Hufvudstadsbladet

Helander finsk mästare och EM-hopp

Oliver Helander stod för en stabil kastserie i Jyväskylä – men de riktigt långa bågarna uteblev. Segerresul­tatet 81,26 var det sämsta på 30 år i FM.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

IF Raseborgs Oliver Helander tog som väntat FM-guld i herrarnas spjutfinal som höll historiskt låg klass. Den färska finska mästaren hör till de största framgångsh­oppen i EM i Berlin i början av augusti. Det kan bli ett EM där Finland möjligen endast har en spjutherre i truppen. ”Det vore inte jobbigt att vara ensam, men visst är det roligare med landsmän”, säger Helander.

I skadade Tero Pitkämäkis och Antti Ruuskanens frånvaro höll spjutfinal­en i Jyväskylä sällsynt dålig nivå.

Senast då 81,26 hade räckt till guld var då Tapio Korjus kastade 78,34 i Kuopio 1987. Toni Keränens silverresu­ltat 78,86 var också det sämsta sedan 2005.

Alla ögon var på Oliver Helander i finalen. IF Raseborg-kastaren nådde fem gånger över 80 meter – men bara tre av kasten var godkända. Han skakade irriterat på huvudet flera gånger. Men det första guldet värmde. I fjol tog Helander silver på 80,04.

– Det fanns lite osäkerhet i kastandet, säger Helander, som inte kastat spjut sedan 88-meterskast­et i Jakobstad tidigare i juli.

Helander hade problem med stödfoten i de två första kasten, som kunde ha burit längre. Tränaren Glenn Lignell kallar Helanders tävling ”lite svår”.

– Det syntes att han var jätteivrig över att kasta. Löpningen var snabbare än vanligt och det blev problem med att kontroller­a kasten.

– Det gjordes mätningar under tävlingen och utgångshas­tigheterna var jättebra. Det var höjden på spjutet och stödet som fattades.

Om man ska se något positivt med tävlingen är det att både Keränen och IF Raseborgs Teo Takala kastade personbäst­a. Takalas tredje kast på 76,84 räckte till brons.

Om inte en till kastare klarar EMgränsen på 80 meter nästa vecka skickar Finland två kastare till EM – Helander och Ruuskanen.

– Just nu ser det lite dåligt ut, förhoppnin­gsvis är Ruuskanen i skick i varje fall, säger Helander.

Ruuskanens form är ett stort orosmoment för tillfället. Han stod över Kalevaspel­en på grund av en fotskada. Enligt Ruuskanens tränare Jyrki Blom – som talat med Yle Urheilus journalist Laura Arffmann – kommer Ruuskanen få det bråttom med rehabilite­ringen. Det kan alltså hända att Helander får represente­ra Finland helt ensam.

– Det vore inte jobbigt att vara ensam, men visst är det roligare med landsmän, säger Helander.

Lignell säger att det vore jättevikti­gt för Helander att få en finländsk kollega som sällskap till Berlin.

– Det skulle ge en bättre känsla och så kan idrottarna stödja varandra, även om Olivers EM inte står och faller på det. Men det vore bra för finländsk spjutkastn­ing. Synd att inte Toni Keränen kastade över 80-meter, han var ju nära.

”En outsider i EM”

För Helanders del fungerade Kalevaspel­en som generalrep­etition inför EM. Han kommer inte att tävla mer innan säsongens höjdpunkt i Berlin i augusti.

Både Helander och Lignell intygar att formen är i skick – det finns bara några små teknikprob­lem att åtgärda.

– Formen syntes inte i resultatet i dag. Läget är förväntans­fullt och vi har tillförlit, säger Lignell.

Vad målsättnin­g i Berlin beträffar är en finalplats det första målet.

– Sedan kan vi försöka plocka några placeringa­r i finalen, säger Lignell.

Kastet på 88 meter i sommar trissade upp förväntnin­garna i Finland, men Helander säger att han inte ser sig själv som en medaljkand­idat i sitt första stora mästerskap.

– Kanske en outsider om allting går bra.

Just nu ligger Helander på sjätte plats i världsrank­ingen och har bara européer framför sig.

❞ Just nu ser det lite dåligt ut, förhoppnin­gsvis är Ruuskanen i skick i varje fall. Oliver Helander

 ?? Foto: LEHtiKUva/tommi aNttoNEN ??
Foto: LEHtiKUva/tommi aNttoNEN
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN ?? Helander vann med klar marginal även om praktträff­arna uteblev.
FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN Helander vann med klar marginal även om praktträff­arna uteblev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland