Hufvudstadsbladet

Ferrari har hunnit i kapp Mercedes

Enligt mätningar hade Mercedes länge den starkaste motorn men nu verkar det som om Ferrari kommit jämsides, om inte tagit över första platsen. Har allt gått enligt reglerna?

- HBL-FREDRIK AF PETERSENS

– Vi har fått en rejäl varning, säger Toto Wolff hos Mercedes.

– För efter Hockenheim vet vi att vi inte har den snabbaste bilen längre och vi tycks ha förlorat. Så Ferraris motor är den nya måttstocke­n.

Valtteri Bottas var i Tyskland bara 0,204 sekunder långsammar­e i kvalet än Sebastian Vettel.

– Men det var bara tack vare att han körde mycket bra på den tredje delen av banan. I kurvorna såg vi bra ut men på rakorna kunde vi inte hänga med och tappade 0,5 sekunder, erkänner Wolff.

– Det hade vi inte trott men i F1 måste man räkna med allt.

Det finns en viss skepsis kring Ferraris plötsliga styrkebesk­ed. I Monaco var det många diskussion­er om batteriern­a i den italienska bilen. Man misstänkte att motorn fick mer än de tillåtna 160 hästkrafte­rna via MGU-K.

Man mäter på två ställen, vid vevaxeln och vid batteriet.

FIA kunde inte direkt bevisa att stallet gjort något olagligt men man tvingade ändå Ferrari att ändra mjuk- och hårdvara i systemet.

I Kanada kom den första uppgraderi­ngen av motorn. I Österrike blev alla överraskad­e av de data som man fick via GPS. Enligt Mercedes och Renault hade den nya motorn 38 hästkrafte­r mer än den gamla. De hade lite svårt att förstå hur Scuderia hade lyckats med det på så kort tid.

Wolff vill inte säga att italienarn­a har brutit mot reglerna.

– På banor som egentligen skulle passa oss som Silverston­e och Hockenheim hade de ett mycket bra chassi och när det gällde motorn är det den som vi jämförde oss med, sa dock Wolff enligt ESPN.

– Tekniken i den moderna hybridtekn­ologin är mycket komplex och man kan knappast övervaka den. Skulle någon var beredd att riskera sitt goda namn och rykte finns det knappast några möjlighete­r att kontroller­a det. Man måste lita på deras integritet.

– Det finns så mycket skepsis och paranoia i den här sporten men man måste kunna lita på att våra konkurrent­er och att FIA är neutrala. De som övervakar att reglerna följs har analyserat alla data och fastställt att man inte hittat något felaktigt.

Några som verkligen kan bedöma om den italienska motorn är starkare än för ett par månader sedan är förarna.

– Något är inte som det skall vara, säger Nico Hulkenberg, som kör för Renault.

– Sedan Frankrike har alla som kör med en Ferrarimot­or mycket mer kraft och det har blivit mycket svårare för oss att köra mot exempelvis Haas. I kurvorna är vi jämbördiga men på rakorna försvinner de all världens väg.

Hans chef Cyril Abiteboul tror inte att det steg som Scuderia gjort enbart beror på ny hårdvara.

– Vi kliar oss på huvudet när vi ser data från GPS. Det är verkligen konstigt vad de gjort men det betyder inte att det är olagligt.

Frågan som alla vi ha ett svar på är självklart var Ferrari plötsligt hittat så många nya hästkrafte­r men också varför man inte såg det efter första uppdaterin­gen i Kanada.

– Vi måste snabbt hitta något så att vår motor också blir starkare, säger Wolff.

– Kan vi hitta något i själva motorn eller batteriet? Svaret måste bli ja om vi skall ha en chans att vara med i kampen om VM-titeln. Vi har fått en rejäl varning.

Hamilton snabbast

I tidskvalet inför Ungerns GP var det dock fortfarand­e Mercedes som höll den snabbaste farten – trots svåra väderförhå­llanden. Vad som såg ut att bli en solig dag fick en överraskan­de vändning då regnet började falla på banan i Hungarorin­g och stallen var tvungna att taktisera och byta däck.

Den slutliga startordni­ngen avgjordes i den sista delen av kvalet då det för en stund såg ut att finländarn­a skulle ockupera den första startraden. Mercedes Valtteri Bottas hade stått för dagens snabbaste tid då Ferraris Kimi Räikkönen kontrade med ett nästan lika bra varv och tog andraplats­en. Men som så många gånger tidigare var det Lewis Hamilton som slog till under sitt sista snabba varv och den finländska glädjen blev kortvarig. Pallplatse­n gick till britten Hamilton med en skillnad på 0,260 sekunder till Bottas.

– Det är otroligt viktigt med en dubbelledn­ing i startlista­n. Lewis var snabbare i sitt sista varv, men han fick även köra senare vilket innebar en mer torr körbana, säger Bottas i C Mores sändning.

För Ferrari och Kimi Räikkönen såg det hela mycket bra ut, nästan till slut. Sebastian Vettel var inte i sin bästa form och startar ur fjärderuta­n i morgon, men Räikkönen hade alla chanser att ta hem pallplatse­n.

– Förhålland­ena var inte ideala, men bilen var körbar. Jag hade lite otur då jag kom med nya däck in på det sista snabba varvet men hamnade bakom en Haasbil. Vi hade chansen att ta pallplatse­n, men i morgon är en ny dag, kommentera­r Räikkönen efter tidskvalet.

I dag körs Ungerns GP på den 4,38 kilometer långa Hungarorin­g och fördelen ligger hos Mercedes. Man säger att banan påminner om Monaco utan räcken. Alltså inga långa rakor där Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel kan utnyttja sin starkare motor. Loppet kör i gång klockan 16.10.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANDREJ ISAKOVIC ?? Regnet gjorde livet krävande för förarna på Hungarorin­g.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ANDREJ ISAKOVIC Regnet gjorde livet krävande för förarna på Hungarorin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland