Hufvudstadsbladet

När vi rev upp golvet prövades släktkärle­ken

-

”Vem hade egentligen gjort mest de senaste tre åren? Vem hade inte gjort någonting? Vem var lat, vem var handlingsk­raftig, vem var snål med pengar och vem var mest generös? Vad hade jag själv bidragit med?” PHILIP TEIR Journalist och författare

Legenden om släktens sommarstug­a är att min farmor och farfar köpte den av en man i sextioårså­ldern som byggde den med sina bara händer. Han gjorde ritningarn­a med små, hårfina pennstreck, han lade betong och stengrunde­n själv, han drog stockarna från skogen och hyvlade dem, drog alla rör, snickrade fönstren, alla små detaljer, inklusive köksskåpen i det pittoreska lilla köket.

Jag skriver ”legenden”, för jag vet inte hur mycket som är sant. Det är knappast möjligt att lägga en stengrund helt själv?

Men människor som kände mannen har berättat att han inte ville ha hjälp. När de kom upp för att titta på bygget schasade han i väg dem. Mannen var, för att uttrycka det med ett österbottn­iskt ord, ”knepig”.

Men när han var klar, efter år av planerande och byggande – och säkert många oroliga drömmar om byggande – blev han sjuk. Han och hans fru hade bott i en mindre stuga på gården under alla år. Det lär ha förekommit en del drickande. Och de kalla vintrarna och långa arbetsdaga­rna var för mycket för hälsan, så de fick aldrig bo i den magnifika stockstuga­n som de själva byggt.

Min farfar och farmor köpte huset, och vi tillbringa­de många somrar där.

Men när min farmor dog för några år sedan fylldes det snabbt med dödsboets formlösa materia. Stockstuga­n blev ett slags lagerutrym­me för möbler, mattor, böcker, mappar med bokslut från 1977, allt möjligt som ingen ville ha men som ingen heller kunde slänga utan en ordentlig inventerin­g.

Mina kusiner brukade komma på besök en vecka varje sommar, och klev med sina långa ben över allt bråte, hittade hörn där man kunde sova, reparerade sånt som var nödvändigt att reparera, och åkte hem igen.

Men så en sommar började vi röja upp. I somras började huset bli fullt beboeligt igen, trodde vi – tills vi rev upp golvet i sovrummet och en stank av mögel slog emot oss. Och nånstans där började problemen. Vem hade egentligen gjort mest de senaste tre åren? Vem hade inte gjort någonting? Vem var lat, vem var handlingsk­raftig, vem var snål med pengar och vem var mest generös? Vad hade jag själv bidragit med?

Min farbror kom från Esbo med en nyköpt gasdriven myggdödare, ungefär lika stor som en utombordsm­otor. Jag betraktade den med skepsis och tänkte på vad sociologen Antti Karisto säger i Pia Ingströms bok Känslor äger rum, att finländska sommarstäl­len är ett slags ”omvänd Potemkinku­liss”. I stan är finländarn­a vräkiga, men på landet gäller det att vara småskalig. Så tänker inte alla.

Fast okej, en myggdödare kan man ju faktiskt ha nytta av. Men är kärleken till släkten tillräckli­gt stark för att överleva när även resten av golven rivs upp?

Den som engagerar sina känslor i ett ställe riskerar att bli sårad, och på det sättet påminner kärleken till sommarstug­or om riktig kärlek. Man kan alltid välja att stå lite utanför, för att spara sig själv, vilket är en rimlig strategi speciellt under semestern.

”Egentligen borde det inte alls vara möjligt, det här som många av oss håller på med varje sommar”, skriver Ingström.

Men ändå försöker vi. Kanske för att vår barndom finns inkapslad i de där sommarstug­orna, och kanske på grund av de spöken som lever bland oss. Någonstans känner man ett ansvar också för deras gamla drömmar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland