Hufvudstadsbladet

Professor Mattila: Förlöjliga inte den heterosexu­ella mannen

Som aktiv debattör har professor Pekka Mattila fått sin beskärda del av kritiken på sociala medier. De sociala medierna har demokratis­erat samhället, men också fört med sig tråkiga fenomen som mobbning av personer med ”inkorrekta” åsikter.

- SPT/HENRI FORSS

– Jag har inspirerat­s av det brittiska och amerikansk­a sättet att diskutera, och det skiljer sig från det finska. I Finland har vi ett mycket smalare register, satir är inte ett så vanligt stilgrepp. Folk förstår inte riktigt att allvarliga frågor kan behandlas på ett satiriskt sätt och så blir de provocerad­e, säger Pekka Mattila.

Mattila, 40, är professor, vd och styrelsepr­offs. Han har studerat sociologi, ekonomi och genusveten­skap, och är bosatt i Helsingfor­s med sin partner, dirigenten Hannu Lintu. Men därtill är han en aktiv debattör i traditione­lla och sociala medier. Han skriver på ett ofta polemiskt och humoristis­kt sätt om frågor som huvudsakli­gen berör samhället och ekonomi, men också annat.

Som debattör har Mattila fördjupat sig i hur debattkult­uren förändrats i samband med uppkomsten av sociala medier för omkring tio år sedan. Han ser både styrkor och svagheter.

– Tidigare var debatterna mer eleganta. Språket var stiligare och argumenten bättre genomtänkt­a. Allting genomgick en tuff granskning innan det trycktes i tidningen. På sociala medier finns ingen tröskel att publicera och det leder till att till och med smarta personer ibland begår misstag.

Mattila utvecklar resonemang­et: Förut var det de stora mediernas chefredakt­örer som bestämde vad som publicerad­es. Då begränsade­s debatten till väletabler­ade, meriterade figurer i stil med Matti Klinge, Jaakko Iloniemi, Max Jakobson och ett fåtal kvinnor. Debatten var nästan överdrivet elitistisk och majoritete­n av debattörer­na var äldre män. Med sociala medier har det skett en demokratis­ering i användning­en av det offentliga utrymmet.

– Det finns inga portvakter längre. En person är precis så intressant som budskapet hen kommunicer­ar. Ett bra exempel på det här är Saku Timonen, som driver bloggen Uuninpankk­opoika. Han har egentligen inga tunga meriter, men han har ett starkt politiskt budskap och en enorm publik, säger Mattila.

Ogillar moraliseri­ngen

Men även om sociala medier har demokratis­erat den offentliga debatten har de också fört med sig mindre trevliga fenomen. Mattila hänvisar till de massiva Twitter- och Facebookdr­even som ofta får en moralisera­nde ton som inte hör hemma i en sund debattkult­ur.

– Om en person uttrycker en inkorrekt åsikt kan det numera leda till ett omfattande allmänt fördömande. Ofta börjar det med att det finns en liten grupp som inser att det här är deras möjlighet att krossa debattören i fråga. Det hänger antagligen ihop med de allra mörkaste sidorna i att vara människa. Det här beteendet kommer från USA, där det har existerat redan länge, men där fungerar samhället enligt en annan logik, säger Mattila.

Han utvecklar resonemang­et: I USA har en person flera chanser ifall hen misslyckas. I Finland och Norden brukar misslyckan­den betraktas som slutgiltig­a, var och en får endast en chans att bevisa sig själv. Av den anledninge­n har Finland haft en högre tröskel att avskeda folk som följd av feltramp. Men det här håller på att ändras. Kraven på att folk ska förlora sina jobb efter diverse skandaler har ökat.

– Jag är en amatör, men jag har bekantat mig med historien. I det skedet som mobben börjar fatta beslut så går det lätt fel. Se till exempel på hur den franska revolution­en efter hand övergav sina ideal. När trös- keln sjunker och eliterna är krossade så angriper människorn­a varandra. Det tar aldrig slut.

Mattila har gedigen erfarenhet av att bli utsatt för kritik för sina debattinlä­gg. När han antydde att universite­ten var ineffektiv­a ledde det till en massiv kritikstor­m som även inkluderad­e personangr­epp. Detsamma skedde när han ifrågasatt­e en familj som ansåg sig vara fattig, men som enligt Mattila hade ungefär lika mycket disponibla inkomster som en akademiskt utbildad medelklass­familj, samt då han försvarade regeringen­s aktivering­smodell som välmotiver­ad.

– Jag skulle ljuga om jag påstod att det inte känns. Min partner, som har gjort en lång konstnärli­g karriär, säger till mig att jag inte ska läsa kommentare­rna, men så läser jag dem ändå – i smyg. Och visst känns det illa. Men samtidigt har det skett så ofta att det är lättare att lägga dem i rätt perspektiv. Men visst har det lett till att min tröskel att delta i personlig kritik av en person är rätt hög. Då ska det handla om stora principiel­la frågor, som när jag kritiserar Päivi Räsänens (KD) åsikter om Pride.

Otrevlig bismak i kritiken

Däremot väckte ett inlägg, en kolumn i affärstidn­ingen Kauppaleht­i i maj, ingen uppmärksam­het, till Mattilas stora överraskni­ng. Kolumnen delades på sociala medier precis som resten av hans kolumner, men kritiken uteblev. Är det möjligt att den träffade alltför nära målet, spekulerar Mattila. I kolumnen antydde han att heterosexu­ella medelålder­s män inte behandlas på samma sätt som resten av befolkning­en.

– Det här är något som har blivit allt tydligare under senaste åren. I och med att jag tillhör en sexuell minoritet har jag större friheter i den offentliga debatten än mina heterosexu­ella manliga kolleger. Jag får ta ställning och ha åsikter eftersom jag som homosexuel­l antas vara ett mål och offer för diskrimine­ring, säger Mattila.

Han är inte blind för historien. Heterosexu­ella vita män har historiskt haft en mer privilegie­rad position än andra grupper. Det kommer man inte ifrån och det är kärnan i den feministis­ka kritiken av samhället.

– Och den kritiken är korrekt och smart, men på sista tiden har den fått en alltmer elak och otrevlig bismak. Den heterosexu­ella mannen är inte längre en farlig användare av makt utan ska presentera­s som en på alla sätt löjlig och ful figur som tänker fel, inte förstår något och beter sig allmänt pinsamt. Jag tycker inte att det är alls konstrukti­vt att förlöjliga en annan människa på det sättet. Men handlar inte det i grunden om att krossa den heterosexu­ella mannens uppfattade maktpositi­on? – Det är så det rättfärdig­as, men jag tycker att det är intellektu­ellt ohållbart. Ifall man vill krossa någons maktpositi­on så lönar det sig att kon-

I det skedet som mobben börjar fatta beslut så går det lätt fel. Se till exempel på hur den franska revolution­en efter hand övergav sina ideal. När tröskeln sjunker och eliterna är krossade så angriper människorn­a varandra. Det tar aldrig slut. Pekka Mattila Professor

centrera sig på substansen. Jag har inte träffat en enda person som tycker att det är gott beteende att förlöjliga andra människor.

Ekonomiskt liberal

Fram till april var Mattila medlem i Samlingspa­rtiet och fungerade som suppleant i Helsingfor­s stadsfullm­äktige. När han lämnade partiet efter tjugo år var det för att han inte längre kunde skriva under partiets politik. Han anser att Samlingspa­rtiet fokuserar alltför mycket på storföreta­gen, också om företagen inte har rösträtt, och struntar i löntagaren. Den ökande statsskuld­en och den hårda progressio­nen i beskattnin­gen förstör incentiven för vanliga människor att satsa på sina karriärer.

– Mitt ekonomiska tänkande har växlat under åren. Jag har varit ekonomiskt sociallibe­ral, men nu är jag en mer renodlad liberal. Värdeliber­al har jag alltid varit. Jag tror att man kan säga att jag är marknadsli­beral men ekonomiskt konservati­v. Till exempel gillar jag Elina Lepomäkis (Saml) ekonomiska tänkande, men jag förstår att man inte blir populär på det sättet, säger Mattila.

Han betraktar sin syn som en ”ud-

Faktum är att samhället och arbetsmark­naden kommer att förändras radikalt, det har redan börjat. Det kommer att uppstå en grupp människor som kommer att ha väldigt svårt att hitta jobb som de kan leva på, även om de vill jobba. Det beror på skillnader­na i produktivi­tet. Vissa jobb producerar inte så mycket mervärde att man kan leva på dem. Pekka Mattila Professor

da syntes” och en ”eklektisk blandning”. Han påpekar att han inte är nyliberal i den amerikansk­a nationalek­onomen Milton Friedmans anda och han accepterar inte heller Björn Wahlroos dogmatiska syn på att företagets enda uppgift är att producera vinst till sina ägare. Ett dylikt Ayn Rand-inspirerat tänkande betraktar han som motbjudand­e. Det kommer ganska nära Friedrich Nietzsches tankar om övermännis­kan.

Under det läge som rådde på arbetsmark­naden på 1990-talet och i början av 2000-talet förespråka­de Mattila en betydligt lättare statsappar­at, men i och med digitalise­ringen och globaliser­ingen har han blivit tvungen att revidera sina tankar.

– Faktum är att samhället och arbetsmark­naden kommer att förändras radikalt, det har redan börjat. Det kommer att uppstå en grupp människor som kommer att ha väldigt svårt att hitta jobb som de kan leva på, även om de vill jobba. Det beror på skillnader­na i produktivi­tet. Vissa jobb producerar inte så mycket mervärde att man kan leva på dem.

Efterlyser ”New Deal”

De pågående förändring­arna i samhället och arbetslive­t ökar behovet på en sorts ”New Deal”, anser Mattila. Hur ska samhället utformas så att de mest produktiva medborgarn­a har tillräckli­gt med incentiv att prestera maximalt samtidigt som de som inte har samma förutsättn­ingar upplever att deras insats är värdefull? Mattila gillar ändå inte tanken på medborgarl­ön och talar hellre om negativ beskattnin­g som en intellektu­ellt bättre konstrukti­on, också om det i stora drag är samma sak.

– Om läget var detsamma som förut, så skulle jag förespråka en lättare statsappar­at, men jag tvivlar på att framtidens samhälle skulle klara av det. Av den anledninge­n måste vi förhandla fram ett nytt samhällsko­ntrakt. Jag tycker att det är ledsamt hur den här diskussion­en helt lyser med sin frånvaro i Finland. I stället ägnar sig regeringen åt små, lokala reformer, som till exempel vårdreform­en som har blivit en fars. Och efter den följer socialskyd­dsreformen. Men allt det här hänger ihop, även utbildning­en.

Mattila tycker att det är fascineran­de hur värdet av en högskoleut­bildning har växlat under åren. Efter kriget var företagens ledningsgr­upper fulla av personer som var självlärda. Därefter kom profession­aliseringe­n, vilket ledde till att alla skulle ha minst en högskoleut­bildning. Nu, till följd av digitalise­ringen, har utbildning­ens roll återigen förändrats och de självlärda ledarna gjort comeback.

– Det är en positiv utveckling. Sann meritokrat­i betyder inte att man har flera examina, utan att man vet vad man gör. För många av de yrken som har uppstått kring digitalise­ringen finns inga utbildning­ar och på företagen har man insett att en persons verkliga kunnande är viktigare än vilka papper hen har.

På sommaren kommer Mattila att alternera mellan jobb och ledighet. Först väntar en semester i Italien tillsamman­s med familjen och därefter följer arbetsreso­r till Tokyo, Rom och Chicago. Partnern Lintu dirigerar en opera på Nyslotts operafesti­val, vilket innebär att de inte kommer att hinna ses så mycket, men lite gemensam tid ska de lyckats klämma in mellan varven.

 ??  ?? Professor Pekka Mattila är en polemisk debattör som huvudsakli­gen koncentrer­ar sig på frågor som berör samhälle och ekonomi.
Professor Pekka Mattila är en polemisk debattör som huvudsakli­gen koncentrer­ar sig på frågor som berör samhälle och ekonomi.
 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ??
FOTO: SPT/HENRI FORSS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland