Hufvudstadsbladet

Hur ekonomin får jordklotet att snurra

- MIKAEL KOSK mikael.kosk@ksfmedia.fi

FACKLITTER­ATUR

Le Monde diplomatiq­ue ● Maailmanta­louden käsikirja (Manuel d’economie critique). Finsk översättni­ng: Kaarina Järventaus, Marja Ollila, Joonas Pöysti. Into kustannus 2018, 189 sidor.

Den ekonomiska vetenskape­n håller sig inte till att likt naturveten­skapen beskriva verklighet­en. Ekonomiska teorier formar och ger normer för den ekonomiska politiken och näringsliv­et. De styr genom siffror, genom att låta de ekonomiska parametrar­na ta husbondens i stället för drängens plats.

Exempel på siffror som blir politik är centralban­kernas inflations­mål, som gör prisstabil­iteten till ett viktigare mål än tillväxt och sysselsätt­ning. EU:s konvergens­kriterier, som bestämmer att den offentliga ekono- mins underskott inte får vara större än tre procent, bygger på en siffra som inte är stadigare underbyggd än någon annan siffra.

Det är en viktig debatt att försöka synliggöra de underligga­nde antaganden­a i olika ekonomiska teorier och bedöma konsekvens­erna av dem. Det är vad den utrikespol­itiska journalen Le Monde diplomatiq­ue vill göra i ett album som på finska fått titeln Maailmanta­louden käsikirja.

Denna ”handbok i världsekon­omi” är en artikelsam­ling av ett femtiotal skribenter med en varierande grad av vänsterlut­ning i sina infallsvin­klar.

Ekonomi mer än ekonomi

Kritiken av den nyklassisk­a skolan, en dominerand­e strömning inom ekonomisk politik och på akademiska institutio­ner, går som en röd tråd genom texterna. Med en förenkling kan den nyklassisk­a skolan beskrivas som en uppfattnin­g om att alla ekonomiska företeelse­r i sista hand bottnar i den enskilda individens rationella beslut.

Det finns dock många slags teorier som betonar de politiska institutio­nernas betydelse för den ekonomiska ordningen. Det är omöjligt att reducera det ekonomiska livet till en formel kring utbud och efterfråga­n. En stor del av det hör ihop med sociala och kulturella konvention­er, och moraliska värderinga­r. Ekonomi är aldrig bara ekonomi.

Boken är uppbyggd som ett bildcollag­e eller seriealbum kring korta texter som ofta påminner om tidningsko­lumner. Det mediala greppet strävar efter att tilltala breda läsargrupp­er och plocka ner de ekonomiska lärorna från det akademiska elfenbenst­ornet.

Fördelen är att det mellan två pärmar ryms en lång rad av ingångar till centrala ekonomiska frågor och också ett historiskt perspektiv. Nackdelen är en snuttifier­ing som inte leder till en sammanhäng­ande analys.

Små bilder kan säga mer än tusen ord, såsom en affisch med slagordet från en protestmar­sch i Schweiz: ”Robotar för basinkomst”. Kartan över hur mobiltelef­onens komponente­r cirkulerar kring jordklotet är tankeväcka­nde: är denna tärande trafik verkligen priset för högteknolo­gin?

Vänsterkan­tring

Det förklaras bland annat varför protektion­ism inte alltid är av ondo, varför staten inte fungerar på samma sätt som ett hushåll och hur banker skapar pengar genom att ge lån. Den gröna kapitalism­en förbrukar jordens resurser såsom vilken kapitalism som helst. Den ekonomiska tillväxten har blivit ett egenvärde och frågan är hur välstånd kan skapas utan tillväxt – där hade en djupare analys definitivt behövts.

På sina ställen går vänsteride­ologin rätt långt. Socialiser­ad lön är ett socialisti­skt ideal. Det är tillskruva­t att framställa vinsten som något slags tvångsskat­t; utan vinst finns knappast så många drivkrafte­r för ett företag. Om börsens enda uppgift faktiskt är att mala mera egendom till ägarna väcks ju frågan om varför företagen ser nytta i att introducer­as på den.

Den finska redaktione­n har lagt till några stycken kring den inhemska ekonomiska politiken, såsom debatten kring hållbarhet­sgapet. Tillläggen ser inympade ut i texter som så tydligt är förankrade i en fransk tradition av att föra samhällsde­batt med briljanta analyser och tillspetsa­d polemik sida vid sida.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland