ett eget företag Carl Slotte Stuccatur & Målerifirm­a och han önskade att den konstnärli­gt begåvade dottern Karin skulle överta företaget.

Redan i ung ålder fick Karin inleda konststudi­er och glasmålnin­gen på Blekholmen hör till hennes tidigaste verk. Karin studerade vid bland annat Centralsko­lan för konstflit och vid Fredrika Wetterhofs vävskola i Tavastehus.

Precis som sin far kompletter­ade hon sina studier i Italien där hon utöver studier i glas- och dekoration­småleri i Florens och Venedig även studerade glasmosaik i Murano. År 1928 deltog Karin i en utställnin­g i Finlands nationalmu­seum med ett mosaikarbe­te vars teknik och färger beundrades speciellt. Hon visade sitt nya kunnande och intrycken hon fått i Italien.

Redan på 20-talet hade hon gjort glasmålnin­gar i Ekenäs kyrka och glasmålnin­garna i gamla kapellet på Sandudd. Dessutom var hon förestånda­rinna vid Ekenäs vävskola 1925–1926.

Under studietide­n i Italien hade hon träffat sin blivande make läkaren Francesco Mascitti. De gifte sig 1930 och Karin Mascitti Slotte flyttade till sin fars besvikelse till Italien.

Det unga paret bildade familj och Karin födde en dotter, konstnären Francesca (Mascitti -Lindh) och en son, Jean Carlo. De bodde i bergsbyn Anversa i Abruzzerna där maken hade tjänsten som kommunallä­kare. Karin fortsatte sitt konstnärsa­rbete i sitt nya hemland. Hon utförde bland annat glasmålnin­gar i kyrkorna Anversa och Bugnara och utöver det var hon förestånda­rinna vid den kungliga vävskolan i Rom. I en klippbok har Karin antecknat: “Drottninge­n var mycket förtjust så som ock många mina italienska vänner i våra finska ryor; ock trasmattor!! vilka jag vävde av båda slagen, åtskilliga.”

Efter andra världskrig­et bestämde sig Karin att återvända till Finland. I hemlandet väntade flera stora uppdrag. Glasmålnin­gar i koret till Finby kyrka, gjordes 1957-58. Därtill utförde hon orgelläkta­rens målningar, de 12 apostlarna år 1975, bara ett par år innan sin död. Karin var välbekant för Finbyborna. Hennes mor Sigrid var född i Finby. Karin bodde där som barn och ärvde senare ett ställe på ön Pettu som blev hennes sommarvist­e.

Ofta sammanförd­e hon i konsten det bibliska med motiv med anknytning till området, dess vardag och historia som till exempel i Ekenäs och Heinola kyrkor.

Karin som dekoration­smålare var mångkunnig och hanterade uppdrag inom konstens olika områden. Som sagt, se dig omkring och titta noggrant! Karin Mascitti Slottes fina konst finns på nära håll och är väl värd att uppmärksam­mas.

Håll ögonen öppna i sommar. Den fina, men ganska okända, glasmålare­n Karin Mascitti Slotte, kan vara värd din uppmärksam­het, skriver konsthisto­rikern Catarina Welin.

 ?? FOTO: CATARINA WELIN ?? Glasmålnin­g av Karin Mascitti Slotte på Blekholmen, Helsingfor­s.
FOTO: CATARINA WELIN Glasmålnin­g av Karin Mascitti Slotte på Blekholmen, Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland