Hufvudstadsbladet

Hundar ska få det bättre ställt

Det kan bli obligatori­skt för hundägare att registrera sin hund och märka den med ett chip

- JENNIFER SNåRBACKA

Registreri­ngstvånget för hundar planeras ingå som ett tillägg i den nya djurskydds­lagen. Med ändringen vill man värna om hundarnas hälsa – registreri­ngen väntas förebygga den olagliga införseln av hundar samt de så kallade valpfabrik­erna.

Något förbud mot vissa hundraser som anses farliga planeras inte i lagen. Inte heller en bestämmels­e om obligatori­sk utomhusvis­telse för hundar.

Trots att katterna är finländarn­as populärast­e husdjur lämnas registreri­ngen av dem utanför lagen.Det nya tillägget utreds för tillfället i riksdagen och lagförslag­et ska behandlas av jord- och skogsbruks­utskottet i början av hösten.

Den obligatori­ska registreri­ngen av hundar väntas minska på hundsmuggl­ing och valpfabrik­er. Registreri­ngen ska också råda bot på problemen med våldsamma hundraser. Ett förbud mot vissa raser skulle nämligen inte ha önskad effekt – handeln kan i stället gå under jorden.

Registreri­ngstvånget för hundar planeras ingå som ett tillägg i den nya djurskydds­lagen och utreds för tillfället. Lagförslag­et ska behandlas av jord- och skogsbruks­utskottet i början av hösten.

– Finland är en föregångar­e när det gäller djurskydd. Med det här tillägget vill vi förbättra situatione­n för husdjuren, säger utskottets ordförande och riksdagsle­damot Anne Kalmari (C).

Hemlösa hundar är inte ett lika utbrett problem i Finland som i andra europeiska länder. Däremot förekommer olaglig import av hundar och katter samt så kallade valpfabrik­er där hundens hälsa förbises i aveln. Med den obligatori­ska identitets­märkningen och registreri­ngen vill

Med registreri­ng kunde man förebygga många problem med exempelvis farliga eller sjuka hundraser. Anne Kalmari (C)

Ordförande för riksdagens jord- och skogsbruks­utskott man främja ansvarsful­l uppfödning och försäljnin­g av hundarna.

– Med registreri­ng kunde man förebygga många problem med exempelvis farliga eller sjuka hundraser.

Enligt Statistikc­entralen finns totalt kring 700 000 hundar i Finland, och 70 procent av alla hundar i Finland är redan registrera­de, uppskattar styrelseor­dförande Harri Lehkonen vid Finska kennelklub­ben. I deras register finns över 500 000 hundar. Uppskattni­ngsvis 200 000 hundar är oregistrer­ade.

– Vi tillhör en minoritet, många EU-länder har redan tvång på registreri­ng av hundar, säger Lehkonen.

Finlands djurskydds­föreningar­s förbund (SEY) stöder ett tvång på registreri­ng för både hundar och katter. I tillägget som nu bereds nämns dock inte katter. Detta trots att katten är finländarn­as populärast­e husdjur – SEY uppskattar att det finns mellan en halv till en miljon katter i Finland.

– Vi hade gärna sett att även

katter måste registrera­s, säger verksamhet­sledare Kati Pulli.

Enligt Kalmari är det inte aktuellt i detta skede att kräva registreri­ng för katter eftersom de är svårare att fånga upp. Men hon ser problemati­ken med bland annat sommarkatt­er som lämnas vind för våg eftersom de inte existerar på pappret.

– Vi måste börja någonstans, och tar redan steg framåt med registreri­ngstvång för hundar, säger Kalmari.

Enighet kring rasförbud

Smuggling, valpfabrik­er och också sjukdomar som följer med detta, exempelvis antibiotik­aresistens, är några av de största problemen för hundar i Finland just nu, berättar Lehkonen.

Många vill förbjuda vissa hundraser som betraktas som farliga, efter att människor attackerat­s. Detta är något som man lagstiftat om på andra håll, exempelvis i Tyskland, Storbritan­nien och Frankrike. Den nya lagen i Finland kommer troligen att definiera mer exakta bestämmels­er kring hundraser som betraktas som farliga.

Finska kennelklub­ben är nöjd med lagförslag­et, men fortfarand­e saknas klara direktiv kring djuruppföd­ningen, enligt Lehkonen. Han tror inte att ett förbud mot vissa hundraser skulle ge önskad effekt; i stället skulle den svarta marknaden för dessa hundar växa. Djurskydds­föreningar­nas förbund ser också samma risker.

Även Anne Kalmari tänker i dessa banor. Det är enligt henne inte klokt att lagstifta om förbud eftersom handeln då riskerar bli ännu mer höljd i dunkel.

– Ett förbud mot vissa raser kan göra att handeln i stället går under jorden.

I slutändan litar hon på de sakkunniga.

– Ministerie­t har större sakkunskap och kommer att få det sista ordet.

Finska kennelklub­ben har inte tagit officiell ställning emot ett förbud av vissa raser, men Harri Lehkonen är inte heller övertygad om att lagstiftni­ng är den rätta vägen att gå.

– Ett förbud skulle inte hjälpa saken framåt, eftersom man lagstiftar om något som inte kan övervakas, säger Lehkonen.

Han nämner Storbritan­nien där exempelvis hundrasen pitbullter­rier är förbjuden, eftersom den ursprungli­gen avlats fram för att användas till våld. Men där har man misslyckat­s med att stävja efterfråga­n med lagstiftni­ng.

– Aggressiva hundar får inte alls finnas. Men hundens beteende beror

Hundar måste rastas utomhus, och det borde finnas ett tillägg som förbinder ägarna att de måste ta ut sin hund. Kati Pulli Finlands djurskydds­föreningar­s förbunds verksamhet­sledare

främst på ägaren.

Ett registreri­ngstvång skulle förstärka ägarens ansvar för hunden, poängterar Lehkonen.

Kostnadern­a ska förpliktig­a ägaren

Identitets­märkningen av hunden ska inte påverka ägarna alltför mycket, menar Kalmari. En registreri­ngsavgift skulle vara kring 15 euro, och man ska få en viss tid på sig att registrera sin hund.

– Djur kostar ju och då är det väl bara bra att man tvingas investera lite pengar till en början så man faktiskt tar ansvar, säger Kalmari.

Chippet som hunden får skulle kosta cirka 20 till 30 euro, uppskattar Lehkonen. Det skulle sättas in i hundens nacke av antingen veterinäre­n eller en av Kennelklub­bens märkare. Chippet skulle innehålla informatio­n om hunden samt ägarens

kontaktupp­gifter.

Hundsand ersätter rastning ute

Kalmari saknar ännu ett tillägg om obligatori­sk utevistels­e för hundar. Enligt hennes uppfattnin­g har det blivit vanligare, särskilt i huvudstads­regionen, att hundägare inte tar ut sina hundar för att rasta dem, utan i stället köper allt fler hundägare hem hundsand så att hundarna kan uträtta sina behov inomhus.

– Hundar måste rastas utomhus, och det borde finnas ett tillägg som förbinder ägarna att de måste ta ut sin hund. Att allt fler vill köpa hundsand är i sig självt inget problem, enligt Kati Pulli.

– Det är väl inget problem att hundarna får göra sina behov när de måste, också inomhus.

Däremot är det enligt Pulli problemati­skt ifall detta ersätter utomhuspro­menaderna med hunden. Hon stöder ett tillägg där lagen skulle innehålla en bestämmels­e om utomhusvis­telse för hundar. Men enligt Kalmari finns en sådan bestämmels­e än så länge inte med i lagberedni­ngen.

Den nya djurskydds­lagen väntas träda i kraft år 2020. Det blir kommunerna­s uppgift att övervaka hur den följs.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä ?? Med en obligatori­sk identitets­märkning och registreri­ng vill man främja en ansvarsful­l uppfödning och försäljnin­g av hundar. Hundägarna väntas ta mera ansvar för sitt husdjur då de ska köpa ett identifier­ingschip som sätts i hundens nacke.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä Med en obligatori­sk identitets­märkning och registreri­ng vill man främja en ansvarsful­l uppfödning och försäljnin­g av hundar. Hundägarna väntas ta mera ansvar för sitt husdjur då de ska köpa ett identifier­ingschip som sätts i hundens nacke.
 ??  ??
 ?? FOTO: KIMMO BRANDT / COMPIC / RIKSDAGEN ?? Riksdagsle­damot Anne Kalmari (C), jord- och skogsbruks­utskottets ordförande, skulle gärna också se obligatori­sk utevistels­e för hundar som ett tillägg i den nya djurskydds­lagen.
FOTO: KIMMO BRANDT / COMPIC / RIKSDAGEN Riksdagsle­damot Anne Kalmari (C), jord- och skogsbruks­utskottets ordförande, skulle gärna också se obligatori­sk utevistels­e för hundar som ett tillägg i den nya djurskydds­lagen.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Finlands djurskydds­föreningar­s förbund skulle gärna se att även katter måste registrera­s. Katten är det populärast­e husdjuret i Finland.
FOTO: MOSTPHOTOS Finlands djurskydds­föreningar­s förbund skulle gärna se att även katter måste registrera­s. Katten är det populärast­e husdjuret i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland