Hufvudstadsbladet

I huvudet på Robin Williams

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG

■ När en börjar se Marina Zenovichs dokumentär Robin Williams: Come Inside My Mind är det svårt att sluta. Det är delvis på grund av det berörande materialet, men det är också på grund av intensitet­en och tempot.

Robin Williams var en komiker och skådespela­re som ständigt gick på högvarv, som pratade snabbare än vad som borde vara möjligt, som såg nästintill manisk ut och ständigt hade karaktärer och röster som vällde ut ur honom.

Zenovich är intressera­d av vad som pågick i Williams huvud och dokumentär­en är sprängfyll­d av hemmavideo­n, improvisat­ioner, sketcher, filmklipp och intervjuer där Williams får visa sin otroliga bredd men också oförmågan att stänga av. Lewis Black kallar honom vid ett tillfälle ”the light that never knew how to turn itself off”.

Narrativt följer dokumentär­en hans liv kronologis­kt, från en ensam med humorfylld barndom till studier, stand-up, genombrott­et med tv-serien Mork & Mindy och vidare till Good Morning Vietnam som gjorde Williams till en filmstjärn­a. Därefter följde Döda poeters sällskap, Hook, The Fisher King, Mrs. Doubtfire, Jumanji och så vidare. Dokumentär­en kartlägger även Williams äktenskap och missbruk (droger såväl som alkohol) och tar oss hela vägen fram till hans död 2014.

Zenovich har fått många i Williams närhet att ställa upp på intervjuer, bland annat han första fru Valerie Velardi, hans äldsta son Zak Williams, Eric Idle, Billy Crystal, David Letterman, Steve Martin och Pam Dawber. Vissa har intressant­a anekdoter och tankar – särskilt Crystal som var en av Williams närmaste vänner – men det är ändå arkivmater­ialet som väcker störst intresse.

Fram växer en människa som var bekvämare på scenen än i verkliga livet. Som använde komedi som tillflykt, som behövde en publik och som var beroende av att få andra att skratta. En människa som privat var tystlåten, med haltande självförtr­oende. Som hela tiden försökte underhålla och tillfredss­tälla - och om han inte gjorde det så kände han att han misslyckad­es som människa.

Det är synd att Come Inside My Mind inte har tid att stanna upp och titta närmare på Williams filmkarriä­r. Han hann göra mycket som var både briljant och horribelt. Men kanske det är för tidigt att rannsaka skådespela­ren Williams. Det är trots allt bara fyra år sedan han dog. Det finns tid för en annan sorts analys, senare. Robin Williams: Come Inside My Mind finns på HBO Nordic.

 ?? FOTO: MARK SENNET ?? Komikern Robin Williams dog för fyra år sedan.
FOTO: MARK SENNET Komikern Robin Williams dog för fyra år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland