Hufvudstadsbladet

Hamilton rörd efter osannolik seger

Allt såg ut att vara upplagt för Sebastian Vettel och Ferrari i Tysklands GP. Då kom regnet. Vettel körde av på det 52:a varvet och i stället kunde Lewis Hamilton vinna formel 1-racet före två finländare och samtidigt överta ledningen i VM-tabellen.

- HBL-TT

❞ Jag bad en lång bön före racet, jag kan bara tacka gud. Lewis Hamilton

Det var bäddat för Ferraritri­umf men det blev dubbelt Mercedes i topp i Sebastian Vettels hemmatävli­ng i Tyskland. Det blev Lewis Hamilton som tog segern före Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen.

– Jag bad en lång bön före racet, jag kan bara tacka gud, säger en rörd och lycklig Hamilton i arrangören­s segerinter­vju.

Efter lördagens kval, där Hamilton tvingades bryta efter den första kvalomgång­en samtidigt som Vettel var snabbast och fick starta i pole position, var det inte mycket som talade för Hamilton inför söndagens tävling. Från 14:e startruta fanns egentligen ingenting som talade för Hamilton.

– Du måste alltid tro och bilen var fantastisk idag. Jag är så tacksam, säger Hamilton.

Inlednings­vis såg det ut som väntat på Hockenheim med Vettel i täten och med en kämpande Hamilton en bit bak i fältet.

Men när det började regna lätt på det 44:e varvet blev det en ny, mer chansartad tävling. Vissa delar av fältet bytte snabbt däck, andra valde att stanna ute i hopp om att parera regnskurar­na. Men på det 52:a varvet gjorde Vettel ett misstag som gjorde att han halkade av banan och slutade i däckbarriä­ren.

– Det var inget stort misstag, men med stora konsekvens­er. Det kommer att bli svårt att sova i natt, säger Vettel besviket.

Rätt så nöjda finländare

Säkerhetsb­ilen kom ut på banan och när den släppte fältet med tio varv kvar kämpade Hamilton och teamkamrat­en Valtteri Bottas om ledningen, men Hamilton var starkast och höll undan före den blåvita duon.

Bottas var något tudelad efter racet. Det kändes som om han hade kunnat ta hem segern.

– Som en förare är det segern som man är ute efter. När Seb (Vettel) körde av trodde jag att jag hade en god chans. Men som ett team var det här ett perfekt lopp, säger Bottas.

Räikkönen blev den enda Ferrariför­aren som tog poäng och han fortsätter som VM-trea efter att ha tagit sin fjärde raka prispallsp­lacering. Man tar vad man får, tyckte Räikkönen.

– Det var ett knepigt race då regnet gjorde det halt därute. Ingen lätt tävling men jag i dag tar det här resultatet, säger Räikkönen.

VM-serien fortsätter redan nästa helg i Ungern innan det är dags för sommarpaus i F1.

 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC ?? Mercedes Lewis Hamilton och Valtteri Bottas tog en dubbelsege­r i Tyskland.
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ANDREJ ISAKOVIC Mercedes Lewis Hamilton och Valtteri Bottas tog en dubbelsege­r i Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland