Hufvudstadsbladet

Träningsch­efen öppnar för att rucka på EM-kriteriern­a

Friidrotts­förbundet har gått in för att alla finländare i EM ska ha klarat kvalgränse­rna i år – men nu kan det bli förändring på den fronten.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

❞ Visst ska idrottare behandlas lika, men bra idrottare ska inte vara hemma. Jorma Kemppainen

Det finländska friidrotts­förbundet och det europeiska friidrotts­förbundet har olika uttagnings­kriterier till EM. Det internatio­nella förbundet godkänner resultat som är gjorda 2017 och 2018, medan det finländska förbundet bara har sett på årets resultat i uttagninga­rna.

I Kalevaspel­en var det flera EMaspirant­er som misslyckad­es med gränsjakte­n. Till exempel längdhopps­trion Arttu Pajulahti (810 i fjol), Kristian Pulli (807 i fjol) och Kristian Bäck (795 i fjol) har alla missat EMgränsen på 795 i år. Sammanlagt är det ett drygt halvdussin idrottare som har rätt att delta i EM – men inte nått förbundets krav.

Träningsch­efen Jorma Kemppainen säger det inte rakt ut, men ger ett sken av att förbundets krav inte är absoluta.

– Ingen som kan nå framgång i EM ska stanna hemma på grund av våra regler, säger han.

Frågan är alltså om idrottarna som balanserar mellan förbundens krav ska försöka slå EM-gränserna i GPtävlinge­n i Lapinlahti eller lita på att fjolårets resultat räcker. Kemppainen gav inget direkt svar då han fick den frågan. EM-gränserna måste vara avklarade senast den 29 juli.

Förutom längdhoppa­rna hör bland andra Hangö IK:s höjdhoppar­e Linda Sandblom till dem som klarat EMgränsen i fjol. Sandblom hoppade 191 inomhus i fjol, men har bara klarat av 180 i år. I Kalevaspel­en stannade hon på 179.

Finland ser ut att skicka en trupp på runt 42 idrottare till EM och förbundets mål är 3–4 medaljer.

– Det vore ett gott resultat. Två medaljer är nöjaktigt och en medalj är svagt, säger Kemppainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland