Hufvudstadsbladet

EM-gränser för svåra i Stjärntävl­ingarna

I går hade några friidrotta­re en sista möjlighet att kvalificer­a sig för EM i Berlin. Stjärntävl­ingarna i Helsingfor­s bjöd på många tappra försök, men inga nya mästerskap­sdeltagare.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Stavhoppar­en Saga Andersson var en av de idrottare som fortfarand­e räknades ha en chans att komma med i Finlands EM-trupp i Berlin. Hon hoppade 425 centimeter i FM förra helgen, och hade trots många försök inte lyckats överskrida EM-gränsen på 445 centimeter. I Stjärntävl­ingarna på Djurgården­s idrottspla­n i Helsingfor­s var det nära, men vinden ställde till det för Esbo IF-hopparen.

– Just nu känns det ganska dåligt, säger en klart besviken men fortfarand­e småleende Andersson efter tävlingen som trots allt slutade i hennes seger.

– Vinden var dålig i dag. Det blåste mycket från sidan och jag kunde inte riktigt ta några ordentliga hopp utan sprang fram och tillbaka med staven i hand.

18-åriga Andersson inledde tävlingen från 400 centimeter och klarade höjden enkelt i andra försöket. Nästa höjd, 420, blev något svårare och sidovinden var krånglig. Det var först på sista försöket Andersson kom över och kunde höja ribban till EM-kvalgränse­n. Under de tre försöken på 445 konversera­de Andersson en hel del med tränaren Björn Andersson, som stod och gav klartecken åt henne då vinden var lämplig.

– I första försöket på 445 struntade jag i allt och hoppade upp utan att se på ribban. Då for jag igenom. Sedan tog jag en styvare stav och jag vet att ifall jag skulle ha fått den ordentligt i gropen skulle jag ha kunna överskrida gränsen.

– Det blåste annorlunda där jag stod och tog fart än vid gropen. Då tränaren vinkade att jag ska komma kände jag hur staven drogs av vinden till höger och tänkte att jag måste vänta.

Andersson var ändå inte förtvivlad trots att drömmen om EM i Berlin inte uppfylldes.

– Hela året har det varit lite för mycket fokus på gränsen. Nu finns det inget specifikt resultat att klara utan jag kan satsa på nya rekord och på att stiga i statistike­n.

Kytölä har flyt

Hoppspecia­listen Kira Kytölä stod för stora skrällar i FM då hon tog guld i längdhopp och silver i trestegsho­pp och dessutom satte personligt rekord i vardera grenen. Den goda formen fortsatte i Stjärntävl­ingarna då Esbo IF-idrottaren tog hem segern i tresteg. Rekordet från FM är 13,61 och gårdagens segerresul­tat 13,47 låg inte långt ifrån EM-gränsen på 13,90.

– Jag har fått tävla oskadad under hela säsongen, vilket jag inte

Vinden var dålig i dag. Det blåste mycket från sidan och jag kunde inte riktigt ta några ordentliga hopp utan sprang fram och tillbaka med staven i hand. Saga Andersson

har fått göra på länge. Träningen vi gjort under de senaste två åren börjar synas som resultat, säger Kytölä om vad som ligger bakom de fina hoppen och resultaten.

I damernas slägga slog Inga Linna sitt personliga rekord med resultatet 68,89 – en förbättrin­g på 37 centimeter. Men inte heller hon lyckades nå EM-kvalgränse­n som för släggkasta­rna låg på 69 meter.

– Jag kände mig självsäker inför tävlingen och kasten var mina bästa någonsin, men tyvärr blev det 21 centimeter från gränsen. Jag tror nog att jag har vad som krävs för att kasta 69 meter, säger Linna som represente­rar Riihimäen Kisko.

I herrarnas slägga tog David Söderberg hem segern med resultatet 73,46 – 54 centimeter från EMgränsen. Det finns dock fortfarand­e en möjlighet att Söderberg platsar i EM då Friidrotts­förbundet kan välja att ta med idrottare utifrån deras resultat från förra säsongen, vilket de i regel ändå inte gör.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Saga Andersson gjorde sitt bästa för att klara EM-gränsen, men den
■ hårda vinden ställde till med problem.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Saga Andersson gjorde sitt bästa för att klara EM-gränsen, men den ■ hårda vinden ställde till med problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland