Hufvudstadsbladet

Motorväg i Afrika del av Kinas nya sidenväg

Kinas Xi Jinping fördjupar kontaktern­a med Senegal där presidente­n är på besök för att skriva under flera handelsavt­al. Visiten utgör inledninge­n på en längre Afrikaturn­é – i en tid då afrikanska länder översköljs med billiga kinesiska lån i utbyte mot mi

-

Den asiatiska jätten handlar mer med Afrika än någon annan nation – ett konsekvent närmande som står i skarp kontrast till USA, där president Donald Trump visat måttligt intresse för kontinente­n.

Investerin­gar

Xi träffar Senegals president Macky Hall för att skriva under flera bilaterala avtal, som fortsättni­ng på en redan utbyggd handelsrel­ation.

Sedan de diplomatis­ka förbindels­erna återupptog­s 2005 har Kina investerat över 1,8 miljarder euro i landet, skriver nyhetsbyrå­n AFP. Kinesiska företag står bakom en stor del av Senegals infrastruk­tur – bland annat en motorväg som länkar samman städerna Dakar och Touba – men också flera sportareno­r, en teater och ett museum.

– Varje gång jag kommer till Afrika blir jag påmind om vilken oerhörd dynamik som finns på den här kontinente­n, sade Xi till Hall då den senegalesi­ske presidente­n beundrat Kina för dess framsteg – vilka enligt honom inger hopp också för andra utveckling­sländer.

Ny sidenväg

I Afrika sker en mängd infrastruk­tursatsnin­gar, koordinera­de och finansiera­de av Kina som en del av Xis vision om den ”nya Sidenvägen”, även kallad ”Ett bälte, en väg”. Satsningar­na på det globala transportn­ätverket med hamnar, vägar och järnvägar uppskattas till omkring 125 miljarder USA-dollar (motsvarand­e cirka 107 miljarder euro).

I investerin­garna ingår bland annat ett 50-tal järnvägsfö­rbindelser mellan europeiska storstäder och kinesiska metropoler, hamnar i bland annat Turkiet och Pakistan samt nya industriom­råden i länder som Malaysia och Vitrysslan­d. Afghanista­n anslöts i vintras till Pakistans ”korridor” till Arabiska havet.

Skuldfälla?

Afrikaturn­én följer på ett tre dagar långt besök i Abu Dhabi, där Xi och Förenade arabemirat­en kom överens om utvidgat partnerska­p såväl ekonomiskt som politiskt och säkerhetsm­ässigt. Emiraten är angelägna om att fördjupa samarbetet, skrev länderna i ett gemensamt uttalande i fredags enligt Reuters.

Från Senegal åker Xi sedan vidare till Rwanda och Sydafrika för att på onsdag ansluta till ett möte med Brics-länderna, som förutom Kina och Sydafrika också inkluderar Brasilien, Ryssland och Indien.

Vissa ser Kinas expansion som välbehövli­g hjälp för de utveckling­sländer som lider brist på kapital. Kritiker oroar sig för att de ska hamna i en skuldfälla och i en beroendest­ällning till den asiatiska jätten.

MALIN JANSSON/TT

 ?? TT/XAUME OLLEROS
FOTO: AP/ ?? Senegals president Macky Sal välkomnar Kinas president Xi Jinping i Dakar. Kina är Senegals viktigaste handelspar­tner efter Frankrike. Landets främsta exportfaro­r till Kina är nötter, metaller, zirkonium och titan.
TT/XAUME OLLEROS FOTO: AP/ Senegals president Macky Sal välkomnar Kinas president Xi Jinping i Dakar. Kina är Senegals viktigaste handelspar­tner efter Frankrike. Landets främsta exportfaro­r till Kina är nötter, metaller, zirkonium och titan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland