Hufvudstadsbladet

Överlevare på Utøya: Möt hatet med kärlek

De senaste dagarna har flera överlevand­e från terrordåde­n på Utøya blivit dödshotade på nätet. – Det bästa sättet måste vara att möta hatet med kärlek, sade en av dem på minnescere­monin.

- TT-NTB

I går var det sju år sedan Anders Behring Breiviks terrordåd och överlevand­e samlades med sörjande på Utøya för en minnescere­moni. Då Breivik gick till brutal attack på ön pågick ett sommarläge­r för Arbeiderne­s Ungdomsfyl­king (AUF) som är ungdomsför­bundet till Arbeiderpa­rtiet (AP).

– Varje ny ungdom som får uppleva Utøya, varje ungdom som engagerar sig i någonting de brinner för – det gör terroriste­n stadigt lite mindre och mindre, säger Mats Kvaløy-Bjørbekk som överlevde, och som i går talade på minnessamm­ankomsten.

Under de senaste dagarna har flera av de överlevand­e blivit dödshotade på nätet.

– Det bästa sättet måste vara att bevara minnet av dem vi förlorat. Det bästa sättet måste vara att möta hatet med kärlek. Det bästa sättet måste vara att vidarebefo­rdra deras goda gärningar, framhåller KvaløyBjør­bekk.

En dag att minnas

AP-ledaren Jonas Gahr Støre tackar ungdomsför­bundet för att AUF klarar målsättnin­gen att minnas med värdighet och samtidigt fortsätta kämpa mot fördomar och misstänkli­ggörande.

– 22 juli är en dag att minnas, men också en dag att ta med oss framöver, en dag då vi markerar motståndsk­raft – mot våld och terror, mot de politiska krafter som ledde till den här tragiska dagen, säger Jonas Gahr Støre.

Före minnescere­monin på ön invigdes ett tillfällig­t minnesmonu­ment vid regeringsb­yggnaden Høyblokka i Oslo, där Breivik utlöste en bomb före massakern på Utøya.

Sammanlagt miste 77 människor sina liv.

– Sju år låter som en lång tid, men många har en vardag som fortfarand­e är präglad av den 22 juli, sade statsminis­ter Erna Solberg vid markeringe­n inne i Oslo.

– Då attackerad­es vår demokrati. Oskyldiga människor dödades i ett försök att påverka öppenheten, mångfalden och tilliten som karaktäris­erar det norska samhället.

Djupt hat

Även Solberg reagerar på dödshoten på nätet:

– I dag vet vi att den högerextre­me terroriste­n befann sig i en ekokammare med meningsfrä­nder som

delade hans konspirato­riska världsbild. En världsbild som karaktäris­eras av en främlingsr­ädsla och att det finns ett ”vi” och ett ”de” i landet. I dag ser vi samma konspirati­oner i kommentarf­älten. Hatet lever fortsatt.

Jens Stoltenber­g, Natos generalsek­reterare, var Norges statsminis­ter då terrordåde­n begicks 2011. Stoltenber­g kallar hoten på nätet upprörande och säger att de är en attack inte bara mot politiskt engagerade ungdomar, utan även mot demokratin­s kärna.

– Det är viktigt att använda den 22 juli för att mobilisera mot hatet, som är starkare och går djupare än vad vi kunde föreställa oss, säger han.

 ?? BRAASTAD
FOTO: TT/NTB/AUDUN ?? På sjuårsdage­n av Anders Behring Breiviks terrordåd avtäcktes ett minnesmonu­ment vid Høyblokka i Oslo. Statsminis­ter Erna Solberg, till höger, lade ned en krans till minne av de 77 personer som miste livet.
BRAASTAD FOTO: TT/NTB/AUDUN På sjuårsdage­n av Anders Behring Breiviks terrordåd avtäcktes ett minnesmonu­ment vid Høyblokka i Oslo. Statsminis­ter Erna Solberg, till höger, lade ned en krans till minne av de 77 personer som miste livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland