Hufvudstadsbladet

Jakt på härbärgen för migranter

- TT-AFP

På två dagar har spanska sjöräddnin­gen plockat upp fler än 1 200 migranter i havet mellan Spanien och Marocko. Hamnen i Barbate väster om Gibraltars­und är en av de uppsamling­splatser dit spanska sjöräddnin­gen för migranter som plockas upp från småbåtar och flottar i havet mellan Afrika och Europa. Där fanns det också barn bland dem som togs i land i fredags. 888 personer undsattes på en enda dag, från över 50 farkoster. Under lördagen räddades 334 personer, från 17 båtar.

I Barbate, Tarifa och Algeciras har man de senaste månaderna tagit idrottsanl­äggningar i bruk för att hysa de nyanlända. Men platserna räcker inte. För stunden arbetar man med att utrusta en flyktingsl­uss i San Roque strax norr om Gibraltar med 500 övernattni­ngsplatser, skriver tidningen El País.

Spaniens inrikesmin­ister, juristen Fernando GrandeMarl­aska, var under lördagen på besök i Cádizregio­nen för att se hur polisen, Röda Korset och andra inblandade arbetar. Han betonade att migratione­n är en europeisk fråga, som behöver en europeisk lösning.

En del migranter tar sig över Medelhavet utan att behöva hjälp av sjöräddnin­gen. På en strand i Cañuelo vid Tarifa kunde häpna badgäster i fredags följa hur en gummibåt nådde land och dussintals män sprang upp över sanddynern­a.

Tidigare i veckan lyckades 600 migranter ta sig in på spanskt område på den afrikanska sidan genom att storma gränsstäng­slet mellan Marocko och den spanska enklaven Ceuta. Väl inne i Spanien har migrantern­a rätt att få en asylansöka­n prövad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland