Hufvudstadsbladet

Det är industrin som skall sortera enligt sina behov, inte vi

-

Glasinsaml­inG Att tvinga oss alla att sortera i olika kärl är bara dumheter. Det ansåg i alla fall samlingsor­ganet i Helsingfor­sområdet i början av 2000-talet, då de tog bort närglasins­amlingskär­len eftersom insamlinge­n av glas hade nått klart över målet.

❞ Det är dags för ett tyskt system där butikerna tar hand om alla förpacknin­gar som de har tvingat på oss då vi vill köpa något av dem.

I början av 2000-talet måste alltså en ordentlig glasinsaml­are skaffa sig bil för att föra glaset till rätt plats, om man inte tog den styrkande promenaden på fem-tio kilometer efter varje gång man konsumerat något i ett glaskärl. Så var det då.

Nu är det dags med plastförpa­ckningarna. Nej tack, jag diskar dem inte. Det är dags för ett tyskt system där butikerna tar hand om alla förpacknin­gar som de har tvingat på oss då vi vill köpa något av dem.

Då kanske vår industri äntligen får upp ögonen för att ta hand om avfallet, som de själva måste rena och sedan utnyttja åter till fullo. Det är först när industrin tar sitt ansvar för att återanvänd­a allt de säljer till oss som biprodukt som vi får någon fason på till exempel plastavfal­let i oceanerna. Att sluta sälja plastkassa­r är bara som att måla halva läppen på morgonen.

KRISTER LUNDSTEN

Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland