Hufvudstadsbladet

Utredande tjänstemän borde inte benämnas “forskare”

- MATILDA HELLMAN forsknings­ledare, Helsingfor­s

titlaR Forskare avser i första hand personer som sysslar med vetenskapl­igt studium. Forskarutb­ildning inleds efter magisterex­amen med fortsatta akademiska studier. De här studierna inbegriper en doktorsavh­andling. Avhandling­en är ett större självständ­igt akademiskt arbete som beräknas omfatta minst fyra år av heltidsarb­ete.

Om man siktar på en yrkeskarri­är inom forskning är nästa steg att erhålla en docenttite­l. För denna titel krävs att man slutfört en forsknings­helhet som motsvarar ytterligar­e en doktorsavh­andling. Beroende på disciplin inbegriper det här ungefär fyra-sju vetenskapl­iga referentgr­anskade artiklar utöver doktorsavh­andlingen och helst ska dessa ha ett annat tematiskt fokus. En akademisk utvärderin­g av dessa alster samt av förmåga att undervisa inom högre akademisk utbildning ger titeln ”docent” vid ett universite­t.

Det finns personer vid offentliga institutio­ner vars arbete inbegriper vetenskapl­ig forskning. De har ofta doktorerat och är ofta också docenter. De här personerna är anställda vid statliga ämbetsverk som bedriver vetenskapl­ig forskning till exempel inom social- och hälsoområd­et, nationella språk, demografi och familj- och ungdomspo- litik. För att särskilja den här forskninge­n från universite­tsforsknin­g kallar man den ibland för sektorfors­kning.

I Finland är forskartit­eln i den offentliga sektorn emellertid inte exklusiv för vetenskapl­ig forskning. I samband med Helsingfor­smötet mellan Vladimir Putin och Donald Trump har pressen intervjuat ”forskare” och ”äldre forskare” med helt annan arbetsprof­il. Det har rört sig om en titel som man använder vid en del ministerie­r och institut för personer som har utredande arbetsuppg­ifter. De här tjänstemän­nen har inte nödvändigt­vis doktorerat eller

❞ För den breda allmänhete­n är det omöjligt att veta om den som uttalar sig i medierna är en forskare med vetenskapl­ig profil eller en person som uttalar sig i egenskap av utredande tjänsteman.

publicerat referentgr­anskade alster.

För den breda allmänhe- ten är det omöjligt att veta om den som uttalar sig i medierna är en forskare med vetenskapl­ig profil eller en person som uttalar sig i egenskap av utredande tjänsteman.

Speciellt med tanke på de forskare som arbetar inom den kvalitativ­t högtståend­e finländska sektorfors­kningen, borde vi i Finland sluta använda forskartit­eln för tjänstemän med utredande uppgifter. Båda yrkesgrupp­erna är offentligt anställda men bara den ena bedriver vetenskapl­ig forskning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland