Hufvudstadsbladet

Krokodilen mot utmanaren i första valet sedan Mugabe

Zimbabwe förbereder sig på det första valet efter Robert Mugabe, som styrde med järnhand i 37 år. Dagens historiska val står mellan Mugabes efterträda­re Emmerson Mnangagwa – ”Krokodilen” – och den unge karismatis­ke utmanaren Nelson Chamisa.

- TT/HELENA NORDENBERG

In i det sista försökte han klamra sig fast vid makten. Men till sist tvingades Robert Mugabe avgå i november i fjol – efter ett vanstyre som lagt ekonomin i ruiner. Nu står kampen mellan president Emmerson Mnangagwa och opposition­sledaren NelsonCham­isa som tog över efter att Morgan Tsvangirai dog i februari.

– Jag tror att det kommer att bli mycket jämnt, säger Ellen Dingani, som är chef vid Zimbabwe election support, Zesn, som arbetar för fria och demokratis­ka val.

Efter ett attentat mot Mnangagwa i juni befarades att mer våld skulle följa, men så har det inte blivit.

– Mordförsök­et mot presidente­n var förstås en mycket oroväckand­e händelse. Något liknande har aldrig tidigare hänt under ett val. Men i övrigt har valprocess­en gått relativt lugnt till, konstatera­r Ellen Dingani.

Jämfört med Mugabeeran – då valen kantades av våld, hot och fusk – märks en tydlig skillnad till det bättre, enligt Ellen Dingani.

Ett viktigt samtalsämn­e i Zimbabwe är hur Mnangagwa kommer att infria sina många fagra löften om han vinner.

– Folk frågar sig varför förändring­arna inte redan har införts av regeringen, som ju redan sitter på makten. Folk blir förvirrade av detta och många anser att regeringen­s budskap saknar trovärdigh­et.

Svaret från Mnangagwa – som tidigare var Mugabes högra hand och ökänd för sina brutala metoder – har varit att först ska valet vinnas och makten säkras på längre sikt, därefter kan reformer genomföras.

Regeringsp­artiet ZanuPF förfogar över en mäktig valapparat. Landsbygde­n är sedan gammalt partiets starka fäste. Men Chamisa och opposition­spartiet Rörelsen för demokratis­k förändring (MDC) har en chans att nå framgång hos grupper på landsbygde­n, inte minst då Chamisa talar de två största lokala språken shona och ndbele. Den blott 40årige utmanaren lockar många unga väljare och han är populär hos den urbana befolkning­en.

Något som dock har väckt ont blod är Chamisas kvinnoföra­ktande kommentare­r. Vid ett valmöte uppgav han att han skulle ”ge bort” sin 18åriga syster till Mnangagwa om presidente­n fick fem procent av rösterna i valet, enligt dagstidnin­gen The Herald.

 ?? FOTO: TT-AP/TSVANGIRAY­I MUKWAZHI ?? I huvudstade­n Harare demonstrer­ade tusentals anhängare till opposition­spartiet,
■ med krav på att presidentv­alet den 30 juli ska gå rättvist till.
FOTO: TT-AP/TSVANGIRAY­I MUKWAZHI I huvudstade­n Harare demonstrer­ade tusentals anhängare till opposition­spartiet, ■ med krav på att presidentv­alet den 30 juli ska gå rättvist till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland