Hufvudstadsbladet

Dziękuję till alla polska brandmän!

-

Som regel brukar det vara Sverige som bistår andra länder med katastrofh­jälp, inte vi själva som behöver den. Därför bör skogsbränd­erna tjäna som en väckarkloc­ka för alla dem som tror att det bara är andra länder som tjänar på internatio­nellt samarbete, inte Sverige.

Nato är ytterligar­e en aktör som kan bistå med hjälp, då Sverige ingår i samarbetet Partnerska­p för fred. Men än så länge har inte Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) gått in med skarp förfrågan om hjälp.

Hade Sverige fått hjälp även om vi inte hade ingått i institutio­naliserade krissamarb­eten? Det är inte omöjligt. Men det hade förmodlige­n varit mycket svårare att koordinera alla insatser, vilket hade kunnat fördröja och försvåra släcknings­arbetet.

Det är för tidigt att dra några slutsatser om hur Sveriges beredskap vid skogsbränd­er bör se ut framöver, vilka plan som bör köpas in och huruvida Sverige bör ha egna vattenbomb­are.

Men en sak är säker: Ensam är inte stark. Sverige hade inte klarat sig utan hjälp från andra länder. Dziękuję, merci och danke, till våra europeiska vänner.

Expressen

om att Sverige inom ramen för EU:s gemensamma civilskydd­smekanism har fått internatio­nell hjälp i hanterande­t av skogsbränd­erna.

❞ Kontantför­sörjningen måste garanteras även när de elektronis­ka systemen lamslås i bred utsträckni­ng. Sedlar måste alltså finnas på lager – men hur kan man lyfta dem i en kris? En fungerande kontantför­sörjning hör till medborgarn­as grundlägga­nde rättighete­r. Iltalehti Jyrki Vesikansa

❞ Resultatet blir en oacceptabe­l mediekonce­ntration under statens vingar. Dagens Nyheter om att Telias köp av Bonnier Broadcasti­ng, som äger svenska TV4, C More och finländska MTV, leder till att den svenska staten, som har ett stort aktieinneh­av i Telia, indirekt blir ägare till TV4.

 ?? FOTO: AFP-TT-LEHTIKUVA/ROBERT HENRIKSSON ??
FOTO: AFP-TT-LEHTIKUVA/ROBERT HENRIKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland