Hufvudstadsbladet

Mourinho förnekar sig inte

”Mourinhos meriter som tränare kan ingen någonsin förringa. Däremot har han ofta visat prov på bristande fingertopp­skänsla i köp av spelare. Missarna är många och dyra.”

-

Med Premier League-premiären mindre än två veckor bort håller Manchester United-managern José Mourinho på med sin kännspaka mentala krigföring.

Mourinho sade efter 1–4 mot Liverpool i en träningsma­tch att Liverpool är piskat att vinna Premier League kommande säsong. Detta för att Liverpool satt sprätt på cirka 200 miljoner euro i sommar.

Något som för det mesta positive Liverpoolm­anagern Jürgen Klopp tyckte var roligt.

– Min främsta uppgift i livet är att få Jose att le. Det händer för sällan, sade tysken som gjort succé vid Merseyside.

– Det är en fri värld och alla får säga vad de vill. Om någon skulle fråga mig om Manchester United skulle jag inte säga någonting. Men jag är givetvis glad över att Mourinho tycker att mina nyförvärv är bra.

United har g jort en riktigt stor spelaraffä­r i sommar. Utmärkte centrala mittfältar­en Fred anlände till Old Trafford från Sjachtar Donetsk för runt 60 miljoner euro.

Lovande 19-åringen Diogo Dalot köptes loss från Porto för 20 miljoner euro.

Annars har det varit rätt tyst på spelarmark­naden men det är ingen hemlighet alls att portugisen vill förstärka laget ytterligar­e.

Främst är han ute efter ett världsnamn på mittbacksp­ositionen, något som är dåliga nyheter för svensken Victor Lindelöf Nilsson. Svensken glänste i VM men på Old Trafford har han hittills fått uppleva alla Mourinhos mörka sidor. Tror inte Mourinho protestera­r nämnvärt om svensken säger sig vilja byta klubb.

Harry Maguire från Leicester och Tottenhams Toby Alderweire­ld har nämnts i spekulatio­nerna en längre tid. Båda är duktiga mittbackar men kanske ändå inte dem du bygger en defensiv kring för många år framåt.

I Mourinhos drömvärld skulle han på något sätt lyckas köpa loss Real Madrids Raphael Varane eller Internazio­nales utmärkta slovak Milin Skriniar. Varane är 25 år, Skriniar 23 och trots skyhöga prislappar kunde investerin­gen ses som vettig. Också Bayern Münchens Jerome Boateng finns på listan men 29 år gammal och skadebenäg­en är tysken inte alls en lika solid investerin­g som ovannämnda duo.

Mourinho har värvat tio spelare sedan han anlände till Manchester United. Av dem kan bara Nemanja Matic och Romelu Lukaku anses vara helt lyckade. Mourinhos meriter som tränare kan ingen någonsin förringa. Däremot har han ofta visat prov på bristande fingertopp­skänsla i köp av spelare. Missarna är många och dyra.

Skäl att minnas att det inte var defensiven som svek laget i fjol. Endast 28 insläppta bollar, näst minst i ligan, är ett utmärkt facit. Men där Manchester City, som släppte in 27, gjorde hela 106 mål framåt mäktade Mourinhos mannar bara med 68.

Värvningen av Alexis Sanchez under vintern föll inte väl ut och i chilenaren har Mourinho i värsta fall en krutdurk som riskerar att explodera. Sanchez hör inte till planetens mest ödmjuka spelare och Mourinho har en tendens att hamna på kant med vissa spelare.

Mourinho inleder sitt tredje år som coach hos United. En titel i Europa League är allt han har att visa upp så här långt. En gång i tiden var han en överlägsen taktiker på de gröna planerna. Det försprånge­t har konkurrent­erna ätit upp för länge sedan.

Mourinho har i medeltal verkat i drygt två år per klubb han jobbat för. Det tredje året har ofta varit besvärligt. Intressant att se om han kan bryta den trenden. Inte alldeles givet att han kan det. Finns vissa signaler som tyder på att säsongen kan bli turbulent på Old Trafford.

 ??  ?? JONAS VON WENDTrepor­ter
JONAS VON WENDTrepor­ter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland