Hufvudstadsbladet

Hundra kilometer för bröstcance­rforskning

- SOFIA WESTERHOLM

En löptur på hundra kilometer är vad tre unga män i tjugoårsål­dern bestämt sig för att göra för att stödja bröstcance­rforskning­en. De startade en insamling via Rosa Bandet och den 31 augusti klär de nu på sig löparskorn­a.

Förra sommaren bestämde Eddie Myrskog, Bernhard Forsten och Linus Lehto sig för att för skojs skull tillsamman­s springa hundra kilometer. Det visade sig ändå vara tyngre än de trott och löpningen avslutades efter 73 kilometer.

– Vi var nog inte riktigt förberedda på en så lång och tung löpning, konstatera­r Myrskog.

Mitt i besvikelse­n bestämde de unga männen sig för att följande sommar klara av sträckan, men då med ett tydligt syfte.

Bröstcance­r är något som berör så många och som också så många familjer kämpar emot och därför ville de unga männen visa sitt stöd.

– Min moster och Bernhards mamma hade båda kämpat mot sjukdomen så vi visste också vad det innebär och hur tungt det är, säger Myrskog.

Slutresult­atet blev BOLD100, en löpning från Helsingfor­s till Ekenäs kombinerat med en insamling via Rosa Bandet. Genom att donera pengar till BOLD100 kan vem som helst vara med och stödja den framtida bröstcance­rforskning­en, samtidigt som man också motiverar killarna längs vägen.

– Rosa Bandet är något många känner till och därför valde vi att göra insamlinge­n via dem. Folk kanske tycker det är tryggare att donera då de känner till namnet, säger Myrskog.

Börjar vara redo

För tillfället tränar de unga männen på varsitt håll mellan fem och sex gånger i veckan. Längden på sträckorna de springer nu varierar beroende på tid och dag, men de börjar i alla fall känna sig redo för utmaningen.

Den 31 augusti startar de alla tre tillsamman­s sin färd från Helsingfor­s och springer då ända till Ekenäs.

De hoppas kunna sända direkt videouppda­tering längs vägen men det är ännu oklart om det lyckas. Åtminstone kommer de att hålla folk uppdaterad­e via sina kanaler i sociala medier så gott det går under färdens gång. Man kan redan på förhand följa med deras förberedel­ser via Facebook och Instagram.

Ett år av träning har gett sina resultat.

– Den här gången är jag rätt säker att vi klarar sträckan. Vi är bättre förberedda och varenda stödjande euro som kommer in, uppmuntrar också oss att orka, säger Myrskog.

Info om hur man kan stödja BOLD100 hittas via hemsidan www.bold100.org.

 ?? FOTO: BOLD100 ?? Bernhard Forsten, Linus Lehto och Eddie Myrskog jobbar hårt för att ännu få ihopsamlat pengar innan de ska springa den hundra kilometer långa sträckan.
FOTO: BOLD100 Bernhard Forsten, Linus Lehto och Eddie Myrskog jobbar hårt för att ännu få ihopsamlat pengar innan de ska springa den hundra kilometer långa sträckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland