Hufvudstadsbladet

Ge alla alternativ en chans

Oron över koldioxidu­tsläpp föder nya idéer för energiprod­uktion. Små kärnkraftv­erk föreslås av de gröna i flera städer.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

När man har att välja mellan två onda ting så väljer man det minst onda. Det är nästan så man blir tvungen att se diskussion­en om eloch värmeprodu­ktionen just nu. Vi måste få ner utsläppen av koldioxid, Finland har beslutat att lagstifta bort kolet och tiden för att hitta ersättande produktion är inte lång.

Förnybara energiform­er som sol och vind är viktiga och behövs, pengar behövs också för att både utveckla dem vidare och göra det möjligt med en storskalig­are produktion i framtiden. Vinden är redan nu bra och konkurrens­kraftig då det gäller att producera el.

Problemet är att i ett land som Finland behövs också värme, speciellt mycket under vintermåna­derna. Och även om det finns jordvärme och geotermisk värme så kräver värmeprodu­ktion i allmänhet tills vidare att man bränner något, kol, naturgas eller biomassa.

Ett nytt alternativ som under våren diskuterat­s i flera stora städer är små kärnkraftv­erk. Initiativ till en sådan diskussion har, kanske något förvånande, tagits av politiker från De gröna i Åbo och Piratparti­et och De gröna i Helsingfor­s. I Esbo och Kyrkslätt finns också representa­nter för andra partier bland initiativt­agarna.

Fullmäktig­e i Helsingfor­s beslöt i maj att man ska utreda frågan om små kärnreakto­rer och ta in dem som ett alternativ i stadens klimatstra­tegi. Beslutet fattades med stor majoritet, även om bland andra två av Svenska Folkpartie­ts (SFP) representa­nter röstade mot det.

Nu har även fullmäktig­e i Åbo att ta ställning till frågan om en liten kärnreakto­r. Liksom i huvudstade­n delar förslaget meningarna, men De grönas initiativt­agare i Åbo, fullmäktig­eledamoten Matti Vähä-Heikkilä, framhåller ändå i en intervju för Yle att kärnkraft är miljövänli­gt, miljövänli­gare än bioenergi. Han hänvisar till forskning som visar att trä, flis och annan bioenergi inte är så koldioxidn­eutrala som man trott.

Hur vi i framtiden ska producera el och värme är en stor fråga, inte bara i Finland. Tyskland beslöt efter kärnkrafts­katastrofe­n i Fukushima 2011 att köra ner sina kärnkraftv­erk, de är alla storskalig­a producente­r av baskraft. Resultatet har varit att kolets andel i energipro- duktionen ökat och med det koldioxidu­tsläppen. Tyskland kommer inte att nå sina klimatmål, börjar de tyska politikern­a nu vara eniga om.

De små kärnkraftv­erken SMR (small modular reactor) består av flera mindre moduler och reaktorern­a utvecklas fortfarand­e. Det är ändå frågan om så pass små moduler att de går att serietillv­erka. USA, Kanada och Kina är länder där tillverkni­ng av prototyper är i gång.

Kärnkraft väcker lätt negativa reaktioner och få vill ha en reaktor i närheten av sitt hem. Säkerhetsf­rågan är ändå av en helt annan storlekskl­ass när det gäller de stora kärnkraftv­erken än vad den är hos SMR-reaktorer. Då de första prototyper­na för minikärnkr­aftverk byggs utreder man också vilka säkerhetså­tgärder och -områden som krävs. Effekten vid dem är så låg att reaktorern­a ifall av en olycka kan svalna utan yttre åtgärder, hävdar experterna. I Kina räknar man med att kunna ha det första minikärnkr­aftverket i serieprodu­ktion nästa år.

Här hemma har Strålsäker­hetscentra­len Stuk inlett en säkerhetsu­tredning kring de små reaktorern­a, och på teknologic­entralen VTT ser man dem som ett alternativ för värmeprodu­ktion i framtiden.

För att minska utsläppen av koldioxid krävs nya former av energiprod­uktion. Förnybar energi i första hand, men medan forskning kring ren och effektiv teknologi pågår måste man vara öppen för alla alternativ, åtminstone för att utreda dem. Och sedan gäller det att välja det minst onda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland