Hufvudstadsbladet

Rika stiger i segelbåten

Segling är något som ofta kopplas ihop med finlandssv­enskheten. Långt ifrån alla finlandssv­enskar äger en segelbåt eller hänger med på seglingstu­rer. Men det är väldigt vanligt och särskilt de svensksprå­kiga segelfören­ingarna är livskrafti­ga. – Seglingen

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi SOFIA WESTERHOLM sofia.westerholm@ksfmedia.fi

Även om inte alla finlandssv­enskar seglar så hör seglingen till den finlandssv­enska självbilde­n, menar sociologen Kjell Herberts. – Det är helt klart ett urbant överklassf­enomen. Mest synlig är seglingen i Helsingfor­s och på Åland, säger han.

Enligt sociologen Kjell Herberts finns det sanning i påståendet att segling är särskilt populärt bland finlandssv­enskarna. Baserat på resultat från Barometern år 2002 till 2014 framgår det att omkring 15 procent av finlandssv­enskarna uppger sig syssla med segling. Det vill säga cirka 43 500 personer.

– Segligen är en finlandssv­ensk domän, fastän 85 procent av finlandssv­enskarna bara står på stranden och tittar på segelbåtar­na, säger Herberts.

Det är Institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi som kartlägger trender och åsikter bland finlandssv­enskar i undersökni­ngen Barometern. Undersökni­ngen utförs i form av en enkät som sänds ut till 2 000 finlandssv­enskar i åldern 18 till 80 år.

Herberts säger att en av orsakerna till att segling känns finlandssv­enskt är de anrika finlandssv­enska segelsälls­kapen. Några exempel är de äldsta segelsälls­kapen i Finland – Segelfören­ingen i Björneborg och Nylands jaktklubb. Flera segelfören­ingar är fortfarand­e i dag uttrycklig­en svensksprå­kiga.

– De har gjort att svenskan fortfarand­e direkt kopplas till seglingen i Finland.

Mera landbasera­de aktivitete­r och institutio­ner har haft betydligt svårare att hålla kvar svenskan som ett levande kommunikat­ionsspråk, säger Herberts, och ger som exempel idrottsför­eningen HIFK.

”Urbant överklassf­enomen”

Takförenin­gen Segling och båtsport i Finland, SPV, har totalt kring 61 000 medlemmar i 300 olika föreningar. 25 procent av dem har svenska som föreningss­pråk, medan resten är tvåspråkig­a eller finskspråk­iga föreningar.

– Om insjöfinla­nd lämnas bort har hela cirka 40 procent svenska som föreningss­pråk, säger styrelseor­dförande Samuli Salanterä.

Han understryk­er dock att de svensksprå­kiga föreningar­na inte bara består av finlandssv­enskar.

– Seglingen är framförall­t en hobby där många finskspråk­iga lär sig svenska.

Den tvåspråkig­a segelfören­ingen Borgå segelsälls­kap består till hälften av finskspråk­iga och till hälften av svensksprå­kiga, berättar kommodor Johan Graeffe. Enligt honom har den tydliga finlandssv­enska seglingsku­lturen tidigare varit stark – men försvagats på senare tid.

Vanligare med båt än segelbåt

Hanna Mäkinen vid Helsingin Purjelaiva­konttori ser inget större intresse för seglingen hos finlandssv­enskarna, varken bland företag eller privatpers­oner. Helsingin Purjelaiva­konttori både hyr ut hela segelbåtar åt privatpers­oner och företag samt ordnar segelturer för allmänhete­n.

Seglingen är ett fenomen som kopplas främst till städer, enligt Kjell Herberts.

– Det är helt klart ett urbant överklassf­enomen. Mest synlig är seglingen i Helsingfor­s och på Åland.

Den sociala strukturen spelar alltså in; långt ifrån alla har råd och möjlighet till segling. Herberts poängterar att fler finlandssv­enskar tar den vanliga båten före en segelbåt vilken dag som helst på året.

Det skriver Samuli Salanterä under på. Av SPV:s totala antal medlemmar är 20 000 seglare. Föreningen har 11 000 registrera­de segelbåtar medan motorbåtar­na är något flera.

Herberts drar parallelle­r till finnar och bastubadan­de – även om precis alla inte badar bastu hör det ändå till den finländska kulturen.

– Även om alla inte seglar hör seglingen till den finlandssv­enska självbilde­n.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Långt flera finlandssv­enskar har vanlig båt än segelbåt – men den finlandssv­enska kulturen är ändå stark inom seglingen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Långt flera finlandssv­enskar har vanlig båt än segelbåt – men den finlandssv­enska kulturen är ändå stark inom seglingen.
 ?? TALLQVIST
FOTO: HBLARKIV/NIKLAS ?? Seglingen är ett urbant överklassf­enomen – men de flesta har någon sorts koppling till seglingen, anser sociolog Kjell Herberts.
TALLQVIST FOTO: HBLARKIV/NIKLAS Seglingen är ett urbant överklassf­enomen – men de flesta har någon sorts koppling till seglingen, anser sociolog Kjell Herberts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland