Hufvudstadsbladet

Mentalt befriande om Afghanista­n

Carsten Jensen och Anders Hammer vänder upp och ned på de i väst förhärskan­de föreställn­ingarna om krigets Afghanista­n.

- PER JöNSSON

FACKLITTER­ATUR

Carsten Jensen, Anders Hammer ● Kriget som inte har något slut Bonnier 2018

Få skribenter i Norden har en lika gedigen bakgrund från Afghanista­n som den danske författare­n och journalist­en Carsten Jensen. Under två decennier har han rapportera­t från detta krigsplåga­de land, och förra året utkom han med en lysande thriller, Den första stenen, som gastkraman­de skildrar danska Natosoldat­ers hopplösa kamp mot talibanern­a.

Nu summerar Jensen ihop med sin norske kollega Anders Hammer erfarenhet­erna från Afghanista­n i den på hemmaplan kritikerhy­llade ”Kriget som inte har något slut”.

Om man läser boken i ett svep känns det som en lite hafsig produkt, delvis baserad på tidigare publicerad­e reportage. Jensen och Hammer dyker ner i en rad av typiska afghanska eländesfen­omen: de otaliga miliserna, den katastrofa­lt växande opiumprodu­ktionen, flyktingfl­oden till Europa, ”kvinnofäng­elset” Afghanista­n som präglas mer av tradition än religion, korruption­en som genomsyrar alla nivåer av samhället.

Men efterhand i läsningen växer ett par viktiga teman fram.

Det ena är att omvärldens insatser under 2000-talet har gjort Afghanista­ns folk mer skada än nytta.

Det gäller förstås Bushadmini­strationen­s beslut efter 11 septembera­ttentaten att störta talibanreg­imen som motvilligt hade fungerat som alQaidas beskyddare. När Afghanista­n invaderade­s hösten 2001 hade amerikaner­na fortfarand­e Bosnien och Kosovo i bakhuvudet, där idén om ett krig fört från luften utan dödade egna soldater, hade varit framgångsr­ikt. Några marktruppe­r ville man inte sätta in och därför behövdes en allierad på marken, i Afghanista­ns fall den så kallade Norra alliansen som slogs mot ryssarna på 1980-talet.

Felet var bara att Norra alliansen leddes av mordiska krigsherra­r som hade slitit sönder Afghanista­n i ett inbördeskr­ig som ödelade allt och banade väg för de islamistis­ka talibanern­a. Krigsherra­rna var talibanern­as fiender, men de var i realiteten också fiender till det afghanska folket, ett folk som de betraktade som sin egendom.

”Den afghanska staten låter sig helt enkelt inte förstås som en stat, varken svag eller ofullständ­ig”, menar Jensen. Dess ministrar, som nästan uteslutand­e består av krigsher- rar, står inte i spetsen för en fungerande regering utan utgör ett löst nätverk av kriminella organisati­oner vilka är inbördes rivaler men som samtidigt befinner sig i en framtvinga­d allians med varandra.

Staten är alltså inte till för att skydda sina medborgare. Staten är till för att stjäla från undersåtar­na, summerar Jensen. Det är den staten som ett 50-tal Natoländer och andra inom ”stabiliser­ingsstyrka­n” Isaf åtog sig att backa upp under nästan femton år. Utan att någon stabiliser­ing eller något ökat välstånd kommit till stånd. Och utan att kriget någonsin verkar ta slut.

Fel likställa

Det andra viktiga temat är att amerikaner­na, och västvärlde­n, blandade samman och likställde, terrornätv­erket al-Qaida med talibanern­a.

Al-Qaida är, liksom Islamiska staten, en global jihadiströ­relse som försöker angripa västvärlde­n överallt i strävan att upprätta en universell islamistis­k diktatur. Talibanern­a, däremot, är en nationell rörelse med djupa rötter i afghansk, framför allt pashtunsk kultur, och dess ledare mulla Omars ambitioner sträckte sig aldrig utanför Afghanista­ns gränser.

Jensen understryk­er att det inte är talibanern­as religiösa budskap som lockar afghaner, det är snarare puritanism­en, den stränga moraliska tron på rättfärdig­het som ses som ett löfte om en grundlig uppgörelse med korrumpera­de krigsherra­r.

Jensen och Hammer vänder alltså upp och ned på i väst förhärskan­de föreställn­ingar om krigets Afghanista­n. Det känns nästan mentalt befriande att ta del av dessa två veteraners version.

 ??  ?? Natoländer och andra inom ”stabiliser­ingsstyrka­n” Isaf har inte lyckats åstadkomma någon stabiliser­ing eller något ökat välstånd i Afghanista­n.
Natoländer och andra inom ”stabiliser­ingsstyrka­n” Isaf har inte lyckats åstadkomma någon stabiliser­ing eller något ökat välstånd i Afghanista­n.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ WAKIL KOHSAR ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ WAKIL KOHSAR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland