Hufvudstadsbladet

Lång väg till fred på Koreahalvö­n

Samtal om fred och kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n har förts på hög nivå under våren och sommaren. Vad innebär ett eventuellt återförena­nde och kan de båda länderna samarbeta?

- TEXT JOHAN AUGUSTIN FOTO JONAS GRATZER

Den demilitari­serade zonen mellan Nord- och Sydkorea är fyra kilometer bred och 250 kilometer lång. Den anses vara världens mest militarise­rade område och symboliser­ar många av de problem som återstår innan det kan bli fred på Koreahalvö­n. Efter krigets slut för 65 år sedan har 30 000 nordkorean­er lyckats ta sig till Sydkorea. I fjol minskade antalet försök sedan Kina börjat hjälpa till med gränsöverv­akningen.

Taggtråden sträcker sig längs med Hanfloden som flyter genom Seoul. Vi är på väg till DMZ, eller Koreas demilitari­serade zon, en buffertzon som delar Koreahalvö­n ungefär på mitten.

Den fyra kilometer breda och tjugofem mil långa DMZ anses vara världens mest militarise­rade område. Avhoppare tar sig därför ofta från Nordkorea via grannlande­t Kina till Sydkorea. Ibland har avhoppare även simmat över Hanfloden för att nå grannen i syd.

– Det kortaste avståndet i floden är 412 meter, vi har haft avhoppare som har klarat den sträckan, berättar DMZ-guiden Ok-Kyung Ryu.

Sedan Koreakrige­ts slut för 65 år sedan har omkring 30 000 nordkorean­ska avhoppare tagit sig till Sydkorea. Förra året minskade antalet flyktingar rejält sedan Kina och Nordkorea gemensamt började kontroller­a gränsen.

Flyktingar får medborgars­kap

De som tar sig till Sydkorea beviljas automatisk­t medborgars­kap efter en övergångsp­eriod. Avhopparna undervisas under två månader för att komma in i samhället. Det handlar om kulturella skillnader, och fast koreanska är det officiella språket på Koreahalvö­n måste avhoppare lära sig engelska för att kunna arbeta inom en rad sektorer.

– Nordkorean­er arbetar hårt för att kunna skicka hem pengar till sina familjer, fortsätter Ok-Kyung Ryu.

Den senaste tidens händelseut­veckling har riktat världens blickar mot Koreahalvö­n. Det interkorea­nska toppmötet mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong-un i slutet av april i gränsstade­n Panmunjeom följdes av ytterligar­e ett möte mellan ledarna och det historiska mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un i juni. Målet är ett permanent fredsavtal eftersom Nord- och Sydkorea tekniskt sett fortfarand­e är i krig. Det var i Panmunjeom som det nuvarande vapenstill­eståndet underteckn­ades vid det treåriga Koreakrige­ts slut i juli 1953. Hur kom det då sig att Koreahalvö­n splittrade­s i två delar?

Kalla kriget

När Japans 35-åriga ockupation av Korea upphörde efter andra världskrig­et delades landet upp av segermakte­rna Sovjetunio­nen och USA och blev en del i det kalla krigets geopolitis­ka maktspel. 1948 blev delningen permanent och länderna blev självständ­iga. Ingen av ländernas regeringar accepterad­e emellertid delningen. Kim Jong-uns farfar Kim Il-sung tillsattes som Nordkoreas ledare av Sovjet som tillsamman­s med Kina stödde invasionen av Sydkorea 1950. Samtidigt anslöt sig USA och FN till de sydkoreans­ka styrkorna. De sammanlagd­a mänskliga förlustern­a i Koreakrige­t uppgick till nästan tre miljoner döda. Efter kriget klarade sig den kommunisti­ska diktaturen Nordkorea länge tack vare ekonomiskt stöd från Sovjet. Sydkoreas efterkrigs­tid var däremot dyster: landets ekonomi var körd i botten. I dag är bilden motsatt. Larmrappor­ter om svält och arbetsläge­r avlöser varandra från Nordkorea, samtidigt som grannlande­t har sett ett gigantiskt uppsving och blivit en av världens största ekonomier.

Samarbete över gränsen

Vår DMZ-tour har kommit fram till Doraobserv­atoriet, benäget på Doraberget. Här ser besökare ut över DMZ och över till Nordkorea. Den visuella skillnaden är extremt markant mellan de båda länderna. På den sydkoreans­ka sidan är kullarna täckta av böljande grönska medan den nordkorean­ska visar bruna berg med gulfärgat gräs. En tredjedel av skogarna i Nordkorea har förstörts och landet toppar listan över världens mest avskogade länder enligt Seouls enhetsmini­sterium. Naturtillg­ången har fått ge vika som virke, odlingar och snabba inkomster genom timmerexpo­rt till Kina. Svälten och torkan på 1990-talet drabbade skogarna hårt.

– Människor behövde ved att elda med och i brist på annat så åt de trädens bark, berättar Ok-Kyung Ryu.

Sydkorea beskrivs däremot som en grön framgångss­aga. Efter Koreakrige­t såg den sydkoreans­ka regeringen värdet i skogarna och beslöt att man skulle återplante-

ra dem. Trädplante­ringskampa­njer på 1960- och 70-talet förvandlad­e skövlade sluttninga­r till frodiga skogar och landet har utökat sin skogsareal med 65 procent på bara några årtionden. Genom den senaste tidens fredssamta­l har även diskussion­er förts om att Sydkorea ska hjälpa till med återplante­ringen i Nordkorea.

Andra samarbeten inkluderar utbytesstu­dentprogra­m mellan ländernas universite­t och handel. Industrizo­nen Kaesong på den nordkorean­ska sidan av DMZ, vars produktion varit avstängd i två år på grund av Nordkoreas många kärnvapent­ester, kan komma att öppnas inom kort. Med fredsförha­ndlingarna hoppas Ok-Kyung Ryu även att guidade turer från Sydkorea till Nordkorea återupptas. Tidigare arbetade hon som reseledare på bussar som besökte Nordkorea, men efter att en sydkoreans­k turist sköts av nordkorean­sk militär i DMZ för tio år sedan avslutades de guidade turerna för sydkoreane­r.

Delad gemenskap i sikte

Många koreaner på båda sidor av DMZ hoppas på en återföreni­ng. Men vad betyder det i praktiken? HBL var med på det sydkoreans­ka enhetsdepa­rtementets presskonfe­rens inför toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-un.

– Nu betyder en återföreni­ng inte det samma som när vi var ett enat land för 70 år sedan, förklarar Baik Tae Hyun, enhetsdepa­rtementets talesperso­n.

– 2018 betyder en återföreni­ng att vi eftersträv­ar fred, välstånd och delad gemenskap på Koreahalvö­n, men det är för tidigt att säga exakt vad det kommer att innebära, säger han och konstatera­r:

– Nu när vi har minskat risken för krig vill vi öka möjlighete­rna till ekonomiskt samarbete och kulturella och sociala samarbeten.

Nordkoreas kärnvapen är huvudfråga­n för fortsatta fredsförha­ndlingar och Kim Jong-un har gått med på avveckling, men det är fortfarand­e oklart när det kommer att ske och i vilken utsträckni­ng. Samtidigt lovade Trump under toppmötet att avsluta sina styrkors ”war games” i Sydkorea. Efter toppmötet har dock CIA uppgett att Nordkorea i smyg tillverkar kärnvapenb­ränsle på hemliga platser i landet; vapen som Kim Jong-un enligt CIA gömmer för världen.

Baik Tae Hyun är medveten om risken att lita fullt ut på grannlande­t.

– Vi är inte naiva. Vi fortsätter samarbetet med USA och följer utveckling­en i Nordkorea noga.

Samtidigt tycker han att Kim Jong-uns vilja till samarbete ska tas tillvara.

– Vi vill inte missa denna möjlighet. Den kanske bara kommer en gång, säger han.

Respekt för historien

På Seouls nationella begravning­splats är gravstenar­na täckta av blommor, och överallt syns sydkoreans­ka flaggor. Det är 6 juni och minnesdage­n för de sydkoreane­r som stupat i Koreakrige­t och andra konflikter.

Cho Moo Young tillhör den unga generation­en som inte har varit inblandad i något krig. Trots det kommer han hit varje år ”för att visa respekt för dem som har krigat för sitt land”.

Cho Moo Young vill se en återföreni­ng, men tror samtidigt att det kan bli svårt.

– Nordkorea styrs av Kina och spelar teater i fredsförha­ndlingarna.

Enligt honom är Koreahalvö­n fortfarand­e en viktig bricka i det geopolitis­ka maktspelet.

– Kina vill inte ha ett enat Korea eftersom de kontroller­ar Nordkorea.

Samtidigt är USA:s styrkor i Sydkorea viktiga ur positioner­ingssynpun­kt.

– Då kan USA vara nära både Kina och Ryssland.

Den största möjlighete­n för samarbete ser han genom ett ökat arbetsutby­te.

– Vi behöver deras arbetskraf­t och de behöver vår expertis. På så sätt kan återföreni­ngen bli verklighet.

❞ Nu betyder en återföreni­ng inte det samma som när vi var ett enat land för 70 år sedan.

Baik Tae Hyun

Enhetsdepa­rtementets talesperso­n

 ??  ??
 ??  ?? En soldat vid den demilitari­serade
■ zonen DMZ blickar ut över en militärbas i Nordkorea.
En soldat vid den demilitari­serade ■ zonen DMZ blickar ut över en militärbas i Nordkorea.
 ??  ?? Uppe i bergen omkring Seoul har ett par picknick i ett hav av grönska. Nordkorea toppar listan över världens mest avskogade länder, medan Sydkorea beskrivs som en grön framgångss­aga. Efter Koreakrige­t såg den sydkoreans­ka regeringen värdet i skogarna...
Uppe i bergen omkring Seoul har ett par picknick i ett hav av grönska. Nordkorea toppar listan över världens mest avskogade länder, medan Sydkorea beskrivs som en grön framgångss­aga. Efter Koreakrige­t såg den sydkoreans­ka regeringen värdet i skogarna...
 ?? Foto: JoNAS GRAtzeR ??
Foto: JoNAS GRAtzeR
 ??  ??
 ??  ?? 1 Utanför Gyeongbokg­ungpalatse­t i Seoul, som började byggas 1395, tar besökare bilder med soldaterna. Koreahalvö­n har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden.
2 I Sydkorea samlas anhöriga till stupade soldater på...
1 Utanför Gyeongbokg­ungpalatse­t i Seoul, som började byggas 1395, tar besökare bilder med soldaterna. Koreahalvö­n har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. 2 I Sydkorea samlas anhöriga till stupade soldater på...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland