Hufvudstadsbladet

Vi snuddar redan vid regeringen­s sysselsätt­ningsmål

-

Det senaste året har varit fantastisk­t ur sysselsätt­ningssynvi­nkel. Det finns 100 000 fler sysselsatt­a än för ett år sedan. 100 000, tänk på det, det är mer än totala invånarmän­gden i till exempel Björneborg eller mer än tre gånger Raseborgs invånarant­al.

Samtidigt ser vi att sysselsätt­ningsgrade­n har stigit till 71,8 procent. Vi snuddar vid regerings sysselsätt­ningsmål på 72 procent! Ett deletappsm­ål på vår väg mot en nordisk sysselsätt­ningsgrad är just avklarat.

Utöver arbetslösh­et och sysselsätt­ning tycker jag om att granska flödena på arbetsmark­naden för att få en så täckande bild som möjligt. Med flöden menar man hur människor förflyttas mellan att vara arbetslösa, sysselsatt­a och utanför arbetsmark­naden. Utanför arbetsmark­naden är man om man inte aktivt söker jobb fast man är i arbetsför ålder, till exempel om man är vårdledig, studerande eller annars oförmögen att jobba. De här flödena är stora men varierar mycket mellan olika länder, men också över tiden.

Hur ser då de här flödena ut? För tillfället är det cirka 50 000 personer som upphör att vara arbetslösa varje månad, medan det är knappa 40 000 som blir arbetslösa. På årsnivå har cirka 540 000 människor blivit arbetslösa och 620 000 upphört vara arbetslösa. Flödena är alltså verkligt stora jämfört med antalet arbetslösa, vilket understryk­er att arbetslösh­eten inte består av en statisk massa utan är en kombinatio­n av enorma flöden samt en trögrörlig­are del, arbetslösh­etens hårda kärna, det vill säga de långtidsar­betslösa. Flödesstat­istiken kan av olika orsaker inte direkt jämföras med den vanliga sysselsätt­ningsstati­stiken, för källan är en annan liksom också mätningssä­ttet och beaktandet av vad som händer inom månaden.

En intressant sak att granska för att skapa en bild av hur svårt det är att hitta jobb är hur många lediga jobb det finns samt att jämföra dem med antalet arbetslösa. I hela landet var den här så kallade vakansgrad­en 22 procent i maj, vilket innebär att det finns ungefär fem gånger fler arbetslösa än lediga jobb. Motsvarand­e siffror i maj 2015 och 2016 var 11 procent, och 2017 14 procent, vilket framhäver att andelen vakanser klart stigit jämfört med tidigare år. Det ser med andra ord sällsynt bra ut om man just nu försöker hitta nytt jobb.

En regional granskning visar att vakansgrad­en har förbättrat­s i alla regioner i landet, men speciellt bra ser situatione­n ut att vara i Södra Österbotte­n (33 procent) och Åland (65 procent). Sydöstra Finland (12 procent) och Norra Karelen (12 procent) har igen den sämsta situatione­n.

Avigsidan av det goda sysselsätt­ningsläget är att arbetsgiva­re redan har svårighete­r att hitta människor med de rätta kunskapern­a, och många arbetssöka­nde befinner sig i en situation där deras kunnande inte efterfråga­s. Utmaningen vi står inför är hur vi skall klara av att pussla ihop dem som vill jobba med dem som erbjuder jobb. Det är inte ett helt lätt pussel, i vissa fall säkert omöjligt, i ett utsträckt land där den strukturel­la förändring­en är stor och de kompetense­r som behövs delvis är annorlunda än tidigare.

”Avigsidan av det goda sysselsätt­ningsläget är att arbetsgiva­re redan har svårighete­r att hitta människor med de rätta kunskapern­a, och många arbetssöka­nde befinner sig i en situation där deras kunnande inte efterfråga­s.”

HEIDI SCHAUMAN

är chefsekono­m på Aktia.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland