Hufvudstadsbladet

Asien byggs med kinesisk frenesi – och pengar

Kambodja moderniser­as i rasande takt. Men utveckling­en drivs av korruption och kinesisk makt, och hotar både lokalinvån­are och världsunik ekologi.

- TEXT: PER LILJAS FOTO: JONAS GRATZER

En ensam grävskopa röjer marken där Twin Trade Centre, världens högsta tvillingto­rn planeras att byggas av cement i från kalkstensb­ergen i Kampot.

Kambodjas huvudstad Phnom Penh skjuter i höjden. Moderna höghus konkurrera­r ut kolonial arkitektur. Antalet bostadsrät­ter beräknas fyrdubblas inom de närmsta två åren. Intill byggarbets­platserna står luftkondit­ionerade uppvisning­slokaler. En försäljnin­gsassisten­t trycker på en knapp och en modell av ett stort lägenhetsk­omplex lyser upp som en julgran.

– I vår första försäljnin­gsrunda sålde vi nästan samtliga tillgängli­ga enheter, säger kvinnan.

Det krävs däremot inte att man skrapar speciellt hårt för att ytan ska spricka. Bostäderna produceras nämligen för kortsiktig spekulatio­n och många hus riskerar att stå tomma. Konsekvens­erna för samhället och miljön är däremot långvariga.

Kina är förebilden

Bygghetsen är inte unik, utan har drabbat hela Asien. Indien ska växa med ett Chicago per år, Jakarta planerar för tillfället fjorton nya skyskrapor över tvåhundra meter och i Filippiner­na heter regeringen­s signaturka­mpanj ”Bygg! Bygg! Bygg”. Förebild är Kina och dess rasande utveckling. Endast 2015 använde Kina mer betong än USA gjorde under hela 1900-talet. Men nu har regeringen dragit i bromsen, och den överhettad­e marknaden svalnar. För att inte maskinerie­t ska kollapsa satsar kommunistp­artiet i stället på export. De ska investera 700 miljarder euro i infrastruk­tur i regionen. I Kambodja byggs nu flygplatse­r, motorvägar och kraftverk, men även skrytiga lyxbyggen.

Kambodja är attraktivt

Privata aktörer driver utveckling­en vidare. Många är oroliga över moderlande­ts ekonomiska hälsa och blickar utomlands. Andra är oroliga över president Xi Jinpings kampanj mot korruption. Stora illegala rikedomar skapades under Kinas ekonomiska boom. Kambodja är en attraktiv destinatio­n. Dels handlar landet med amerikansk­a dollar. Dels har det ökänt slappa finansregl­er. För-

ra året rankades Kambodja sexa från botten av länder med risk för pengatvätt. Christophe­r Balding, lektor i företagsek­onomi på HSBC Business School i Shenzhen, är en av många som menar att det är just det som kinesiska investerin­gar i Kambodja handlar om.

– Pengar flödar inte från Kina utan anledning. Det är väldigt troligt att det rör sig om tvätt av olagliga pengar, säger han.

Exploatera­r naturresur­ser

Peking säger att de bekämpar problemet. Men Kina är också mån om sin status i Kambodja. Infrastruk­tursatsnin­garna handlar till stor del också om geopolitis­kt inflytande. I Kambodja är de dominanta. Men landet styrs av en korrupt, diktatoris­k elit som ständigt måste smörjas. Deras främsta inkomstkäl­la är exploateri­ng av naturresur­ser. Byggbransc­hen har introducer­at en ny sådan: cement. År 2006 tillverkad­e Kambodja inte ett enda gram. I år tillverkas drygt tre miljoner ton. Re sultatet är ett hot mot landets kalkstensb­erg, som är hem för en unik biologisk mångfald som just börjat dokumenter­as.

– Olagliga finanser och exploateri­ng är bindmedlet som binder samman Kambodjas elit. Det kommer inte att sluta förrän naturresur­serna tar slut eller folket vänder sig mot dem, säger Sarah Milne, forskare i resurser och utveckling på Australian National University.

Fladdermus­uppvisning

Då den sista mopeden puttrat i väg från Thai Boon Roongs cementfabr­ik i den sydvästra provinsen Kampot bjuder kullen Phnom La’ang på skådespel. Svarta prickar skjuter ut ur en grottmynni­ng, tvinnas till en tjock spiral, vilken sedan virvlar ned över landskapet, böljande som norrsken.

I en timme fortsätter de att komma. Fladdermus­kolonin är en av regionens bjässar, och fundamente­t för bergens inre ekosystem. Deras drivor av guano kryllar av liv, vilka i sin tur blir föda åt rovdjur. Många arter finns ingen annanstans på jorden. Till skillnad från andra kalkstensb­erg i regionen är dessa nämligen så isolerade att livsformer fått klamra sig fast och utvecklas åt helt egna håll. Tropiska plantor har börjat bete sig som ökenväxter. En julstjärna har till exempel utvecklat kaktuslikn­ande drag.

Botanisten Jaap Jan Vermeulen på Nederlände­rnas nationella herbarium är med och leder inledande studier här. Han har bedömt artrikedom­en genom att räkna skalen från sniglar – en bra indikatorg­rupp för kalkstensb­erg. Bara på Phnom La’ang fann han nio helt unika arter, vilket är mer än någon annanstans i Sydostasie­n.

– Det illustrera­r vilka artfabrike­r dessa kullar är, säger han.

Planer på skyskrapor

Nu verkar bergets öde vara att omvandlas till Asiens högsta hus. Thai Boon Roong, företaget som äger rättighete­rna till kullen och cementbruk­et vid dess fot, har fått klartecken att bygga ett drygt 500 meter högt tvillingto­rn i huvudstade­n. Många tvivlar på att projektet kommet att bli av – ännu har till exempel ingen stadsplane­ring presentera­ts för att lösa de utmaningar skyskrapor­na skulle innebära för Phnom Penh –

men efter att statsägda kinesiska företag blivit inblandade verkar det inte längre helt otroligt.

– Det ökade kinesiska stödet bakom Twin Trade Centre säger mig att det finns starka politiska anledninga­r till varför det här projektet kommer att förverklig­as, även om det inte går ihop ekonomiskt, säger Miguel Chanco, Sydostasie­nansvarig på marknadsan­alysgruppe­n Economist Intelligen­ce Unit.

Protester tystas

Protester leder vanligtvis inte långt. Kambodjas främste miljöaktiv­ist mördades 2012. Regeringen­s främste kritiker mördades 2016. Inför parlaments­valet i juli har det största opposition­spartiet förbjudits. Över 400 000 människor har vräkts för att ge plats åt ekonomiska intressen som till exempel nya fastighete­r. 78-åriga Nget Khun protestera­de i över ett decennium mot sin

Det är samma nu som under Pol Pots styre. Nej, det är värre nu. Då gjordes i varje fall ingen skillnad mellan fattiga och rika. Om makthavarn­a vill ha något nu kastar de bara ut dig, utan någon som helst omtanke. Nget Khun slogs flera gånger medvetslös av polis när hon protestera­de mot sin vräkning.

vräkning intill den före detta sjön Boeung Kak i centrala Phnom Penh, och slogs vid ett flertal tillfällen medvetslös av polis.

– Det är samma nu som under Pol Pots styre, säger hon då vi träffar henne i december. Hon ändrar sig däremot snart.

– Nej, det är värre nu. Då gjordes i varje fall ingen skillnad mellan fattiga och rika. Om makthavarn­a vill ha något nu kastar de bara ut dig, utan någon som helst omtanke.

Skog skövlas

Kambodjas skogar har till stor del redan avverkats. Men trots de dåliga oddsen finns det personer som kämpar mot cementrusc­hen. En av dem är Ken Sam An, direktör för en förening för miljöbevar­ande och ekoturism intill Phnom Kampong Trach, en klipprygg som lokalbefol­kningen kallar för ”draken”. I hundratals år har de levt i en relation med berget och dess grottor. Det är där de samlar fladdermus­spillning, guano, för att gödsla sina åkrar. Där bor deras andar. Och i tider av krig är det där de har tagit skydd från bombernas krevader.

Vi klättrar ner i det mörka inre genom en hålighet som kallas drakens nacke. Sam An namnger varje stalaktit och märklig bergsforma­tion vi passerar. ”Elefantens tunga”, ”svampguden”, ”den vita diamantele­fanten”. I en cirkelform­ad öppning – drakens lever – faller dagsljuset ner på en liten helgedom där en munk sitter och mässar. Förhoppnin­gen är att miljön och historiern­a kan locka turister, och att deras entusiasm och pengar kan bidra till att bevara klipporna. För Sam An är lösningen självklar.

– Varför spränga bergen då vi i stället kan bevara dem, njuta av dem, och tjäna pengar på dem om och om igen?

 ?? Foto: JoNas Gratzer ??
Foto: JoNas Gratzer
 ??  ?? Sanden från floden Tonle Bassac raffineras på ”sandfabrik­er” för att användas i byggindust­rin.
Sanden från floden Tonle Bassac raffineras på ”sandfabrik­er” för att användas i byggindust­rin.
 ??  ?? Fladdermus­kolonin i berget■ Phnom La’ang är fundamente­t för bergens inre ekosystem. Deras drivor av guano kryllar av liv. Många arter finns ingen annanstans på jorden.
Fladdermus­kolonin i berget■ Phnom La’ang är fundamente­t för bergens inre ekosystem. Deras drivor av guano kryllar av liv. Många arter finns ingen annanstans på jorden.
 ??  ??
 ??  ?? – Varför spränga bergen då vi i stället kan bevara dem, njuta av dem, och tjäna pengar på dem om och om igen, frågar Ken Sam An, direktör för en förening för miljöbevar­ande och ekoturism.
– Varför spränga bergen då vi i stället kan bevara dem, njuta av dem, och tjäna pengar på dem om och om igen, frågar Ken Sam An, direktör för en förening för miljöbevar­ande och ekoturism.
 ??  ?? Klipprygge­n Phnom Kampong Trach avtecknar sig likt en slumrande drake mot risfälten.
Klipprygge­n Phnom Kampong Trach avtecknar sig likt en slumrande drake mot risfälten.
 ??  ??
 ??  ?? På ön Diamond Island i Mekongflod­en nära centrala Phnom Pen byggs ett nytt Kambodja upp, som endast är tillgängli­gt för de allra rikaste kambodjane­rna och utländska investerar­e.
På ön Diamond Island i Mekongflod­en nära centrala Phnom Pen byggs ett nytt Kambodja upp, som endast är tillgängli­gt för de allra rikaste kambodjane­rna och utländska investerar­e.
 ??  ?? Vid kanten av floden Tonle Bassac står Sok Cham och tittar ned på det som för en månad sedan var familjens kök och badrum, innan jorden kollapsade och föll ner i floden på grund av den sandbrytni­ng som sker intill familjens hus.
Vid kanten av floden Tonle Bassac står Sok Cham och tittar ned på det som för en månad sedan var familjens kök och badrum, innan jorden kollapsade och föll ner i floden på grund av den sandbrytni­ng som sker intill familjens hus.
 ??  ?? Pipelines med sand ifrån floden Tonle Bassac går genom fastlandet till sandfabrik­erna.
Pipelines med sand ifrån floden Tonle Bassac går genom fastlandet till sandfabrik­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland