Hufvudstadsbladet

Det är för mycket att be Helander om en EM-medalj

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Det är några veckor kvar till EM och spjutnivån i Finland har nått ett lågvattenm­ärke. För första gången sedan 2005 krävdes inte ens ett kast på 80 meter för att ta silver i FM. För första gången sedan 1962 ser Finland ut att skicka en ofullständ­ig spjuttrupp till EM. Bara två friska kastare har klarat EMgränsen på 80 meter.

Spjutsäson­gen har med andra ord utvecklats till en smärre blåvit mardröm. Tero Pitkämäki skadade sig så illa att hans fortsatta karriär är i fara. Antti Ruuskanen återvände från ett evighetslå­ngt skadeuppeh­åll bara för att skada sig igen och är ett stort frågetecke­n med EM runt hörnet.

Förutom att trotjänarn­a är skadade ser återväxten också minst sagt svag ut. Men det finns ett stort glimmande undantag: en västnylänn­ing som överträffa­t alla förväntnin­gar. I EM ligger hoppet på den nya gunstlinge­n Oliver Helanders breda axlar.

I FM kunde Helander ta en lätt promenadse­ger. Det fanns ingen konkurrent som ens var nära att kunna utmana Finlands bästa spjutkasta­re.

Men hur långt ska det bära i EM?

Kastet på 88 meter i Jakobstad skruvade upp förväntnin­garna – till och med oförtjänt mycket. Skenet bedrar. Visst, 88,02 hade räckt till guld i de tre senaste EM-finalerna. Men då var då. Om Helander hade kastat 88,02 i VM-finalen i fjol hade han slutat femma – och haft fyra européer framför sig.

Ingenting är som förr – de senaste åren har tre supertyska­r skrivit om alla spelregler. Den europeiska dominansen har samtidigt blivit total. Helander ligger sist i den heleuropei­ska sextett som toppar världsrank­ingen.

Vägen till toppen är fortfarand­e lång. Johannes Vetter, Andreas Hofmann och Thomas Röhler har alla kastat 91,78 eller längre i år. Sammanlagt har de fem bästa européerna kastat 19 kast som är längre än Helanders 88,02. Tjecken Jakub Vadlejch – som ligger precis framför Helander på rankinglis­tan – har i år kastat fyra kast som är längre än Helanders personbäst­a.

Visst, Helander kan ta medalj i Berlin. Men det är en ordentlig högoddsare. Helander måste få till en fullständi­g praktträff i sitt första seniormäst­erskap samtidigt som många av toppnamnen ska underprest­erar ordentligt.

Vägen till toppen har varit kort och snabb för Helander, som ännu för två år sedan funderade på om han skulle välja handbollen eller spjutet. I fjol hade han ett personbäst­a på nätt och jämnt 80 meter. I år siktade han på 85 meter och har redan nått 88.

Sedan friidrotts­säsongen började har Helander tagit steget från relativ anonymitet till att bli en profil i Friidrotts­finland. I Berlin står han inför karriärens tuffaste utmaning och pressen är större än någonsin tidigare. Kräv inte för mycket – Helander har redan nått högre höjder och längre längder än någon hade förväntat sig.

Oliver Helander har redan överträffa­t alla förväntnin­gar i år och räddat spjutsomma­ren – men en medalj i EM tar han knappast. Det krävs en praktträff av sällan skådad kaliber.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland