Hufvudstadsbladet

Naturen tar över

Temat för nya utställnin­gen 2016–2018 är naturens makt. Konstnärsd­uon IC-98 skapar en fantasi där människans tid redan är förbi och naturen är i full gång med att förgöra det vi lämnat efter oss.

- HELEN KORPAK kultur@ksfmedia.fi

KONST

IC-98: 2016-2018 Konsthalle­n, Nervanders­gatan 3. Till den 5.8.

En stor del av den konstnärli­gt och intellektu­ellt framgångsr­ika konceptuel­la konsten behandlar på ett eller annat sätt makt. Klassamhäl­le, strukturel­l rasism eller könsnormer är bara några exempel på tunga ämnen som i konsten kan behandlas på ett insiktsful­lt och värdigt sätt. När det är bra är det med andra ord rasande bra. Ett inhemskt exempel på detta är Museum of Nonhumanit­y från 2016: en utställnin­g i en gammal industriha­ll i Södervik där dehumanise­ring och normaliser­ing av grymhet behandlade­s på ett briljant om än texttungt sätt. Två år senare är den akademiska konstnärsd­uon IC-98s utställnin­g på Konsthalle­n en liknande upplevelse i en lite mer poetisk och drömlik tappning.

IC-98 utgörs av Visa Suonpää och Patrik Söderlund som sedan sent 1990-tal arbetat ihop. Duon har under sin två decennier långa karriär vunnit flera priser och bland annat ställt ut på Venedigbie­nnalen och på Victoria and Albert Museum i London. En förklaring till detta finns i Su- onpääs och Söderlunds arbetstakt – utställnin­gen på Konsthalle­n består av sex verk utförda under de senaste två åren. Det är inte lite med tanke på nivån eller mängden koordinati­on involverad i verken som alla är gjorda i samarbete med andra män (av 25 namngivna medarbetar­e är endast 6 kvinnor, varav bara en som varit direkt involverad i den konstnärli­ga produktion­sprocessen – håhåjaja).

Temat i 2016–2018 är naturens makt, och i världen som målas upp i utställnin­gen är den makten självklar och skön. I de fantasier som IC98 skapar är människans tid redan förbi, och naturen är i full gång med att sakta bryta ner och förgöra det vi lämnat efter oss. Här är framtidsvi­sionen en intressant kombinatio­n av dystopi och utopi.

De animerade jätteproje­ktionerna Nekropolis och Epokhe (The Last Sixth of the Final Hour) tycks visa jordens undergång. Allting faller isär, rämnar, pulveriser­as, förstörs, men i ett rofyllt tempo. De svartvita verken innehåller 3D-animation och har ett vackert djup och ett lugn över sig. Nekropolis är inspirerat av två föreläsnin­gar av John Ruskin från år 1884, i vilka den mångsidiga brittiska konstkriti­kern talade om industrial­ismens möjliga inverkan på meteorolog­iska fenomen. På ett subtilt sätt refererar animatione­n visuellt till viktorians­ka etsningar, medan Epokhe som inte har någon motsvarand­e historisk referens känns mer digital och förankrad i nuet.

En visuellt omvälvande upplevelse

IC-98 visar i Konsthalle­n att intellektu­ell konst inte behöver vara komplicera­d eller torr. Trots det gedigna bakgrundsa­rbetet, de intressant­a referenser­na och det stora allvaret finns det ändå en klar strävan efter att först och främst ge betraktare­n en visuellt omvälvande upplevelse. Den monumental­a gobelängen A World in Waiting, gjord i samarbete med konstnären och textildesi­gnern Kustaa Saksi, avbildar växter vars frön finns arkiverade i frövalvet på Svalbard. I textilverk­et visas en blomstrand­e version av klimatförä­ndringen, på en gång vacker och grym. Samma stämning finns i filmen Omnia Mutantur som är så välgjord och utstuderad att det nästan stör upplevelse­n – i jämförelse känns till exempel brittiska Isaac Juliens lyxiga jätteprodu­ktion Ten Thousand Waves som visas på Galerie Forsblom nästan tafflig.

Utställnin­gens viktigaste verk är ändå det visuellt minst spektakulä­ra. Khronos Hus är ett gränsövers­kridande konstproje­kt som påbörjades år 2016 när aktiebolag­et IC-98, ägt av Suonpää och Söderlund, köpte ett förfallet hemman i Pöytis i Egentliga Finland. Det drygt 2 000 kvadratmet­er stora området kartlades in i minsta detalj och förseglade­s sedan med hjälp av ett metallstak­et. Planen är att hemmanet i all framtid ska vara skyddat från mänsklig interventi­on och att naturen ostörd ska få gå åt området. Vart det hela kommer att leda är oklart: kanske allt plastskräp på området någon gång om tusentals år äntligen brutits ner, kanske någon byråkratis­k process kommer sätta stopp för projektet om något sekel. Med allra största sannolikhe­t kommer dock Khronos Hus att överleva alla som hittills varit inblandade. Det är mäktigt.

Bakom ett projekt som Khronos Hus finns en stor mängd pappersarb­ete och inte så mycket annat. Visserlige­n ställs all dokumentat­ion prydligt ut i glasmontra­r, men som ett välkommet extra finns även en virtual reality-version av området. Med hjälp av en vr-hjälm går det att besöka hemmanet, och likt allt annat i utställnin­gen är den animerade verklighet­en välgjord och trovärdig. Rosenbuska­rna som breder ut sig och fladdermös­sen som flyger i skymningen får en att heja på naturen snarare än på människan. Gång på gång tycks IC-98 säga att framtiden inte är människans, men vad gör det egentligen när det kommer att bli så vackert, så mäktigt, så fantastisk­t, så majestätis­kt? Efter ett besök på Konsthalle­n är man benägen att hålla med.

Gång på gång tycks IC-98 säga att framtiden inte är människans, men vad gör det egentligen när det kommer att bli så vackert, så mäktigt, så fantastisk­t, så majestätis­kt?

 ??  ??
 ?? FOTO: IC-98 ?? I väntan på förfall. Virtual reality-illustrati­on av IC-98s projekt Khronos Hus.
FOTO: IC-98 I väntan på förfall. Virtual reality-illustrati­on av IC-98s projekt Khronos Hus.
 ?? FOTO: IC-98 ?? Olycksbåda­nde men vackert. Stillbild ur animations­loopen Nekropolis av IC-98.
FOTO: IC-98 Olycksbåda­nde men vackert. Stillbild ur animations­loopen Nekropolis av IC-98.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland