Hufvudstadsbladet

Bekantskap­skretsen utökar i bastun

- SOFIA WESTERHOLM sofia.westerholm@ksfmedia.fi

Vanligen badas bastu med vänner och bekanta. I Helsingfor­s finns dock flera olika ställen där man kan njuta av bad tillsamman­s med främlingar som möjligen blir bekanta under bastubadet.

Både nykomlinga­r och gamla klassiker finns med på listan över allmänna bastur i Helsingfor­s. Bastu är både något som finländare gillar och som många turister är nyfikna att prova på då de kommer på besök.

Genom att gå till en allmän bastu får man inte bara njuta av bastubad. Man har även chans att skapa nya vänskapsba­nd i bastun då man sitter nära inpå varandra och njuter av värmen.

Hör man till dem som vill ha klassisk vedeldad bastu är Kotiharju bastu i Berghäll ett alternativ. Den har fungerat som allmän bastu sedan år 1928.

En annan vedeldad bastu är Sompasauna på Sumparkaje­n. Den är tänkt att fungera som en bastu för Helsingfor­sbor som saknar egen sommarstug­a. Sompasauna är varm dygnet runt under sommaren. Bastande och simning där sker på eget ansvar.

Vill man prova på rökbastu kan man ta sig till Löyly vid Västra hamnen. Utöver rökbastun finns där två andra allmänna, och vedeldade bastur. På Löyly har kvinnor och män skilda omklädning­srum men basturna är gemensamma och bastubadar­e ombeds bära baddräkt.

Övriga allmänna ställen för bastubad i huvudstade­n är Allas Sea Pool vid Salutorget, Sauna Hermanni i Hermanstad, Sauna Arla i Berghäll och Kulturbast­un i Sörnäs.

 ??  ?? Att bada bastu med främlingar är något både finländare och turister njuter av.
Att bada bastu med främlingar är något både finländare och turister njuter av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland