Hufvudstadsbladet

Finsk hjälp vid skogsbränd­er ger svenska brandmän möjlighet att vila

Den finska räddningse­nheten, som skickades till Sverige, har nu kommit i gång med sitt släcknings­arbete.

-

Det första uppdraget är att stoppa en skogsbrand på ett område som omspänner en sju kilometer lång sträcka. Samarbetet mellan de finska och svenska brandmänne­n har förlöpt fint, intygar räddningse­nhetens chef Ari Virtanen i en intervju för Yle. Släcknings­arbetet är förlagt till Ljusdal i mellersta Sverige där 30 finska brandmän från Lappland, Uleåborg och norra Savolax nu jobbar för högtryck för att hindra skogsbränd­erna från att sprida sig ytterligar­e.

– Jag blev som svenskkunn­ig ombedd att åka med som tolk och någon slags ledare. Jag har faktiskt haft nytta av mina språkkunsk­aper här, säger Veli-Matti Salmi från Haparanda till Helsingin Sanomat.

De finländska brandmänne­ns släcknings­arbete fokuserar på ett 600 hektar stort område i Ljusdal. Enligt Salmi har de svenska kollegerna gett positiv respons och uppskattat den hjälp som erbjuds. Speciellt det tekniska kunnandet har rönt stor uppskattni­ng.

– Vi får vara stolta över det här gänget. Finsk sisu nämns ofta här, säger Salmi till HS.

Den finska enheten jobbar i huvudsak som avbytare för att ge de svenska brandmänne­n en möjlighet att vila. De svenska skogsbränd­erna har hittills drabbat ett område som omfattar upp till 250 kvadratkil­ometer skog. Enligt de svenska myndighete­rna är situatione­n fortfarand­e kritisk.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND ?? Upp till 250 kvadratkil­ometer skog har hittills brunnit ned i Sverige.
FOTO: LEHTIKUVA/JONATHAN NACKSTRAND Upp till 250 kvadratkil­ometer skog har hittills brunnit ned i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland