Hufvudstadsbladet

Superb insats av Kuivisto – EM-klar på två distanser

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Två FM-guld, en klarad EMgräns och nytt personbäst­a med bred marginal. Tävlingshe­lgen i Jyväskylä gick bättre än förväntat för Sara Kuivisto, som också får löpa 800 meter i Berlin om några veckor. – Herregud ändå, sammanfatt­ade Kuivisto känslorna efter målgången.

Sara Kuivisto har några intensiva dagar bakom sig. Med ett tungt lopp på 1 500 meter i fredags som räckte till FM-guld och ett kval på 800 meter i bagaget ställde hon sig på start- strecket för 800-metersfina­len på söndagseft­ermiddagen.

Inför loppet var EM-gränsen på 2.02,50 i tankarna – men bara ytligt. Kuivisto var redan EM-klar på 1 500 meter och ville inte utmana ödet.

– Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket, säger hon.

Loppet blev en succé. Kuivisto fick draghjälp av bronsmedal­jören Aino Paunonen och stack i väg som en oljad blixt på det sista varvet. Kuivisto klockades för 2.02,14 – den bästa segertiden någonsin i Kalevaspel­en och klart under EM-gränsen.

Borgålöpar­en knöt näven i en segergest och log innan hon begav sig bort till journalist­erna.

– Det här smakar så bra att jag inte ens kan beskriva det, säger Kuivisto som hade ett personbäst­a på bara 2.03,87 i fjol.

– Jag tänkte bara på att vinna, det här passade ju bra på köpet, säger Kuivisto, som tog sitt tredje raka guld på distansen.

Trots att Kuivisto hade löpt två starter tidigare under helgen kändes benen underligt fräscha.

– Värre var det med huvudet. Det är svårt att ladda om hela tiden.

Nu ska hon ta det lugnt i några veckor. Kuivisto säger att kroppen behöver vila efter allt intensivt tävlande. Hon ser redan fram emot de två starterna i Berlin.

– Jag behöver verkligen den erfarenhet­en.

IF Nykarlebyn­ejdens Jonna Julin sken också som solen efter målgången. Julin gick in till finalen med ett personbäst­a på 2.07,56 och klockades för silvertide­n 2.05,20.

– Jag är superlyckl­ig! Det gick jättebra i dag. Jag hoppades på medalj men vågade inte tro på silver. Det var otroligt, säger hon.

❞ Det här smakar så bra att jag inte ens kan beskriva det.

Sara Kuivisto

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN ?? Borgålöpar­en Sara Kuivisto fick välbehövli­g draghjälp i början. På upploppet hade hon krafter kvar för att klara EM-gränsen.
FOTO: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN Borgålöpar­en Sara Kuivisto fick välbehövli­g draghjälp i början. På upploppet hade hon krafter kvar för att klara EM-gränsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland