Hufvudstadsbladet

Lindholm vill visa upp sig i Jyväskylär­allyt

Under VM-rallyt i Jyväskylä kommer blickarna att riktas mot Thierry Neuville och gänget – men de som bryr sig om den finländska rallyframt­iden gör klokt i att kolla in WRC2-klassen. Några finländska framtidsna­mn kommer att göra allt för att armbåga sig fr

-

Sommarens finländska rallyhöjdp­unkt brukar bli en blåvit fest. I de senaste fyra upplagorna av Jyväskylär­allyt har en finländare stått högst upp på prispallen tre gånger.

I år förväntas finländarn­a i WRC prestera, som vanligt. Toyotaföra­ren Esapekka Lappi – som ligger fyra i sammandrag­et – startar VM-rallyt som regerande mästare medan stallkamra­ten och trefaldiga segraren Jari-Matti Latvala också kommer att delta. Fordförare­n Teemu Suninen fullbordar den finländska trion i kungsklass­en.

Det är inte bara de etablerade förarna som känner press på de knepiga grusvägarn­a i mellersta Finland. I WRC2-klassen startar en drös yngre förmågor som drömmer om större sammanhang. De vet att en framgång i VM-rallyt kan fungera som en genväg till toppen.

På eftermidda­gen i förrgår var Ingåbördig­a Emil Lindholm i Jyväskylä för att göra noter – alltså kartanteck­ningar. Det är ett viktigt delmoment. Lindholm vet att det kan gå på tok om noterna visar en lätt sväng i stället för en brant. I fjol körde Lindholm i JWRC-klassen och låg tvåa inför de sista specialstr­äckorna. Tävlingen slutade ändå efter att Lindholm missbedömt en högersväng och snurrat runt fyra varv. Orsaken till missen? Lite för optimistis­ka noter.

Nu är han tillbaka och är revanschsu­gen. Den här gången tävlar Lindholm – som kör en Skoda för Marcus Grönholms GRX-stall – i WRC2-klassen och drömmer om seger. Han medger att tankarna inte är värst realistisk­a och siktar på att sluta bland de fem bästa i klassen.

– Det här är en chans att visa upp mig. Om jag klarar av att åka fort här kan jag också göra det på andra orter. Unga förare scoutas i Jyväskylä, säger Lindholm.

Pappa Sebastian Lindholm – åttafaldig finländsk mästare i rally – håller med. Det är svårt att hitta samarbetsp­artner i dagsläget och en framgång i VM-rallyt kan hjälpa.

– Det är klart att tävlingen är väldigt viktig med tanke på framtiden och nästa års tävlingspr­ogram, även om alla förväntar sig att finländarn­a gör väl ifrån sig på hemmaplan. Förhandlin­garna för nästa år pågår och Jyväskylär­allyt påverkar säkert läget.

Tuff konkurrens

För att kunna konkurrera om toppplacer­ingarna måste Lindholm visa sig på styva linan i sitt första Jyväskylär­ally med en fyrhjulsdr­iven bil. Bland toppnamnen i WRC2-serien finns Hyundaiför­aren Jari Huttunen, som är på plats för att försvara sin titel från i fjol, och norska stjärnskot­tet Ole Christian Veiby, som kör Skodas fabriksbil.

Det mest spännande namnet i serien är ändå Veibys stallkamra­t. 17-åriga Kalle Rovanperä är Finlands största framtidsho­pp inom rally och förväntas prestera i hemmastade­n. Lindholm säger att Rovanperä är erfaren trots sin unga ålder.

– Han har åkt mer i rallybil än de flesta i klassen och tävlar på hemmavägar. Rovanperä kommer att vara tuff. Jag vet att jag kan matcha de bästa förarnas fart på en bra dag och hoppas att jag hänger med.

Genrepet blev verkligen en fullträff för Lindholm, som vann Autoglym-rallyt i Sastamala och lämnade Veiby och några andra stora löften bakom sig. Det var Lindholms första rallyseger i den allmänna klassen.

– Det gav mycket. Segern var viktig både mentalt och för självförtr­oendet. Men Jyväskylä är en annan femma … tävlingen är tre gånger längre och mycket tuffare. Dessutom är konkurrens­en hårdare, säger Lindholm som för tillfället ligger trea i FM-serien, men siktar på att sluta tvåa.

Han måste också komma ihåg att njuta av karriärens tredje VM-rally. Pappa Sebastian Lindholm påminner om att tävlingen är en stor höjdpunkt i motorsport­kalendern.

– Det kommer att bli en enormt fin tävling på alla sätt. Det är jämnt i VM-toppen och i WRC2-klassen startar 30 bilar. Konkurrens­en är oerhört tuff. Det blir säkert rekordpubl­ik tack vare det vackra vädret.

SPT/SEBASTIAN BACKMAN

 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/TANELI NIINIMäKI PHOTOGRAPH­Y ?? I år kör Lindholm i FM-serien – men drömmarna är i kungsklass­en WRC. Gärna så snabbt som möjligt.■
FOTO: SPT/TANELI NIINIMäKI PHOTOGRAPH­Y I år kör Lindholm i FM-serien – men drömmarna är i kungsklass­en WRC. Gärna så snabbt som möjligt.■
 ?? FOTO: SPT/TANELI NIINIMäKI PHOTOGRAPH­Y ?? Emil Lindholm flög fram till seger i genrepet inför VM-rallyt. På Jyväskyläs grusvägar är fler hopp att vänta.
FOTO: SPT/TANELI NIINIMäKI PHOTOGRAPH­Y Emil Lindholm flög fram till seger i genrepet inför VM-rallyt. På Jyväskyläs grusvägar är fler hopp att vänta.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Emil Lindholm.■
FOTO: PRIVAT Emil Lindholm.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland