Hufvudstadsbladet

Gatukonst.

Böle är kanske inte resmålet man genast tänker på då man kommer till Helsingfor­s. Utöver järnvägsst­ationen och ämbetshuse­n är Böle rätt så okänt även för de flesta Helsingfor­sbor. Nu vill Jaakko Blomberg locka fler turister att bekanta sig med betongbrut­a

- Vad är då meningenme­d gatukonst? FOTO: CATA PORTIN

Östra Böle är på många sätt en unik stadsdel. På de olika slags väggarna, broarna och räcken kan man nu hitta allt från tredimensi­onell graffiti till keramisk konst och muraler. Från och med torsdag kan man gå på en guidad rundtur bland konsten i betongdjun­geln.

Östra Böle är stadsdelen som är känd som en ovanligt grå betongdjun­gel, där tråkiga höghus i modernisti­sk stil dominerar vyn vart än man tittar. Stadsdelen byggdes i två plan. Man ville separera fordonstra­fiken från fotgängarm­iljön, vilket innebär att Östra Böle är fullt med trappor, ramper och broar – många väggytor.

Det gör Östra Böle till ett idealt ställe för gatukonst.

– Böle har alltid varit centrum för gatukonst i och med ”gallerian” i järnvägstu­nneln, som länge var det viktigaste målningsst­ället i Helsingfor­s, säger Jaakko Blomberg.

I och med ett projekt som startade förra sommaren håller Östra Böle på att förvandlas till en gatukonsts­tadsdel. Då målade en rad finska och utländska konstnärer sammanlagt 17 konstverk på stadsdelen­s väggar, broar och räck. I år har de blivit nästan dubbelt så många.

Ambitionen är att göra det gråa mer färggrant och att locka fler stadsbor och turister att bekanta sig med den i själva verket rätt intressant­a, och i viss mån unika, miljön.

På projektets nätsidor finns en guide och karta som man kan ta hjälp av för att på egen hand bekanta sig med de mångsidiga konstverke­n. Allt från traditione­ll graffiti till stickgraff­iti, spetsgraff­iti, fotorealis­m och keramisk konst finns represente­rat i Böledjunge­ln.

– Gatukonste­n i Böle bildar en tydlig helhet. Vi har försökt få med så många olika slags konstverk som möjligt, eftersom den finska gatukonste­n ännu är ganska begränsad till muraler och vanlig graffiti, säger Blomberg.

Från och med torsdagen den 2 augusti ordnar Blomberg guidade gatukonstv­andringar i det han vill kalla för en i internatio­nell skala betydande gatukonsts­tadsdel.

– Ute i världen är gatukonstt­urism en stor grej och många turister har redan kommit enkom till Böle för att se på konstverke­n. Det är lätt att gå här, säger Blomberg.

”Oftast gör man bara fyrkantiga målningar”

Husväggar, trappor, räck, broar och tunnlar skapar mångsidiga möjlighete­r för konsten. De varierande målningste­knikerna öppnar verkligen ögonen för en oinvigd gatukonstb­etraktare.

– Böle är intressant då det finns så många olika slags ytor. Oftast gör man bara fyrkantiga målningar, säger Blomberg.

Ett av de mest imponerand­e konstverke­n tillskrivs den kazakisktj­eckiska konstnären ChemiS, som gjort den första större tredimensi­onella graffitin av sitt slag i Finland. Målningen har fått inspiratio­n från mobilspele­t Angry Birds och är målad på elva olika väggytor.

Förbud ledde till förlorad generation

För att få måla graffiti eller annan gatukonst måste man ansöka om tillstånd av staden. Det kan ta flera månader att få sin ansökan behandlad.

– Därför söker vi många tillstånd på en gång. Vi har lyckligtvi­s fått ganska fria händer att måla vad vi vill, säger Blomberg.

Att offentliga och privata väggar i många fall är överlappan­de i Böle vållar extra huvudbry. För att måla ett konstverk kan man i värsta fall vara tvungen att ansöka om tillstånd både från staden och två olika husbolag.

– I nuläget är tillstånds­förfarande­t alltför tungt och dyrt om man vill måla på privata ytor, och också för

offentliga ytor är processen för lång. Staden kunde gärna göra tillstånds­processen lättare och utöver det också stöda verksamhet­en mycket mer än nu, säger Blomberg.

Mellan åren 1998 och 2008 hade Helsingfor­s stad nolltolera­ns mot klotter. Som klotter räknades bland annat gatukonst, graffiti och affischer.

– På grund av kampanjen har vi i princip gått miste om en generation av gatukonstn­ärer i Helsingfor­s.

Då Blomberg guidar HBL genom några av de mest imponerand­e konstverke­n i Böle går vi förbi ett 1970-talshus som inte är helt grått: i över fyrtio år har nedre delen av husets gavel varit prydd med en färggrann målning. Konstnären signerade sitt konstverk med ett tag, men staden raderade taget som klotter, säger Blomberg.

Det ställs höga krav på gatukonste­n

– Det är vanvettigt att man får sätta upp vad som helst för reklamer, eller enorma reklamskär­mar som vid Musikhuset, men sedan lägger man väldigt höga krav på gatukonst.

Vem som äger väggen man målar på har betydelse. I Böle är en stor del av väggarna offentliga, vilket betyder att konstnärer­na oftast får måla vad de vill. En stor del av gatukonste­n i Finland målas dock som beställnin­gsarbete, då ett husbolag till exempel vill ha en mural på sin vägg. Då har beställare­n ofta en åsikt om hurudant konstverke­t ska vara.

Tillsamman­s med den tidigare njugga inställnin­gen till gatukonst har det lett till att den politiska gatukonste­n är ovanlig i Finland.

– Ställnings­tagandet saknas nästan helt och hållet i finsk gatukonst. Orsaken är att vi inte har en kultur av fritt målande, säger Blomberg.

– Det börjar från friheten, att den är öppen för alla. Största delen av människorn­a går inte till gallerior, så sådan konst är inte demokratis­k. Gatorna och gatukonste­n hör däremot till alla och den är fritt tillgängli­g, säger Blomberg.

Attitydern­a mot gatukonst verkar också ha förändrats. Det är inte många som kritiserat att gatukonste­n tagit över allt fler ytor i Böle.

– Några människor säger, utan att specificer­a, att ”vissa konstverk är lite skrämmande”, men annars har folk nog inte klagat. Tvärtom har det här varit efterlängt­at. Till exempel var det en äldre dam som sa att hon väntat på detta ända sedan 1970-talet, säger Blomberg.

oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

❞ Det är vanvettigt att man får sätta upp vad som helst för reklamer, eller enorma reklamskär­mar som vid Musikhuset, men sedan lägger man väldigt höga krav på gatukonst.

Jaakko Blomberg

TEXT: OSKAR RöNNBERG

 ??  ??
 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ??  ??
 ??  ?? ■■”Konstnären hade läst Kalevala och båtarna hade fastnat i hans minne. Jag tycker målningen på ett kul sätt tar intryck från den finska kulturen utan att vara för klyschig”, säger Blomberg om den ungerska konstnären Fat Heats graffiti. Kassörsgat­an...
■■”Konstnären hade läst Kalevala och båtarna hade fastnat i hans minne. Jag tycker målningen på ett kul sätt tar intryck från den finska kulturen utan att vara för klyschig”, säger Blomberg om den ungerska konstnären Fat Heats graffiti. Kassörsgat­an...
 ??  ?? Argentisk-puertorica­nska Jose Di Gregorio använder geometrisk­a figurer och nattliga stämningar i sina målningar och muraler. Banvaktsga­tan 2.
Argentisk-puertorica­nska Jose Di Gregorio använder geometrisk­a figurer och nattliga stämningar i sina målningar och muraler. Banvaktsga­tan 2.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland