Hufvudstadsbladet

Ny djurskydds­lag väcker debatt

Den nya djurskydds­lagen har väckt debatt. Kritiker anser den vara en kompromiss för att tillfredst­älla lantbruket­s behov medan försvarare anser att lagstiftni­ngen ändras i rätt takt.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

I början av 2020 ska den nya djurskydds­lagen träda i kraft. Den ersätter lagen från 1996.

Enligt Anne Kalmari (C), ordförande för jord- och skogsbruks­utskottet i riksdagen, är djurens möjlighet att röra på sig, smärtlindr­ingen samt registreri­ngen av husdjur det viktigaste med den nya lagen. Hon nämner Sverige som ett exempel på ett land som gjort alltför stora ändringar i djurskydde­t på en gång. Det har enligt henne lett till att det svenska köttet blivit för dyrt och att folk hellre köpt sitt kött från länder där djuren mår sämre.

– Vi vill inte förlora vår konkurrens­kraft med den här lagändring­en, säger Kalmari.

Finlands djurskydds­föreningar­s förbund (SEY) anser att den nya djurskydds­lagen har brister på flera punkter. Bland annat åtgärdar lagen inte problemet med djur som utsätts för långa perioder av törst.

Veterinäre­r har rapportera­t att det är svårt att ingripa i problem som har att göra med törstande djur. Det enda sättet att garantera att djur inte tvingas gå törstiga är att göra det obligatori­skt att ge dem tillgång till vatten dygnet runt.

Redan i dag ska bland annat kycklingar, kalkoner och sjuka eller skadade kalvar ha tillgång till dricksvatt­en dygnet runt. SEY anser att kravet ska gälla även andra djur.

Riksdagsle­damot Emma Kari (Gröna) förhåller sig kritiskt till den nya lagen. Enligt henne har det gjorts för mycket för att tillfredst­älla lantbrukso­rganisatio­nen MTK:s behov.

– Man har talat om att man i Finland ska stifta världens bästa djurskydds­lag, men så blir det inte, säger Kari till Yle.

I det ursprungli­ga lagförslag­et skulle man förbjuda båsladugår­dar och dräktighet­shäckar, men det här förslaget togs bort på MTK:s begäran. Enligt MTK försämras det inhemska jordbruket­s konkurrens­kraft med alltför drastiska lagändring­ar. MTK anser att den importerad­e maten som produceras i sämre förhålland­en än i Finland blir den stora vinnaren.

Rådet för bedömning av lagstiftni­ng gav i början av juli ett uttalande där man kräver noggrannar­e utredninga­r om varför båsladugår­dar och dräktighet­shäckar skulle tilllåtas även i framtiden. Rådet anser att det är svårt att få en uppfattnin­g om hur det nya lagförslag­et är jämförbart med djurskydds­lagstiftni­ngen i andra länder. Rådet för bedömning av lagstiftni­ngen är en självständ­ig aktör, vars uppgift är att ge utlåtanden om regeringen­s propositio­ner och konsekvens­bedömninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland