Hufvudstadsbladet

Räikkönen trea, Bottas föll till femma

Ungerns GP blev ingen höjdare. Något man nästan kunde räkna ut på förhand. Och absolut ingen höjdare för Valtteri Bottas. Av två anledninga­r.

- Krocken med Ricciardo? FREDRIK AF PETERSENS

Lewis Hamilton tog segern i Ungerns formel 1-lopp och Mercedes kunde ha tagit en dubbelsege­r om Valtteri Bottas inte krockat.

Domarna gav honom skulden för krocken med Daniel Ricciardo och ett tidsstraff på 10 sekunder plus två punkter i syndarregi­stret. Finlän- daren behöll dock sin fjärde plats.

I en kurva trängde Bottas av Ricciardo men straffet var lite hårt för han lämnade ju tillbaka platsen till Daniel Ricciardo.

– Jag gav honom tillräckli­gt med plats men jag tror att han hade det svårt med en bil som inte var i skick.

Delar av framvingen saknades efter närkontakt­en med Sebastian Vettel.

Det som utan tvekan sved ännu mer är vad hans chef Toto Wolff sade.

– Bottas was a perfect wingman för Lewis.

Alltså en livvakt som skall skydda och absolut inte attackera. – Det gör ont, säger Bottas. – Jag tror att vi måste sitta ner och prata lite.

– Jag försökte försvara mig. Han låg på yttern och svängde in när jag låg bredvid honom. Halva framvingen var borta och jag bromsade lite för sent. Var helt säker på att han sett att jag inte skulle kunna komma så snabbt ut ur kurvan men han låg kvar.

Loppet var inte särskilt spännande och det avgjordes reda på första varvet. Lewis Hamilton gjorde en bra start, han har ju missat ett par gånger på sista tiden, från pole position. Bottas gjorde exakt det som alla förväntade sig. Försvarade sin andra plats mot Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen. Så det blev en lång parad fram till 65:e varvet.

Då vaknade alla upp. De starka solen hade också gjort att en och annan på läktaren hade tagit en siesta. De hoppade till när Ferraris fans skrek av lycka.

Vettel hade länge jagat Bottas men raksträcko­rna var för korta så den nya starkare Ferrari motorn var inte till någon hjälp. Tills han kom ifatt i första kurvan.

Och i den andra där det också blev en närkontakt. Kimi Räikkönen hann också förbi. Trots en skadad framvinge fortsatte Bottas men gjorde en dumhet. När Daniel Ricciardo var på väg förbi trängde han australien­saren av banan. Mercedes stallchef Wolff såg sur ut. En säker dubbelsege­r, andra i rad, hade gått upp i rök. Domarna reagerade också direkt och sa att man skulle undersöka. På nästa var släppte Bottas förbi Ricciardo.

Vettel sa att han absolut inte var sur på Bottas för det sådant händer när man kör med slitna däck och bromsar. Hjulen låser sig och man bara glider rakt fram.

– Jag var överraskad för jag låg före honom, sade Vettel.

– Vettel var betydligt snabbare med de nyare däcken. Han kom perfekt in i den andra kurvan, låg på yttern och före mig. Jag tror att han svängde in ganska tidigt men för mig var det en smäll som alltid händer i motorsport. Ingen ville ge upp men det var bara jag som fick en skadad bil.

Intrycket från de senaste loppen är att Ferrariduo­n Räikkönen och Vettel är mer populära än Mercedes Hamilton och Bottas om man skall döma efter jublet respektive buropen och visslingar­na. När det gäller antalet flaggor på läktaren råder det absolut inget tvivel om vem som är favorit. Den röda med hästen som stolt stegrar sig på bakbenen. Att det som vanligt fanns många fans från Finland hjälpte nog också till.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/FERENC ISZA ?? Ungerns GP blev en klar missräknin­g för Valtteri Bottas.■
FOTO: LEHTIKUVA/FERENC ISZA Ungerns GP blev en klar missräknin­g för Valtteri Bottas.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland