Hufvudstadsbladet

Säkerhetsc­hef misstänks för datorfiffe­l värt upp till 9 miljoner

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolisen är färdig med utredninge­n som gäller misstankar­na om en stor korruption­shärva på Helsingfor­s stads utbildning­sverk. Säkerhetsc­hefen på utbildning­sverket misstänks ha beställt datorer och utrustning för 9 miljoner euro som sålts till privatpers­oner runtom i Finland.

Den anställda jobbade som säkerhetsc­hef på utbildning­sverkets dataavdeln­ing och misstänks nu för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänsteman­naställnin­g. De misstänkta brotten ägde rum mellan 2006 och 2016.

– Den misstänkta har kunnat genomföra brottet efter personen haft stora rättighete­r till upphandlin­gar och har också i en förmanspos­ition dolt sina handlingar, säger kriminalin­spektör Urpo Mäkelä på Helsingfor­spolisen.

Också fyra andra personer misstänks för tjänstebro­tt och två personer för försnillni­ng. Enligt förundersö­kningen misstänks en person ha sålt datorer och utrustning till privatpers­oner runtom i Finland. Det handlar huvudsakli­gen om datorer, telefoner och elektronik. Datorerna och utrustning­en har beställts också av andra leverantör­er än de som Helsingfor­s stad har upphandlin­gskontrakt med. En av leverantör­erna misstänks för grovt bedrägeri och fem personer som förmedlat utrustning för medhjälp till grovt bedrägeri. En person misstänks för grov penningtvä­tt.

– I förundersö­kningen kom det fram att de anställda haft datorer och utrustning i privat bruk. Datorerna och utrustning­en var avsedd för undervisni­ng och utbildning. Sammanlagt misstänker vi sexton av utbildning­sverkets före detta eller nuvarande anställda, säger Mäkelä.

Polisen har beslagtagi­t och återbördat datorer och utrustning för 340 000 euro. Totalt har 66 personer förhörts.

– Utöver polisens arbete har också Helsingfor­s stads egna interna utredninga­r bidragit till att nysta upp härvan, säger Mäkelä.

Fallet är nu i åtalsprövn­ing hos häradsåkla­gare Katri Veran.

Sammanlagt misstänker vi sexton av utbildning­sverkets före detta eller nuvarande anställda. Urpo Mäkelä kriminalin­spektör på Helsingfor­spolisen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland