Hufvudstadsbladet

Tuffa veckor för regerande mästaren

Grundserie­n närmar sig sitt slut och tabelltopp­en i damligan är precis så jämn som man på förhand förväntat sig. Regerande mästaren Honka ligger efter i tätstriden och får dessutom snart göra sig redo för Europaspel.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Esboklubbe­n FC Honkas mål att upprepa fjolårsbra­gden och ta en ny inhemsk ligatitel fick sig en smäll då Åland United stal seriepoäng­en från Hagalund i helgens toppmöte. Signy Aarna fick pannan på ett snyggt inlägg av Jenny Danielsson och blev matchvinna­re efter att ålänningar­nas storspelan­de målvakt Anna Tamminen lyckades hålla nollan.

– Vi förväntade oss en målfattig match och det var precis det vi fick. I andra halvlek var vi bättre och fick anfall mycket. Men det är målen som räknas och vi lyckades inte, säger Ella-Rosa Huusko som med sina tio fullträffa­r är Honkas bästa målskytt.

I och med förlusten trillade Honka ner till en fjärdeplat­s i tabellen där HJK ryckte ifrån genomen 2–1-seger över JyPK. När några omgångar återstår av den egentliga grundserie­n (efter grundserie­n delas lagen upp i en högre och nedre slutserie) är läget spännande i tabelltopp.

– Det ger extra spänning när ligan är så här jämn. Hoppas det lockar mer publik, säger Huusko.

Europaspel

Trots poängtappe­t menar Huusko att Honkas säsong hittills varit lyckad – bortsett från några floppmatch­er.

– När man ser på helheten så har säsongen varit bra. Några djupdyknin­gar har det blivit, men sådana blir det för alla lag. Det som avgör är hur korta de mörka stunderna är.

Honka är ligans effektivas­te lag i offensiven, bland annat tack vare Huuskos fullträffa­r.

– Jag är en boxspelare som gör målen från straffområ­det. Det har mycket med passningar­na att göra. Jag måste bara vara på rätt ställe vid rätt tid och få foten på bollen.

Näst för Honka är två matcher inom loppet av några dagar i och med att laget ännu är med i finska cupen. Och kort därpå blir det Champions League-kval i Lettland där Honka möter värdlaget Gintra-Universite­tas, FC NSA Sofia från Bulgarien och färöiska EBS/Skála.

– Vi har jobbat hårt hela vintern för att orka med matcherna. Laget är i form och vi har bredd på bänken, säger Huusko.

Motståndar­na i CL-kvalet är av det exotiska slaget.

– Ärligt sagt så vet jag inget om dem. Men lagledning­en har scoutat dem. Vårt mål är givetvis att avancera, säger Huusko.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? Ella-Rosa Huusko lyckades inte göra ligasäsong­ens elfte mål mot Åland United.
FOTO: TOMMI WILLBERG Ella-Rosa Huusko lyckades inte göra ligasäsong­ens elfte mål mot Åland United.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland